Μια προκλητική απόφαση
Δεν υπάρχει η παραμικρή αντίρρηση πως ο ρόλος που επιτελούν είναι δύσκολος και πολλές φορές δεν μπορούν να αποφύγουν λαθεμένες αποφάσεις. Είναι αυτοί που αποφασίζουν τι είναι δίκαιο και τι άδικο. Είναι αυτοί που αποφασίζουν για τη νομιμότητα, τη συνταγματικότητα των νόμων. Και είναι αυτοί που από τη θέση τους, αν θέλουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, μπορούν να παρανομήσουν... νομίμως.
Η εξουσία των δικαστών είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς τις υποθέσεις που διαχειρίζονται. Μερικές φορές και ανέλεγκτη, καθώς δεν υπάρχει άλλη εξουσία να τους ελέγξει και να τους δικάσει παρά μόνο αυτή που οι ίδιοι έχουν. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να τους κάνει πολύ προσεκτικούς. Φαίνεται, όμως, πως όταν πρόκειται για τα στενά συμφέροντά τους κάτι τέτοιο δεν το συνυπολογίζουν.
Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχουν λάβει αποκρουστική διάσταση τα περιβόητα μισθοδικεία, μέσω των οποίων οι δικαστές αποφάσιζαν προκλητικά -στην εποχή πριν από την κρίση- να αυξάνουν τους μισθούς τους. Αυτά, τη στιγμή που στις δικαστικές αίθουσες λαμβάνονταν αντεργατικές αποφάσεις που επιβράβευαν τις πολιτικές λιτότητας.
Χθες το ΣτΕ προχώρησε σε ακόμη μία προκλητική απόφαση. Αποδέχτηκε τις προσφυγές των δικαστικών ενώσεων κρίνοντας αντισυνταγματική εν μέρει την υπουργική απόφαση υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και οι δικαστικοί λειτουργοί. Με αυτή την απόφαση οι δικαστές θέλουν -μεταξύ άλλων- να μη δηλώνονται από όλους τους υπόχρεους ποσά που βρίσκονται εκτός τραπεζικών λογαριασμών (σε θυρίδες, στο μαξιλάρι τους κ.λπ.), αλλά και περιουσιακά στοιχεία, όπως πίνακες και αντικείμενα αξίας.
Θέλουν να μείνουν, δηλαδή, στο απυρόβλητο τα στοιχεία που αποδεικνύουν στην περίπτωσή τους ποιοι επίορκοι δικαστικοί χρησιμοποιούν την εξουσία τους για προσωπικό παράνομο πλουτισμό. Επίσης θέλουν το δικό τους «πόθεν έσχες» να ελέγχεται από όργανο στο οποίο θα είναι πλειοψηφία οι ίδιοι. Περισσότερα σχόλια δεν χρειάζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου