Η Αθήνα θέλει «μεγάλο συνασπισμό» και υπάρχουν λόγοι
Την επόμενη Τετάρτη Ανγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς δίνουν το πρώτο τους ραντεβού στο Βερολίνο για να συζητήσουν την προοπτική νέας συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Σ' αυτό το ραντεβού, όπως και στις μακρές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν, η Αθήνα επενδύει πολλές πολιτικές προσδοκίες έχοντας ήδη “ψηφίσει” ανοιχτά υπέρ του νέου μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία.
Η στάση αυτή της ελληνικής πλευράς, η οποία εκφράστηκε και ευθέως στον Μάρτιν Σουλτς με το γνωστό μήνυμα-προτορπή του Αλέξη Τσίπρα, οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: Ο πρώτος είναι ότι μια παράταση της πολιτικής κρίσης και νέες εκλογές στην Γερμανία μπορεί να εκτροχιάσουν το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο με παράλληλη λύση για το χρέος. Ο δεύτερος συνδέεται με την δέσμευση Σουλτς στην στήριξη του σχεδίου Μακρόν για τη «νέα αρχιτεκτονική» της Ε.Ε., και ο τρίτος έχει να κάνει με την ερύτερη αναδιάταξη πολιτικών συμμαχιών που κυοφορείται στην Ευρώπη κόντρα στο νεο-φιλελεύθερο μπλοκ της λιτότητας.
Ο φόβος των νέων εκλογών
Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό “Τζαμάικα” - Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι – έδωσε ήδη παράταση στην πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία. Το γεγονός ότι οι σκληροί Φιλελεύθεροι του Λίντνερ δεν θα μετάσχουν στην κυβέρνηση δεν ήταν κακό νέο για την Ελλάδα, δεν θα είναι όμως καλό νέο και μια παράταση της κρίσης με προκήρυξη νέων εκλογών την άνοιξη. Ο οδικός χάρτης Αθήνας και Ευρώπης προβλέπει ότι έως το τέλος της άνοιξης πρέπει να έχει συμφωνηθεί το μοντέλο της εξόδου από το πρόγραμμα και οι όροι της ελάφρυνσης του χρέους, έτσι ώστε τον Αύγουστο να “γραφτεί” και το οριστικό τέλος του Μνημονίου. Χωρίς το Βερολίνο όμως καμία τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να γίνει και η μόνη διέξοδος πλέον για να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση στην Γερμανία είναι η σύμπραξη του Σουλτς με την Μέρκελ.
Το σχέδιο Μακρόν
Πέραν τούτου, και στον πυρήνα των όσων διακυβεύονται, η ελληνική επιδίωξη για μεταμνημνονιακή στροφή σε ένα νέο μοντέλο, μακριά από την λιτότητα, περνά μέσα από τη συμμαχία με τον Μακρόν και με την ευρωπαϊκή και γερμανική σοσιαλδημοκρατία. «Το γεγονός ότι ο Σουλτς θέτει το σχέδιο Μακρόν ως όρο-”κλειδί” για την συνεργασία του με την Μέρκελ, είναι θεμελιώδες για εμάς” λέει κυβερνητική πηγή με γνώση των εξελίξεων.
«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι το Βερολίνο θα υιοθετήσει τις ιδέες του προέδρου της Γαλλίας για την Ευρώπη» δήλωσε ο Σουλτς αυτή την εβδομάδα και πριν το SPD εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στέλνοντας το μήνυμα που ήθελαν να ακούσουν τόσο το Παρίσι όσο και η Αθήνα.
«Μας ενδιαφέρει το σχέδιο Μακρόν ως όχημα στροφής σε πιο αναπτυξιακές – κοινωνικές πολιτικές», λέει η ίδια ελληνική πηγή, «όπως μας ενδιαφέρει και ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Και στα δύο αυτά μέτωπα, είναι καθοριστική η εμπλοκή του SPD στην γερμανική κυβέρνηση». Κατά τις πληροφορίες, δε, η Αθήνα θεωρεί ότι αυτή η εμπλοκή μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να έρθει ακόμη και με την στήριξη – δια της ανοχής - μιας κυβέρνησης μειοψηφίας της Μέρκελ από το SPD και τους Πρασίνους.
Ταυτόχρονα, και παράλληλα με το σχέδιο Μακρόν, στην Ευρώπη κινούνται και οι πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενδυνάμωση των συμμαχιών μεταξύ μετριοπαθών κεντρώων, σοσιαλιστών και αριστεράς. Η επιτυχής οικονομική στροφή της κυβέρνησης Κόστα στην Πορτογαλία, η εκλογή του επίσης πορτογάλου Μάριο Σεντένο στην ηγεσία του Eurogroup και η σύγκλιση Μακρόν – Ρέντσι θεωρούνται κομμάτια του παζλ που μπορούν, προοπτικά, να διαμορφώσουν ένα πλειοψηφικό μπλοκ κόντρα στη λιτότητα. Για να ολοκληρωθεί αυτό το παζλ όμως χρειάζεται ένας πυλώνας και στην Γερμανία, κι ο εν λόγω πυλώνας θεωρείται ότι δεν μπορεί παρά να είναι ένα συγκυβερνών SPD.
Αυτήν ακριβώς την προσπάθεια, άλλωστε, και αυτή την προοπτική επεσήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας με το γνωστό πλέον μήνυμα προς τον Μάρτιν Σουλτς: «Μην ξεχνάς”, του είπε, “ότι μια πραγματικά αριστερή και προοδευτική θέση δεν έγκειται στο να διατηρείς όσο γίνεται πιο καθαρή τη δική σου ταυτότητα, αλλά στο να αγωνίζεσαι για πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, προς το συμφέρον των πολλών. Είμαι σίγουρος ότι θα λάβεις τη σωστή απόφαση»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου