Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Τα φονικά χαρακτηριστικά της πύρινης τραγωδίας

Τα φονικά χαρακτηριστικά της πύρινης τραγωδίας

Παρά το γεγονός ότι ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά τις αιτίες της εθνικής τραγωδίας από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική, είναι εξαιρετικά πρώιμο να εξαχθούν -καθώς, η διαδικασία έρευνας θυμάτων και αγνοουμένων είναι σε εξέλιξη, όπως και η συλλογή στοιχείων από τους εμπειρογνώμονες- το tvxs κάνει μία πρώτη καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της φονικής πυρκαγιάς. 

Ποιές είναι οι παράμετροι, οι ειδικές συνθήκες που συνετέλεσαν σε μία τραγωδία τέτοιου μεγέθους; Για ποιόν λόγο τα περισσότερα θύματα ήταν στο Μάτι που καταστράφηκε ολοσχερώς; Ειδικοί επισημαίνουν ότι, όλες οι πυρκαγιές παρουσιάζουν ομοιότητες, αλλά την ίδια στιγμή, κάθε φωτιά είναι διαφορετική.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την Καλλιτεχνούπολη και ξαφνικά γύρισε προς τον Νέο Βουτζά, τη Ραφήνα και το Μάτι, αλλάζοντας αστραπιαία κατεύθυνση και σαρώνοντας «επιλεκτικά» στο πέρασμα της. Είναι πρωτοφανείς οι εικόνες των καμένων σπιτιών δίπλα σε ανέγγιχτο δάσος και κήπους και το αντίστροφο, καθώς η φωτιά λόγω ταχύτητας δεν επεκτεινόταν σε πλάτος, αλλά κινείτο κατά μέτωπο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα από τα βασικά ειδικά χαρακτηριστικά της ήταν η πάρα πολύ γρήγορη εξέλιξη. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι η φωτιά πέρασε από τον Νέο Βουτζά στο Μάτι σε ελάχιστα λεπτά, ενώ κατέκαψε και τις δύο περιοχές σε λίγη ώρα. Κάτοικοι ανέφεραν πως ενώ ενημερώνονταν από τα ΜΜΕ για το ξέσπασμα της φωτιάς στην Καλλιτεχνούπολη, διαπίστωναν ότι, οι φλόγες είχαν ήδη φτάσει στο Μάτι.

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού σημαίνει ότι, οι άνθρωποι είχαν εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο στη διάθεση τους για να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς δεν πρόλαβαν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της απειλής. Οι εικόνες - σοκ από ανθρώπους οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν με τα αυτοκίνητα τους και βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα και δίπλα σε αυτά, είναι χαρακτηριστικές, όπως και οι μαρτυρίες για αυτοκίνητα που τα «κυνηγούσαν» φλόγες.

Κατά τους ειδικούς, η ταχύτατη μετάδοση της πυρκαγιάς οφείλεται στην πολύ υψηλή ταχύτητα του ανέμου. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι ριπές ανέμου έφτασαν έως και τα 100-120 χλμ την ώρα. Από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 10 το βράδυ της Δευτέρας, έπνεαν θυελλώδεις δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι: Οι δυτικοί άνεμοι δρουν ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής και έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας (καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 37-38°C σε πολλούς σταθμούς ανατολικά) και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ταχύτατης εξάπλωσης πυρκαγιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στους μετεωρολογικούς σταθμούς του σε Ισθμό, Αγ. Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Άνω Λιόσια και Νέο Κόσμο οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν τη Δευτέρα 23 Ιουλίου ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία, οπότε λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί.



Παράλληλα, η λεγόμενη «ζώνη μείξης» οικισμών και δασών, όταν δηλαδή, η πολύ πυκνή βλάστηση «συνυπάρχει» με κατοικίες, αποτελεί επίσης, καθοριστική παράμετρο και αφορά ένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. 

Επίσης και όπως επισημαίνουν, όταν προκύπτει μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μία παραλιακή περιοχή, η κατεύθυνση που επιλέγουν οι άνθρωποι είναι προς τη θάλασσα. Συνεπώς, η μορφολογία της ακτής είναι καθοριστική. Το γεγονός ότι ειδικά το Μάτι, ο παραθεριστικός οικισμός που βρίσκεται στα όρια του δήμου Νέας Μάκρης και στα σύνορα με τη Ραφήνα, σε αρκετά σημεία καταλήγει σε γκρεμό και όχι σε παραλία, καθιστά από δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση στη θάλασσα, μοναδική οδό διαφυγής στην προκειμένη περίπτωση, άρα και σωτηρίας. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι οι στενοί δρόμοι, καθώς αυτός ιδρύθηκε ως παραθεριστικός, όμως τις τελευταίες δύο δεκαετίες πυκνοκατοικήθηκε χωρίς κανένα σχεδιασμό και αναπτύχθηκε άναρχα, όπως έχει συμβεί και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Επίσης μεγάλο μέρος της ακτής στο Μάτι δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμο. 

Τα 25 θύματα που εντοπίστηκαν σε χωράφι, στην Αργυρή Ακτή, ήταν από τις πιο τραγικές περιπτώσεις της τραγωδίας. Τα θύματα αρχικά εγκλωβίστηκαν με τα αυτοκίνητά τους στο δρόμο και στη συνέχεια αλλόφρονες προσπάθησαν να φτάσουν με τα πόδια στη θάλασσα αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι τεράστιες φλόγες από τα πεύκα κατέστησαν αδύνατη τη διαφυγή και οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε ένα χωράφι αδυνατώντας να βρουν έξοδο προς την θάλασσα, η οποία απείχε μόλις λίγα, αλλά δεν υπήρχε ελεύθερη πρόσβαση σε αυτήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου