Πέντε εσωκομματικές «πληγές» για τον Μητσοτάκη κι ένα αναπάντητο ερώτημα
Αλέξανδρος Ζέρβας
«Απόλυτα ικανοποιημένο» δήλωνε, καθ’ όλη την εβδομάδα που πέρασε, το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στελέχη μάλιστα προσκείμενα στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και μερίδα φιλικών προς τη ΝΔ μέσων έκαναν λόγο ακόμη και για «εμφάνιση εν αναμονή πρωθυπουργού».
Παρ’ όλα αυτά, στις μέρες που μεσολάβησαν αρκετά ήταν τα στοιχεία που καταδεικνύουν πως ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΝΔ δεν υποδέχτηκε με πολύ θετικό τρόπο τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στην ομιλία του προς του παραγωγικούς φορείς όσο και κατά τη συνέντευξη τύπου του μεσημέρι της Κυριακής. Αντίθετα, ήταν δια γυμνού οφθαλμού εμφανής η αμηχανία κι ο εκνευρισμός πολλών γαλάζιων στελεχών εξαιτίας κάποιων αποστροφών του προέδρου του κόμματός τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (όπως στην περίπτωση της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) οι αντιδράσεις εκφράστηκαν και δημόσια.
Οι δε βασικές «ενστάσεις» έχουν να κάνουν με πέντε βασικά σημεία.
«Κοινωνία καταδικασμένη στην ανισότητα»
«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση». Αυτή ήταν η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σαββατιάτικη ομιλία του στη ΔΕΘ που προκάλεσε ομολογουμένως τις περισσότερες αντιδράσεις στα social media. Δεν ήταν όμως μόνο ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας (ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στα χαμηλότερα στρώματα) που έδειξε να σοκάρεται από τον «πολιτικό κυνισμό» της συγκεκριμένης δήλωσης.
Πολλά έμπειρα γαλάζια στελέχη διέβλεπαν απόπειρα οριστικής απομάκρυνσης από τις ρίζες της λαϊκής Δεξιάς. «Δεν είναι δυνατό να εξισώνουμε την κοινωνική ισότητα με ολοκληρωτικά καθεστώτα. Είναι σα να κλείνουμε το μάτι στους λίγους που κατέχουν τον πλούτο, αποκλείοντας όλο και περισσότερους που μαστίζονται από τη φτώχεια, την ανεργία και την έλλειψη ευκαιριών» τόνιζαν χαρακτηριστικά, θεωρώντας τουλάχιστον άστοχη την συγκεκριμένη αποστροφή.
Πλήρης ταύτιση με τον Άδωνι
«Ο κύριος Γεωργιάδης αποτελεί προσωπική μου επιλογή. Μπορεί να λέει καμιά κουβέντα παραπάνω, αλλά σε καμιά περίπτωση δε θεωρώ πως είναι ακραίος» υποστήριξε ο κύριος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αντιπρόεδρο του κόμματός του. Δεν ήταν βέβαια μόνο η πλήρης κάλυψη που πρόσφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Άδωνι Γεωργιάδη που ξένισε πολλούς στο εσωτερικό της ΝΔ.
Αρκετές υπήρξαν οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες δε προσιδίαζαν σε προφίλ «μετριοπαθούς κεντρώου πολιτικού». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εκ προοιμίου αποκλεισμός του ΣΥΡΙΖΑ από οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που υπενθυμίζουν τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις εκ μέρους του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κι επισημαίνουν με νόημα πως «είναι πλέον σαφές πως υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις εμπνεύσεις του Άδωνι και του Βορίδη».
Το πρώτο ρήγμα με τη ΔΑΚΕ
Είναι δεδομένο πως οι γαλάζιοι συνδικαλιστές ποτέ δεν έβλεπαν με «καλό μάτι» την ηγεσία της ΝΔ, μέχρι σήμερα όμως δεν είχαν εκφραστεί δημόσια εναντίον της. Και να που έγινε κι αυτό. Αφορμή στάθηκαν οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκπαίδευση, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση εκ μέρους της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δεν είναι μόνο η πλήρης απαξίωση που διαφαίνεται στην ανακοίνωση της εν λόγω συνδικαλιστικής παράταξης για τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά και το ιδιαίτερα επιθετικό ύφος που διαφαίνεται σε αυτή.
Εκτιμάται μάλιστα πως ενδεχομένως να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΔΑΚΕ με την ηγεσία του κόμματος, καθώς πολλοί γαλάζιοι συνδικαλιστές μιλούν για «επικίνδυνη θεώρηση» εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη και στα θέματα του Δημοσίου αλλά και των εργασιακών σχέσεων. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε έντονη αμηχανία στην ηγεσία της ΝΔ, ενώ και η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου καθώς κι αναφορές τους στους «καλούς δασκάλους» εντάσσεται την προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Δεσμεύσεις σε πρώτο ενικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε σε πάρα πολλά σημεία της ομιλίας του τον πρώτο ενικό. Πολλοί θεωρούν πως ήταν μια προσπάθεια να ενισχύσει του ηγετικό του προφίλ, όμως φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ήχησε πολύ καλά στα αυτιά ακόμη και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. Αρκετά από αυτά μάλιστα δεν έχασαν την ευκαιρία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους να στηλιτεύσουν την συγκεκριμένη επιλογή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως «τόσα εγώ μαζεμένα σε ομιλία πολιτικού αρχηγού στη ΔΕΘ δε θυμόμαστε να έχουμε ξανακούσει».
«Ενεργό» το μέτωπο με Ιβάν και ΠΑΟΚ
Δεν ξέρουμε αν ήταν πράγματι ανενημέρωτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ, αλλά η «καλή επιτυχία» που ευχήθηκε για αυτή το βράδυ του Σαββάτου από το βήμα της ΔΕΘ φαίνεται πως αντί να φτιάξει το κλίμα το έκανε ακόμη χειρότερο. Είναι σαφές πλέον πως το μέτωπο όχι μόνο απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη - επιχειρηματικά αλλά κι απέναντι στον ΠΑΟΚ - είναι ενεργό, καθώς πολλοί του χρεώνουν «υπέρμετρη όσο κι απροκάλυπτη εύνοια» προς το Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι δεδομένο πάντως πως τέτοιου είδους «αστοχίες» εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε τοπικά στελέχη, τα οποία εκφράζουν όλο και πιο έντονα πια τις αντιρρήσεις τους για τη συγκεκριμένη τακτική της ηγεσίας του κόμματος.
Αναπάντητα τα ερωτήματα για το χρέος των 200 εκ
Υπήρξαν βέβαια και κάποια «άβολα» για τον ίδιο ερωτήματα, τα όποια ο Κυριάκος Μητσοτάκης -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- απέφυγε να απαντήσει. Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ζήτημα του «κόκκινου δανείου» της ΝΔ, το οποίο φέρεται να αγγίζει τα 200 εκ. ευρώ. Κι αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε εκτενώς για την ανάγκη διευθέτησης του ευρύτερου τραπεζικού προβλήματος, προκειμένου να «πέσει χρήμα στην αγορά». Έκανε δε αναφορά και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως εκείνο των παραγωγών του Νέστου, οι οποίοι δεν μπορούν να αγοράσουν μεγαλύτερα ψυγεία (για να αποθηκεύουν τα ακτινίδια) λόγω του ότι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.
Είναι λοιπόν απορίας άξιον για ποιο λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα, έστω για να διαψεύσει (αν ήταν σε θέση βέβαια) το κυριακάτικο δημοσίευμα της Documento περί μυστικής συνάντηση του ίδιου με το Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού χρέους της ΝΔ. Αξίζει να υπενθυμιστεί, ειρήσθω εν παρόδω, πως ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης κατά την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της ΝΔ είχε θέσει ως μια από τις βασικότερες προτεραιότητές του τη διευθέτηση του υπέρογκου τραπεζικού χρέους του κόμματος. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε συνέβη, αλλά ο ίδιος έχει επιλέξει το δρόμο της σιωπής για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μια σιωπή, που παρατάθηκε και στην πρόσφατη ΔΕΘ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου