Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

«Γην και ύδωρ» και... ασυλία ζητούν οι καναλάρχες

Η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), ο ΣΚΑΪ και το STAR κατέθεσαν προσφυγές στο ΣτΕ
«Γην και ύδωρ» και... ασυλία ζητούν οι καναλάρχες
Σωτήρης Μανιάτης
On AirΜπορεί να έχουν ήδη προχωρήσει σε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας -και να ετοιμάζουν κι άλλες εντός κι εκτός συνόρων-, αλλά οι καναλάρχες την ίδια ώρα φαίνεται ότι έχουν θέσει στην κυβέρνηση σειρά όρων και προϋποθέσεων που θεωρούν ότι πρέπει να ισχύσουν στη νέα αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, η οποία σχεδιάζεται και υλοποιείται πλέον από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, από το οποίο αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης.
Παράλληλα όμως δεν ξεκαθαρίζουν πλήρως τις προθέσεις τους σχετικά με τον ΕΔΟΕΑΠ, το ασφαλιστικό ταμείο όσων εργάζονται στα ΜΜΕ, καθώς θα πρέπει επιτέλους να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να καταβάλουν αυτά που τους αναλογούν.
Εχουν απλώσει μια σειρά απαιτήσεων χωρίς να δεσμεύονται για την προτεινόμενη λύση, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους, κάτι που δημιουργεί, αν μη τι άλλο, εκβιαστικές συνθήκες σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα.
Η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), ο ΣΚΑΪ και το STAR κατέθεσαν προσφυγές στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά για τις επτά τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου ενημερωτικού χαρακτήρα και τα 35 εκατ. ευρώ της τιμής εκκίνησης για καθεμία εξ αυτών. Αποφάσεις βέβαια που έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, το οποίο αυτά ακριβώς πρότεινε.
Στις προσφυγές τους ΕΙΤΗΣΕΕ, ΣΚΑΪ και STAR σημειώνουν ότι οι αποφάσεις αυτές είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, πλήττεται ο ανταγωνισμός και θεωρούν υπερβολική την τιμή εκκίνησης (35 εκατ. ευρώ σε μια 10ετία, δηλαδή 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο), κάτι που πληγώνει τον πλουραλισμό καθώς «μειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας».

Περιφερειακά κανάλια

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως την ίδια ώρα οι καναλάρχες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να κατοχυρωθεί με νομικό τρόπο ότι μέσα στη δεκαετία διάρκειας των αδειών δεν θα δοθούν άλλες!
Μάλιστα ζητούν να γνωστοποιηθούν άμεσα ο αριθμός και το τίμημα για περιφερειακά κανάλια αλλά και για θεματικά εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικά που προτείνουν να είναι τρία.
Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, όλοι θα κινούνται στην ίδια αγορά, θα αναμένουν έσοδα από την ίδια διαφημιστική πίτα, οπότε πρέπει να είναι τα παραπάνω γνωστά σε όσους ενδιαφέρονται να μπουν στο παιχνίδι.
Παράλληλα ζητούν να καταργηθεί η δικτύωση των περιφερειακών, κάτι που είναι δικαιολογημένο, καθώς αν συνεργαστούν ένας της Αττικής με έναν της Θεσσαλονίκης και ακόμα έναν-δύο από μεγάλες περιφέρειες, τότε ειδικά στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης θα απευθύνονται σχεδόν στο ίδιο κοινό με τους εθνικής εμβέλειας με ελάχιστο όμως κόστος.
Δηλαδή θα ανταγωνίζονται τους εθνικής εμβέλειας στο κυρίως μενού, ενώ θα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα και σε άλλα περιφερειακά κανάλια.

Να πληρώνουν οι πολίτες

Οι καναλάρχες όμως επιδιώκουν, όπως φαίνεται, να βγάλουν εκτός διαφημιστικής πίτας πλήρως την ΕΡΤ, για την οποία ζητούν να μείνει μόνο με το ανταποδοτικό τέλος και τις χορηγίες από τα λεγόμενα μείζονα αθλητικά γεγονότα που θα μεταδίδει.
Κι ενώ ζητούν αυτό προτείνουν να παίρνουν κάτι σαν… ανταποδοτικό τέλος από τις συνδρομητικές πλατφόρμες!
Προτείνουν να επιβάλλεται ελάχιστο ποσό τριών ευρώ ανά συνδρομητή για τη μετάδοση από τις πλατφόρμες των καναλιών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης κι αυτό να μοιράζεται στα ιδιωτικά και την ΕΡΤ.
Δηλαδή να παρακρατείται από τους συνδρομητές ποσό περί τα 36 εκατ. ευρώ ετησίως! Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή ζητούν να τους πληρώνουν οι πολίτες το κόστος της άδειας που θα πάρουν για κανάλι ελεύθερης λήψης...
Η ΕΙΤΗΣΕΕ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μπορεί να έχει προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον του ελάχιστου τιμήματος, αλλά σε περίπτωση που ισχύσει ζητάει από την κυβέρνηση οι νέοι παίκτες να είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές 35 εκατ. ευρώ και επιπλέον 8 εκατ. ευρώ για το κεφάλαιο.
Να ακολουθηθεί δηλαδή παρόμοια τακτική με αυτή για την ανάληψη έργων του Δημοσίου, με τις εγγυητικές σε περίπτωση μη εκτέλεσης να καταπίπτουν υπέρ του Δημοσίου, ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή πιθανών αφερέγγυων παικτών. Να μην επαναληφθούν φαινόμενα με... απίθανες εγγυητικές ολίγων ημερών ή με τις υποτιθέμενες εγγυήσεις με... βοσκοτόπια και πάει λέγοντας.
Το περίεργο είναι ότι, ενώ ζητούν να γίνει ουσιαστικός έλεγχος «πόθεν έσχες» πριν από τη δημοπρασία για τις άδειες, ζητούν ταυτόχρονα και να επιτραπεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό σε διεθνή funds αλλά χωρίς ονομαστικοποίηση μετοχών και δίχως όσα προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία για το «πόθεν έσχες». Να συμμετέχουν επίσης όμιλοι με εταιρικές διαστρωματώσεις και ενοποιημένα αποτελέσματα σε μητρική εταιρεία.

Εργαζόμενοι και ασυμβίβαστο

Και στο θέμα του προσωπικού οι καναλάρχες προτείνουν να προσμετρώνται και όσοι εργάζονται σε εταιρείες παραγωγής ή άλλες που προσφέρουν τεχνική υποστήριξη ή διανομή προγραμμάτων και βρίσκονται υπό κοινό έλεγχο με το κανάλι. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, για παράδειγμα, από το STAR.
Ζητούν επίσης να καταργηθεί και το ασυμβίβαστο που προβλέπεται σχετικά με το να μην επιτρέπεται σε τηλεοπτικούς σταθμούς να δραστηριοποιούνται και σε τηλεπωλήσεις υπηρεσιών και προϊόντων με την αιτιολογία ότι δημιουργούνται προβλήματα σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, ενώ χάνονται και έσοδα από το Δημόσιο.
Οι καναλάρχες ζητούν και άλλα, όπως η κατάργηση του 1,5% για τον κινηματογράφο, λες και μέχρι σήμερα κατέβαλλαν αυτά που τους αναλογούσαν.
Γι’ αυτό ακριβώς άλλωστε ζητούν την αναδρομική κατάργησή του ή διαφορετικά τη μείωσή του στο 0,5% και μόνο από τα κερδοφόρα κανάλια καθώς όσα καταγράφουν ζημίες θα απαλλάσσονται.
Ακόμη ζητούν να μην υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, τα κανάλια να ενταχθούν στο γενικό φορολογικό πλαίσιο, να υπάρξουν ενισχύσεις για την ελληνική παραγωγή όχι μόνο για μυθοπλασία αλλά και για ψυχαγωγία.
Δηλαδή ζητούν με λίγα λόγια να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά και ευρωπαϊκά κονδύλια ακόμα και τα ριάλιτι, όπως το «Survivor» και οι «Νομάδες»!
Eπιμέρους τροποποιήσεις ζητούν και για τη διαφημιστική πλατφόρμα, την οποία όμως πλέον φαίνεται να έχουν αποδεχτεί.
Προτείνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις σημειώνοντας ότι η ρύθμιση εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια στο τρίγωνο διαφημιστές, διαφημιζόμενοι, κανάλια, οι πιθανές εκπτώσεις θα είναι εμφανείς στις φορολογικές αρχές, η βιομηχανία αδιαφανών εκπτώσεων ουσιαστικά καταργείται, ενώ εξασφαλίζεται ότι δεν θα παραμένουν χρήματα διαφημιζομένων σε διαφημιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου