Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το «Μακεδονικό»

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το «Μακεδονικό»

του Δημήτρη Ματθαίου
Φύλο αντιπολιτευτικής συκής αναζητάει εναγωνίως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να κρύψει το αναμφισβήτητο γεγονός ότι στο εσωτερικό της έχουν γίνει από εκατό χωριά χωριάτες.

Ετσι, στελέχη της, τη μια φαντάζονται «συνωμοσίες» και «μυστική διπλωματία». Την άλλη ζητούν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αλλά την ίδια στιγμή αυτοαναιρούνται και δηλώνουν ότι, ακόμα κι αν τους καλέσουν σε ένα τέτοιο Συμβούλιο, δεν θα παραστούν. Ταυτόχρονα, άλλοι πολιτικοί της υποστηρίζουν ότι είναι υπέρ της επίλυσης του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, βάσει των θέσεων της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2007, που περιλαμβάνει την ονομασία «Μακεδονία», και την ίδια στιγμή άλλες «συνιστώσες» της υψώνουν κορώνες κατά του όρου «Μακεδονία». Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση προκαλείται όταν η ίδια η ηγεσία της αποφεύγει, όπως ο διάβολος το λιβάνι, ακόμα και να ψελλίσει συγκεκριμένα τι όνομα προτείνει. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, από τη μια ερωτοτροπούν με τα συλλαλητήρια, προκειμένου να μην χαλάσουν χατίρια στα διάφορα καπετανάτα στο εσωτερικό της ΝΔ, κι’ από την άλλη τα αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας. Κανονικός Πύργος της Βαβέλ, δηλαδή. ‘Η για την ακρίβεια ένα εκρηκτικό κοκτέηλ φοβικών συνδρόμων από τη μια, και πρωτοφανούς πολιτικής ατολμίας, από την άλλη.


Ιδού, όμως, δέκα ερωτήσεις και αντίστοιχες απαντήσεις, που λύνουν πολλές απορίες σχετικά με το ονομαζόμενο «Μακεδονικό» και τις πολιτικές που ακολουθούν σήμερα «κύκλοι» της αντιπολίτευσης.

1. Ερώτηση: Εχει αναγνωρίσει η Ελλάδα τα Σκόπια με ονομασία που περιέχει τον όρο «Μακεδονία»;

Απάντηση: Μα, και βέβαια. Αναλυτικότερα:

-Το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία (Νέα Υόρκη 13 – 9) η πΓΔΜ κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση από την Ελλάδα. Αρα, τα Σκόπια αναγνωρίστηκαν με σύνθετη ονομασία (έστω προσωρινή – πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της «Μακεδονίας»), η οποία περιελάμβανε το όνομα «Μακεδονία». Ετσι, και επισήμως η Ελλάδα αποδέχτηκε να υπάρχει ο συγκεκριμένος όρος στην ονομασία της γειτονικής χώρας.

-Στα 22 χρόνια που μεσολάβησαν τις «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» πάνω από 130 κράτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια (πολλά μάλιστα τα αποκαλούν ευθέως «Μακεδονία»), μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ρωσία.

-Το 1953, όταν το μετεμφυλιακό κράτος αναγνώρισε τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο, και κατ’ επέκταση την «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της “Μακεδονίας”». Ηταν τότε που, πλαίσιο της ψυχροπολεμικής περιχαράκωσης και της ανάσχεσης της «σοβιετικής επιρροής» στα Βαλκάνια, το μετεμφυλιακό κράτος, καθ’ υπαγόρευση του ΝΑΤΟ, και σε αγαστή συνεργασία με την Τουρκία, υπέγραψε το ονομαζόμενο «Βαλκανικό Σύμφωνο του 1953» ή «Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας» με τον πρόεδρο της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας, Γιόζεφ Μπροζ Τίτο. Κι’ όλα αυτά, τη στιγμή που ανάμεσα σε Αθήνα και Βελιγράδι εμαίνετο η διαμάχη για το «Μακεδονικό».

-Το 1977, ο ΟΗΕ, και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, αναγνώρισαν την ύπαρξη «”μακεδονικής” γλώσσας» (!).

2. Ερώτηση: Ποια είναι η τελευταία επίσημα διατυπωθείσα θέση της Αθήνας;

Απάντηση:

Είναι αυτή του 2007 (επί κυβερνήσεως ΝΔ – Κώστα Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη) έτσι όπως έχει μείνει αναρτημένη έως σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Η εξής: «Η Ελλάδα είναι σταθερή στην ειλικρινή επιθυμία της για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο πλαίσιο διευθέτησης, το οποίο στοχεύει στην εξεύρεση οριστικής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η θέση μας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».

-Η θέση αυτή επαναδιατυπώθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά, από τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

-Στις 4 Απριλίου 2008, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε: «Μιλούμε για κάτι, το οποίο θα είναι erga omnes, θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Μιλάμε για μία καθαρή σύνθετη ονομασία».

Παρατήρηση: Εσχάτως έγιναν «διαρροές» από «καραμανλικούς κύκλους», σύμφωνα με τις οποίες την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή, η Αθήνα αρνείτο να διαπραγματευτεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Εύλογα, όμως, προκύπτει το ερώτημα: Αραγε, από μόνη της η κ.Μπακογιάννη «ανέβασε» στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ την παραπάνω παράγραφο; Οι «διαρροές» αυτές εμφανίστηκαν την Κυριακή του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη με τον βαρύγδουπο τίτλο: «Καραμανλής: Ουδέποτε διαπραγματεύτηκα το όνομα “Μακεδονία”». Ωστόσο, την επομένη κιόλας, μετά από σειρά δημοσιευμάτων που αποκάλυπταν ότι και η κυβέρνηση Καραμανλή διαπραγματευόταν με τον όρο «Μακεδονία», ακολούθησε θεαματική αναδίπλωση, με «καραμανλικούς κύκλους» να προβαίνουν σε διάψευση των πρώτων «διαρροών».

3. Ερώτηση: Γιατί καταγγέλλει η ΝΔ την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία»;

Απάντηση:

-Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται μέσω των επισήμων, θεσμικών πολιτικών και διπλωματικών διαύλων (πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών, διπλωμάτες), και όχι μέσω «μυστικών απεσταλμένων», όπως το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ και μετέπειτα σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκος Γρυλλάκης, καθώς και μέσω του εξωθεσμικού παράγοντα, Αλεξ Ρόντος. Να σημειωθεί ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν οι πολιτικές ηγεσίες και η ελληνική κοινή γνώμη τι είδους «διαβουλεύσεις» έκαναν οι δυο τους. Το μόνο που ειπώθηκε, κι’ αυτό δια στόματος του άλλοτε προέδρου της πΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, ήταν ότι ο Γρυλλάκης «είχε προσπαθήσει να τον δωροδοκήσει αρχικά με ένα χρυσό Ρόλεξ, κατόπιν με έναν αμφορέα και τέλος με μια βαλίτσα με ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά».

-Η Νέα Δημοκρατία και μερίδα πολιτικών της αντιπολίτευσης εσκεμμένα συγχέουν τις θεσμικές διαπραγματεύσεις, το περιεχόμενο των οποίων, βεβαίως, δεν μπορεί να ανακοινωθεί, έως ότου υπάρξουν απτά αποτελέσματα, με τη «μυστική διπλωματία». Αραγε, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που επί 20 χρόνια έκαναν «διερευνητικές επαφές» με την Τουρκία, ενημέρωσαν καμία φορά; Ουδέποτε.

-Μυστική διπλωματία είναι οι συνεννοήσεις που γίνονταν μεταξύ Αθήνας και Βελιγραδίου επί κυβέρνησης της ΝΔ, στη δεκαετία του 1990, και μεταφέρονταν μηνύματα στην Αθήνα για τη διάλυση του κρατιδίου των Σκοπίων και τον διαμοιρασμό του ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία. Κοντολογίς, μυστική διπλωματία είναι όταν εν κρυπτώ δυο κράτη συνωμοτούν σε βάρος ενός τρίτου.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την –προ εβδομάδων- συνάντηση του Ελληνα και Σκοπιανού υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και Νίκολα Ντιμιτρώφ, στη Θεσσαλονίκη (που είχε ανακοινωθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών), στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», έκανε λόγο για «εν κρυπτώ» διαπραγματεύσεις. Στις 22 Μαρτίου 2008, η τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη είχε συναντήσει τον ομόλογό της της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλοσόσκι, σε έναν «εξωθεσμικό» χώρο: Στην οικία της πρέσβεως των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, Βικτώρια Νούλαντ (μετέπειτα, επί Ομπάμα, έγινε υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και χειρίστηκε το Κυπριακό!). Διήρκεσε, μάλιστα, 2 ώρες και 45 λεπτά (!). Παρ’ ότι δεν είθισται να κάνει διαπραγματεύσεις Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε οικία αμερικανού πρέσβη, η κ.Μπακογιάννη δεν κατηγορήθηκε τότε για «εν κρυπτώ» διπλωματία.

-Ο αρχηγός της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκης, με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, δήλωνε πως «η διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα». Τι επιτέλους επιθυμεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; «Τηλεοπτική Διπλωματία», υπό τις κάμερες, ή θεσμική και αποτελεσματική Διπλωματία;

4. Ερώτηση: Θέλει ή όχι ενημέρωση για τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» η αξιωματική αντιπολίτευση;

Απάντηση: Η στάση της ΝΔ χαρακτηρίζεται από παλινωδίες. Κι’ αυτό γιατί:

-Αρχικά δήλωνε ότι, ακόμα κι’ αν αποφασιστεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το ονοματολογικό των Σκοπίων, και κληθεί να παραστεί, δεν θα πάει, επειδή στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές τάσεις (Καμμένος).

-Μετά τις τελευτές εξελίξεις (συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρώφ, συνομιλίες υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη), η ΝΔ δηλώνει ότι ναι μεν θέλει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών (συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (συγκαλείται από τον ΥΠΕΞ και μετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων), αλλά ταυτόχρονα μουτρώνει ως απατημένη σύζυγος, λέγοντας πως «τώρα πια είναι αργά», και θέλει να γίνει η ενημέρωση στη Βουλή.

Επισήμανση: Η κυβέρνηση, επανειλημμένως, δια στόματος του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχουν εκφράσει με ποιες θέσεις διαπραγματεύεται η Αθήνα με τα Σκόπια. Πόσο πιο επίσημη ενημέρωση από αυτό θέλουν;

5. Ερώτηση: Η ΝΔ εντός, εκτός και επί τα αυτά των συλλαλητηρίων;

Απάντηση: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ανάμεσα στις μυλόπετρες των εσωκομματικών καπετανάτων και στο φοβικό σύνδρομο που του προκαλεί ο αντίκτυπος των συλλαλητηρίων. Συλλαλητήρια, στα οποία, παρά τις προσπάθειες της ακροδεξιάς να τα σφετεριστεί, και ενός σημαντικού τμήματος της ΝΔ να τα οικειοποιηθεί, μετέχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που ουδεμία σχέση έχει με αυτούς τους χώρους. Και που, βέβαια, δεν πρέπει να «χαριστούν» στη Δεξιά και την ακροδεξιά. Ετσι, στην προσπάθειά του να τα’ χει με όλους καλά, ο Κ.Μητσοτάκης αναγκάζεται σε διαρκείς κωλοτούμπες.

Ωστόσο, αναπάντητο μένει το εξής ερώτημα: Εάν οι βουλευτές της ΝΔ καλούνται να αποφασίσουν κατά συνείδηση εάν θα πάνε ή όχι στα συλλαλητήρια, δεν θα πρέπει εξίσου κατά συνείδηση να ψηφίσουν στη Βουλή, υπέρ ή κατά μιας πρότασης που θα κατεβάσει η κυβέρνηση για το θέμα της ονομασίας; Όχι τίποτε άλλο, αλλά όταν η κ.Σπυράκη λέγει ότι, όποια πρόταση κι αν καταθέσει η κυβέρνηση, πρέπει να καταψηφιστεί για «να πάμε σε εκλογές όσο το δυνατόν νωρίτερα» (28 – 12 – 2017), η θέση της δεν παραπέμπει και τόσο σε δημοκρατικές διαδικασίες και ελεύθερη βούληση, αλλά σε «κομματική πειθαρχία». Βέβαια, είναι άκρως αμφίβολο αν θα υπακούσουν οι βουλευτές της. Κόμμα - κουλουβάχατα, δηλαδή, με προοπτικές, όπως επιμένουν, ακόμα και -φίλα προσκείμενα στη ΝΔ- Μέσα Ενημέρωσης, διάσπασης και δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.

6. Ερώτηση: Είναι η ΝΔ κατά των «σλαβικών ονομασιών» για την FYROM;

Απάντηση: Όχι, βέβαια. Και είναι απορίας άξιον όταν ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχείρησε να διακωμωδήσει –το πιθανότερο, λόγω άγνοιας- σχετικές αναφορές κυβερνητικών στελεχών, και ειδικά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Αραγε, τώρα που ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τους υπέβαλε προτάσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με αυτά που «διέρρευσαν» στον σκοπιανό Τύπο, με σλαβικές ονομασίες (αμετάφραστες σλαβικές, με λατινικά), τι έχει να πει ο κ.Μητσοτάκης; Είναι και ο Νίμιτς «άσχετος»; Να σημειωθεί πως, από το 1993 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα διαπραγματευόταν επί σειράς σλαβικών ονομασιών (στα σλαβικά «Ανω Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία», «Σλαβομακεδονία», «Βαρντάρσκα Μακεδονία», κ.ο.κ.).

7. Ερώτηση: Εχει κλείσει το θέμα της ονομασίας της FYROM και δεν το ξέραμε;

Απάντηση: Είναι πρωτοφανές, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση είχε «τελειώσει» κιόλας το ονοματολογικό προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Χαρακτηριστικά, ενώ η Ελλάδα και η πΓΔΜ άρχιζαν να εισέρχονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης τον Ιανουάριο του 2018, η αντιπολίτευση, ήδη από το Νοέμβριο του 2017, συμπεριφέρεται λες και το πρόβλημα έχει λυθεί, και η χώρα βρίσκεται ενώπιον της ψήφισης μιας συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι εντυπωσιακό, αλλά η ΝΔ είχε αναγάγει το ζήτημα σε μείζον στην εσωτερική πολιτική κονίστρα, ουσιαστικά από τον Ιούλιο του 2017 (!). Τότε που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωνε το ελληνικό Κοινοβούλιο, όχι για το «Μακεδονικό», αλλά για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Κυπριακό. Τώρα, με την πρώτη ουσιαστική συνάντηση στον ΟΗΕ, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, «ανακάλυψαν» ναυάγιο στις συνομιλίες, ενώ ορισμένοι ζητούν την απομάκρυνση Νίμιτς (!).

Παρατήρηση: Απορίας άξιον: Κι’ αν οι συνομιλίες με τα Σκόπια δεν αποδώσουν καρπούς, εξαιτίας –και- των σοβαρών αντιθέσεων στο εσωτερικό της πΓΔΜ, τι θα’ χει να λέει τότε η ΝΔ; Ως γνωστόν, θέση της Αθήνας είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία που να ικανοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα. «Λύση, ασφαλώς με συμβιβασμούς -αλλά όχι σάπιους- δημιουργικούς και προσθετικούς», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

8. Ερώτηση: Γιατί η ΝΔ αποφεύγει να εκφράσει συγκεκριμένη θέση επί της ονομασίας της πΓΔΜ;

Απάντηση: Γιατί απλούστατα, στο εσωτερικό της γίνεται «γης μαδιάμ» από τις σκληρές και αδιάλλακτες, έως τις συναινετικές απόψεις. Αλλα «διαρρέουν» καραμανλικοί «κύκλοι», άλλα λέγει ο πρώην πρωθυπουργός, Α.Σαμαράς, άλλα ο περιφερειάρχης Μακεδονίας και πρώην υποψήφιος πρόεδρος για τη ΝΔ, Α.Τζιτζικώστας, άλλα ο Α.Γεωργιάδης και άλλα η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή την ορχήστρα παραφωνίας ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί να την ελέγξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού η ίδια η «καρέκλα» του εξαρτάται από το εάν θα τον στηρίξουν τα διάφορα «τζάκια» της ΝΔ ή εάν θα τον αδειάσουν. Ετσι, σύρεται πίσω από τις εξελίξεις. Η, δε, ΝΔ αναγκάζεται να προσεγγίζει ένα εθνικό θέμα – εξωτερικής πολιτικής, με καθαρά μικροκομματικά κριτήρια, που, όμως, όπως όλα δείχνουν, την οδηγούν σε αδιέξοδο.

9. Ερώτηση: Η κυβέρνηση επιδιώκει επίλυση του ονοματολογικού, επειδή δέχεται ισχυρές έξωθεν πιέσεις;

Απάντηση: Αναμφισβήτητα, οι πολιτικές συγκυρίες στα γειτονικά Σκόπια είναι καλύτερες απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Νίκολα Γκρουέφσκι, που ηγείτο του υπερεθνικιστικού κόμματος, VMRO. Δεδομένο θεωρείται, επίσης, ότι οι ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες, καθώς και σειρά ευρωπαϊκών πρωτευουσών ενδιαφέρονται για την επίλυση του προβλήματος. Από την άλλη, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Ρωσία, η οποία δεν θα ήθελε λύση, επειδή δεν επιθυμεί να δει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, εξαιτίας των ελληνοτουρκικών διαφορών, λύση δεν θα ήθελε ούτε η Τουρκία.

Πιέσεις μπορεί να υπάρχουν. Όχι, όμως, στην Αθήνα, αλλά μάλλον στα Σκόπια, όπως άλλωστε έδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, στην πΓΔΜ. Την πίεση τη έχουν τα Σκόπια, τα οποία εξάλλου «καίγονται» για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όχι, η Ελλάδα. Η Αθήνα, αναμφισβήτητα, χρησιμοποιεί την πίεση που υφίσταται η πΓΔΜ, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες με στόχο έναν έντιμο και αξιοπρεπή –και για τις δυο πλευρές- συμβιβασμό.

Ο ξένος παράγων και τα εκάστοτε think tank του μπορεί να επιθυμούν επίλυση του «Μακεδονικού». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα χορεύει στο σκοπό τους, έτσι επειδή το θέλουν οι ξένες δυνάμεις. Πολύ περισσότερο, είναι λάθος να υποτιμάται ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε στην βαλκανική όταν ακόμη ο «ξένος παράγων» μάλλον είχε εφησυχάσει με το «καθεστώς» του αλυτρωτικού Γκρουέφσκι. Χαρακτηριστικά, τα τρία τελευταία χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, έχει επισκεφτεί τρείς φορές τα Σκόπια, εκ των οποίων τις δυο επί Γκρουέφσκι. Μάλιστα, με ελληνική πρωτοβουλία ξεκίνησε η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με έμφαση στην καταπολέμηση του αλυτρωτισμού. Στις συνεχείς επαφές του υπουργού Εξωτερικών, περιλαμβάνονται και οι συναντήσεις του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, και τον γγ του ΝΑΤΟ, το 2017. Προ ημέρων, μάλιστα, μια ημέρα προτού ο κ.Στόλτεμπεργκ επισκεφθεί την πΓΔΜ, ο κ.Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Με δεδομένο, πάντως, το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντος για το θέμα της ονομασίας, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Αραγε, τι να απαντάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ερωτάται ποια είναι η θέση του κόμματός του στο συγκεκριμένο πρόβλημα; Να λέει ότι φωνάζει για τα μάτια του κόσμου και ότι, όταν έρθει η ώρα θα ψηφίσει υπέρ της επίλυσης; Αβυσσος η ψυχή της ΝΔ.


10. Ερώτηση: Τι έγινε στο Βουκουρέστι (2008), το οποίο τόσο επικαλείται η ΝΔ;

Απάντηση:

Εκεί, εξεταζόταν αν θα μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία τους (FYROM), όπως προωθούσε τότε ο Τζώρτζ Μπους τζούνιορ, ή όχι. Σήμερα, η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την γείτονα το θέμα της ονομασίας, όχι το εάν θα μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Αυτό το’ χει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, λέγοντας ότι, πρώτα θα λυθεί το πρόβλημα, και μετά θα πάρει η πΓΔΜ «υποσχετική» για ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, στη Σύνοδο Κορυφής, το 2008, αποφασίστηκε ότι, πρώτα να λυθεί το ονοματολογικό, και κατόπιν θα μπουν τα Σκόπια στον Οργανισμό.

Οσον αφορά το περίφημο «βέτο» που λέγεται συνεχώς ότι έθεσε η Ελλάδα το 2008, στο Βουκουρέστι, για να μην ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, μόλις πρόσφατα, στις 22 – 1 – 2018, ο Ν.Κοτζιάς είπε: «Χρήση βέτο δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν στο ΝΑΤΟ. Επειδή πρόσφατα διάβασα όλα τα πρακτικά, και του γεύματος, και του δείπνου, και της συνεδρίασης της κανονικής. Βέτο δεν ετέθη. Και αν χρειαστεί, θα μιλήσω διαβάζοντας πρακτικά». Απαντώντας, επίσης, για το ενδεχόμενο βέτο εκ μέρους της Ελλάδας σήμερα, υπογράμμισε τα εξής: «Η διεύρυνση θέλει ομοφωνία. Εφόσον λυθούν τα προβλήματά μας, αυτό θα ικανοποιηθεί. Στη συζήτηση που είχε γίνει τότε στο ΝΑΤΟ (σ.σ. 2008), η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών -14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση- είχαν συνταχθεί με τις ελληνικές θέσεις. Όταν έχεις τη συντριπτική πλειοψηφία μαζί σου, όπως την έχουμε και εμείς σήμερα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να θέσεις veto».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου