Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Ο Θεός αγαπούσε τον... καπνό

Ο Θεός αγαπούσε τον... καπνό

Νίκος Φωτόπουλος
«Ως υποστηρικτής του σκληρού στιλ ηγεσίας περιβάλλω τον εαυτό μου από δυνατούς ανθρώπους. Η δική μου δύναμη είναι να τους ενώσω, να τους προσανατολίσω για την επίτευξη του κοινού στόχου».

Με εμφανή νοοτροπία Ρώσου ολιγάρχη, όπως φαίνεται και από τη δήλωση αρχών στην ιστοσελίδα του, ο ομογενής επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης δεν είναι καθόλου παράξενο που πρωταγωνίστησε με θλιβερό τρόπο στο επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας.
Επικοινωνιακά λάθος, ίσως όχι δικό του αλλά κάποιων συμβούλων του, και το γεγονός ότι επέλεξε να κρυφτεί για 24 ώρες ώσπου να παρέλθει το αυτόφωρο για να γλιτώσει την επαπειλούμενη προσαγωγή, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να εκμεταλλευτεί υπέρ του το περιστατικό εμφανιζόμενος αυτοβούλως στον εισαγγελέα με τους δικηγόρους του.
Αν και είναι προφανές ότι δεν έχει κατανοήσει καλά την ελληνική πραγματικότητα, η επιχειρηματική του πορεία ώσπου αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με τον δύσκολο χώρο του αθλητισμού και των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή.
Ενας ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση που ξεκίνησε ως ταπεινός εργάτης σε εργοστάσιο καπνού στο Ροστόφ κι έφτασε να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 30 πλουσιότερων της Ρωσίας, είναι ο 59χρονος Ιβάν Σαββίδης, που τα τελευταία χρόνια «σαρώνει» τις επενδυτικές ευκαιρίες στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, ενώ η δημοφιλία του λόγω του ΠΑΟΚ έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Η ευθεία σύγκρουσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρυσι το καλοκαίρι, προφανώς δεν ήταν καθόλου τυχαία και συμπτωματική.
Οι δικηγόροι του δεν δίστασαν να απευθύνουν ένα αυστηρό εξώδικο στον πρόεδρο της Ν.Δ. αξιώνοντας αποκατάσταση, καθώς τον Οκτώβρη του ’16 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλεσε «λαγό» στην Ολομέλεια της Βουλής τον ομογενή επιχειρηματία σχολιάζοντας τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη δυσαρέσκειά του από τη Ν.Δ. Ηταν ήδη δυσαρεστημένος από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τόσο για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε στο θέμα της ΣΕΚΑΠ όσο και για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στο θέμα της ρύθμισης των χρεών του ΠΑΟΚ.
Κάπως έτσι βρέθηκε να θεωρείται «άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ»... Η αλήθεια είναι πως ο κ. Σαββίδης απλά θέλει να παίξει το «παιχνίδι» με τους δικούς του όρους και γι’ αυτό κινείται όπως εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντά του.
Who is who
Σε παρασημοφόρησή του από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ ΠούτινΣε παρασημοφόρησή του από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν | 
Ελληνας στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο ελληνικό χωριό Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας και ήταν το όγδοο παιδί στην εργατική οικογένειά του.
Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Ντενίσοβσκαγια της περιοχής Μαρτίνοβσκ της περιφέρειας Ροστόβ κατετάγη στον σοβιετικό στρατό, από όπου αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχία.
  • Το 1980 άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον.
  • Το 1988 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Εθνικής Οικονομίας του Ροστόφ, από το τμήμα Logistics.
  • Το 1993 διορίστηκε γενικός διευθυντής της εταιρείας «Donskoy Tabak».
  • Το 1998 άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα. Μέχρι το 2003 ήταν βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ.
  • Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής στη ρωσική Δούμα. Από τον Απρίλιο του 2004 διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη ρωσική Δούμα, όπου υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν συντονιστής των σχέσεων με το ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ενωσης και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
  • Από το 2012, ο Ιβάν Σαββίδης είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου επιχειρήσεων «Agrocom», που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Ο όμιλος συνενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου απασχολούνται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα.
Ο συνολικός όγκος ακαθάριστων πωλήσεων ανέρχεται στα 1.302 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Κάθε έτος ο όμιλος καταβάλλει περίπου 684 εκατ. ευρώ για φόρους στο ρωσικό κράτος.
Ο όμιλος αποτελείται από:
  • συγκρότημα επιχειρήσεων κρέατος (όμιλος εταιρειών «Ταύρος»)
  • συγκρότημα επιχειρήσεων καπνοβιομηχανίας (όμιλος επιχειρήσεων «Donskoy Tabak»)
  • επιχείρηση παραγωγής τεχνητών περιβλημάτων «Atlantis-Pak»
  • επιχείρηση παραγωγής επιτραπέζιου και μεταλλικού νερού «Aqua-Don»
  • αγροτικό συγκρότημα επιχειρήσεων (θερμοκήπια και ιχθυοκαλλιέργειες)
  • στρατηγικός εταίρος, ο οποίος λειτουργεί ως αποκλειστικός διανομέας στις κύριες περιοχές των επιχειρήσεων (ομάδα εταιρειών «Millennium»).
Από το 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του προέδρου της Ρωσίας.
Το 2013, για τον ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων και την προσφορά στον ελληνικό λαό, στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Παγκόσμια Ορθοδοξία, καθώς και για την ενεργό κοινωνική και φιλανθρωπική δράση στον Ιβάν Σαββίδη απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Ελληνα πολίτη.
Είναι ακόμη ιδρυτής φιλανθρωπικού ιδρύματος. Ο συνολικός όγκος των φιλανθρωπικών προσφορών, όπως διατείνεται, ανέρχεται σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είναι επίσης διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, έχει δημοσιεύσει 10 επιστημονικές εργασίες για marketing και logistics. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.
Μπίζνες στην Ελλάδα
Ο Ιβάν Σαββίδης λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαδικασίας για την αδειοδότηση των καναλιών, όπου... κέρδισε το προσωνύμιο «λαγός», σύμφωνα με έκφραση του Κυρ. Μητσοτάκη
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διαδικασίας για την αδειοδότηση των καναλιών, όπου... κέρδισε το προσωνύμιο «λαγός», σύμφωνα με έκφραση του Κυρ. Μητσοτάκη | 
Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή του στα δημόσια πράγματα της χώρας, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, μέσω κάποιων δραστηριοτήτων και προγραμμάτων πολιτιστικών ανταλλαγών που διοργάνωνε η πανίσχυρη τότε διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, επί των ημερών Ψωμιάδη. Την ίδια περίοδο είχε κάνει μια πρώτη κρούση για τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής.
Βέβαιο είναι ότι ο Πόντιος επιχειρηματίας, που δεν έχει αρθρώσει δημόσια ποτέ «γρυ» ελληνικά, έχει επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ρίχνοντας πακτωλό χρημάτων τα οποία φέρεται να απέκτησε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο εξωτερικό. Από την αγορά της ομάδας του ΠΑΟΚ ώς την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης, το ιστορικό ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» της Θεσσαλονίκης, τη «Σουρωτή» και εσχάτως την απόκτηση μεριδίου στον ΟΛΘ, ο Ιβάν Σαββίδης μετρά ήδη μια γεμάτη πενταετία επιχειρηματικής παρουσίας στη χώρα.
«Φήμες» τον ακολουθούν από την πρώτη στιγμή. Οτι «τα λεφτά δεν είναι δικά του, αλλά αγοράζει για λογαριασμό του Πούτιν» ή ότι «ξεπλένει χρήματα της ρωσικής μαφίας», ακόμη και πως «είναι ο εκτελεστικός βραχίονας επιρροής του ρωσικού κεφαλαίου στην Ελλάδα». Τίποτε από αυτά δεν έχει αποδειχθεί προς το παρόν. Αντιθέτως, οι δράσεις του στη Βόρεια Ελλάδα σχεδόν τον έχουν «αγιοποιήσει», στους λιγότερο καχύποπτους τουλάχιστον.
Εχει «καθαρίσει» τα χρέη του ΠΑΟΚ με «ζεστά» 11 εκατομμύρια ευρώ ξελασπώνοντας την πιο δημοφιλή ομάδα της Βόρειας Ελλάδας, αποκτώντας φυσικά και το σχετικό λαϊκό έρεισμα...
Αγοράζει τη χρεοκοπημένη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, δίνοντας ανάσα ανάπτυξης στην αποβιομηχανοποιημένη Θράκη. Εδώ βέβαια, κάπου υπήρξαν ζητήματα με τους εργαζομένους, για τα οποία ακολούθησε διαμάχη στα δικαστήρια. Κι όταν φάνηκε να «στρώνει» η κατάσταση έσκασε η ιστορία με το πρόστιμο-μαμούθ που φέρεται να του είχαν αποκρύψει όταν αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ.
Η «αρπαγή» της εταιρείας εμφιάλωσης αναψυκτικών «Σουρωτή» μέσα από τα χέρια της πολυεθνικής Coca Cola ήταν άλλο ένα δείγμα γραφής του τρόπου που λειτουργεί ο Ιβάν Σαββίδης.
Την ώρα που η πολυεθνική εταιρεία προσπάθησε να κάνει επιθετική εξαγορά της επιχείρησης μπήκε «σφήνα» ο ομογενής επιχειρηματίας έχοντας στο πλευρό του τους μικρομετόχους που προτίμησαν να πουλήσουν τις μετοχές τους σ’ αυτόν, έστω με μια λίγο καλύτερη προσφορά.
Εσχάτως πάτησε πόδι και στον χώρο των ΜΜΕ. Στα μίντια έχει τον έλεγχο του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος» («Εθνος», «Ημερησία», μετοχές στο «MEGA») και το κανάλι «Ε» που αγόρασε έναντι 20 εκατομμυρίων.
Η είσοδός του στον χώρο αυτόν για κάποιους αύξησε τον βαθμό «επικινδυνότητας» ενός ήδη δυναμικού αντιπάλου...
Κορωνίδα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί η εξαγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, κάνοντας μια εντυπωσιακή ρελάνς ως μέλος της κοινοπραξίας Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (Ιβάν Σαββίδης) and Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA).
Ο ΠΑΟΚ
Υπάλληλος της Εφορίας δείχνει μάλλον εμβρόντητη, καθώς η επιταγή που κρατά γράφει 10.000.000! Ηταν η εξόφληση παλιών χρεών του ΠΑΟΚ
Υπάλληλος της Εφορίας δείχνει μάλλον εμβρόντητη, καθώς η επιταγή που κρατά γράφει 10.000.000! Ηταν η εξόφληση παλιών χρεών του ΠΑΟΚ | 
Στην Ελλάδα, όλες οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες γύρω από τον ΠΑΟΚ, περνούν μέσα από τον όμιλο εταιρειών ιδιοκτησίας του με την επωνυμία «Dimera».
Τον ΠΑΟΚ τον απέκτησε στις 10 Αυγούστου 2012, πληρώνοντας τα χρέη της δημοφιλούς βορειοελλαδίτικης ΠΑΕ προς το Δημόσιο δαπάνησε συνολικά 10.886.811,40 ευρώ, ενώ έχει «σβήσει» και ένα πρόστιμο 5,6 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στον Δικέφαλο, πληρώνοντας μέσω ενός νόμου τον Ιούνιο του 2014 600.000 ευρώ.
Συνολικά φέρεται να έχει δώσει πάνω από 90 εκατ. ευρώ την περίοδο που είναι στον ΠΑΟΚ.
Τα έξοδα της ομάδας τα τελευταία πέντε χρόνια ξεπερνάνε τα 150.000.000 ευρώ. Επειδή τα έσοδα δεν τα καλύπτουν, κάθε χρόνο ο μεγαλομέτοχος βάζει από την τσέπη του τουλάχιστον 14 εκατ. ευρώ.
Από το 2012 μέχρι το 2016 τα έσοδα της ΠΑΕ είναι 67 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ περίοδος που η ΠΑΕ να ήταν κερδοφόρα, με την Εφορία να είναι στο 55%.
Ο Σαββίδης πούλησε τη ΣΕΚΑΠ στην Japan Tobacco
Στα χέρια του ιαπωνικού κολοσσού Japan Tobacco (ανήκει κατά 33% στο ιαπωνικό Δημόσιο) θα περάσει το τρίτο τρίμηνο του 2018 η ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, στο πλαίσιο συμφωνίας έναντι 1,6 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της μητρικής ρωσικής Donskoy Tabak, στην οποία ανήκει η ελληνική καπνοβιομηχανία.
Η τελευταία, που αποτελεί πολύ μικρό τμήμα της ρωσικής μητρικής, πουλήθηκε στον Σαββίδη επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, ενώ ακόμα εκκρεμεί το θέμα του προστίμου εις βάρος της, από την εποχή που ακόμα δεν ανήκε στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ.
Ο τελευταίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως μεταβιβάζει τα μερίδιά του λόγω της συρρίκνωσης των πωλήσεων και λόγω των αυξήσεων στον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Ενα κείμενο υποθέσεων

Του Χρίστου Χαραλαμπόπουλου*
Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μην μπορούν να χειροτερέψουν
Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ηθοποιός
Δεν με ρώτησε κάποιος, αλλά ΑΝ με ρωτούσε «πιστεύεις ότι κάποια στιγμή θα καλυτερέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο; Θα ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι στο γήπεδο;» δεν θα απαντούσα ευθέως. Κυρίως γιατί ύστερα από τόσα χρόνια -και επαγγελματικής ενασχόλησης με αυτό- έχω γίνει απαισιόδοξος. Σκέφτομαι, όμως, ότι θα μπορούσα να ανατρέψω αυτή την απαισιοδοξία με μια σειρά υποθέσεων.
Λέω, λοιπόν, πως το ελληνικό ποδόσφαιρο θα μπορούσε να είναι καλύτερο,
ΑΝ η πλειονότητα των παραγόντων είχαν μια στοιχειώδη παιδεία και δεν επιδείκνυαν την αμορφωσιά τους τόσο ξεδιάντροπα, θεωρώντας ότι είναι «μαγκιά»,
ΑΝ είχαν μια βασική γνώση των σύγχρονων χαρακτηριστικών του παιχνιδιού και κάποιες ελάχιστες παραστάσεις από άλλα, πιο προηγμένα πρωταθλήματα,
ΑΝ ήθελαν και μπορούσαν να αποκαταστήσουν την καθαρότητα, την ισότητα και τη διαφάνεια στους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος,
ΑΝ είχαν ήθος, αίσθηση του μέτρου και τιμιότητα,
ΑΝ ο εγωισμός, η αλαζονεία, η αγένεια και η χυδαιότητα δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο με τα προτερήματά τους,
ΑΝ αγαπούσαν το παιχνίδι, τουλάχιστον όσο –λένε ότι– αγαπούν τις ομάδες τους,
ΑΝ φρόντιζαν να υποστηρίξουν τον συνεταιρισμό που οι ίδιοι δημιούργησαν και του επέτρεπαν να λειτουργήσει,
ΑΝ η ΕΠΟ λειτουργούσε σαν μια ομπρέλα προστασίας και μήτρα εξέλιξης του ελληνικού ποδοσφαίρου,
ΑΝ η αθλητική ενημέρωση σεβόταν την αποστολή της και τον χαρακτήρα της,
ΑΝ δεν αντάλλασσε την ανεξαρτησία και την εγκυρότητά της με την εμπορικότητα,
ΑΝ την ασκούσαν άνθρωποι με γνώσεις και παιδεία που θα υποστήριζε τη δουλειά τους, η οποία δεν θα κατέληγε σε πανωφόρι ενστίκτων,
ΑΝ οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι αρνούνταν να παίξουν τον ρόλο του διασκεδαστή του πλήθους στο κολοσσιαίο της μονομέρειας και του οπαδισμού ή τον ρόλο του «ανθρώπου» του αφεντικού,
ΑΝ οι φίλαθλοι και οι οπαδοί απαιτούσαν καλύτερης ποιότητας θέαμα και καλύτερες συνθήκες διεξαγωγής αγώνων,
ΑΝ απαιτούσαν ισονομία και διαφάνεια,
ΑΝ ήθελαν και μπορούσαν να αγαπήσουν το παιχνίδι πιο πολύ από τις νίκες σ’ αυτό,
ΑΝ μπορούσαν να καταλάβουν ότι η ζωή είναι πάνω από το παιχνίδι,
ΑΝ μπορούσαν και είχαν μάθει να σέβονται τον άλλο,
ΑΝ οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σέβονταν τους συναδέλφους τους και το κοινό,
ΑΝ υπερασπίζονταν τη δουλειά και την αξιοπρέπειά τους,
ΑΝ διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και δεν αντιμετώπιζαν τον τύπο σαν εργαλείο δημοσίων σχέσεων,
ΑΝ θεωρούσαμε ότι αυτές οι γραμμές αφορούν εμάς και όχι τους «άλλους».
ΥΓ. Για την Πολιτεία θα έγραφα ΑΝ –σχεδόν πάντα– δεν ήταν η πρώτη που αρχίζει τις εκπτώσεις.
*αθλητικογράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου