«Έκανα μεγάλα λάθη στην επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά»
AP Photo/Thanassis Stavrakis
|
«Τα χειρότερα είναι πίσω μας». Έτσι τιτλοφορείται η αποκλειστική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» , στην οποία ο πρωθυπουργός απαντάει εμμέσως σε όσα υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο βιβλίο του, το οποίο... ανακάλυψαν τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του αντιπολίτευση και ΜΜΕ.
«Τώρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η οικονομία είναι σε ανοδική τροχιά... Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», υποστηρίζει ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, δυόμισι χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Τσίπρας αγωνίστηκε να κρατήσει την Ελλάδα μακριά από την πτώχευση και πλέον είναι ο μακροβιότερος Έλληνας πρωθυπουργός από την αρχή της κρίσης.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σχολιάζει με διάθεση αυτοκριτικής: «Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Νομίζω ότι τώρα έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά».
«Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη», προσθέτει και εξηγεί πως το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά».
Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός λέει: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο… Ίσως θα έλθει η ώρα που θα πούμε κάποιες αλήθειες... Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».
Χαρακτηρίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το alter ego του Βαρουφάκη. «Ο Βαρουφάκης τον αγάπησε, τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα», λέει ο Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ακόμα ότι η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολιτική σύγκρουσης αλλά η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος και, κατ' επέκταση, η έξοδος από την ευρωζώνη ουδέποτε αμφισβητήθηκε.
«Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε άλλο γαλαξία;», αναρωτιέται ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της. Εκτός αυτού, το Grexit θα αποτελούσε αποδοχή του “σχεδίου τιμωρίας” του Σόιμπλε», προσθέτει και καταλήγει: «Η συμβιβαστική λύση ήταν η μόνη επιλογή».
«Όλο αυτόν τον καιρό είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και σε συνεχή προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στο πρόγραμμά μας και το μνημόνιο», λέει και τονίζει πως αν και η εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι πιο εύκολοι: «Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν μετά από οκτώ χρόνια θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Με το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί σήμερα, είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας δεν πιστεύει ακόμα ιδιαίτερα».
«Η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει και ωριμάσει. Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να ανακτήσουμε την "οικονομική" μας κυριαρχία», εξηγεί και προσθέτει ότι πρόκειται να εκμεταλλευτεί την πρωταρχική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και να προωθήσει τις δυνατότητές της ως διεθνές κέντρο ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Τσίπρας σημειώνει με έμφαση: «Αν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις γι' αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί μπορεί να μας πουν "ψεύτες", όμως κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή άτιμοι ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο βάζο με το μέλι».
Όσο για το τι θεωρεί ότι θα μείνει στη συλλογική μνήμη από τον ίδιο, απαντά: «Θα είναι ότι κατάφερα να βγάλω τη χώρα από τον βούρκο που είχε οδηγηθεί από αυτούς που τη χρεοκόπησαν... και προχώρησα με ένα πρόγραμμα βαθέων μεταρρυθμίσεων». Παραδέχεται, ωστόσο, πως «κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου