Το ΚΙΝΑΛ δίνει «ψήφο ανοχής» σε κυβέρνηση Μητσοτάκη
Νικόλ Λειβαδάρη
Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε το πολιτικό διαζύγιο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο διότι, όπως είπε, το προφίλ του και οι θέσεις του δεν βοηθούσαν στον επαναπατρισμό των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ταίριαζε», είπε, «με το μήνυμα που θέλω να στείλω στους προοδευτικούς και απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους». Εν ολίγοις, έκρινε πως η ατζέντα Βενιζέλου έκοβε τις γέφυρες με τους αντιδεξιούς κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και, μαζί, έκοβε και κάθε προοπτική ανάνηψης του Κινήματος Αλλαγής.
Η ίδια, ωστόσο, λίγες ημέρες – εάν όχι και ώρες – αργότερα επαναβεβαίωνε ως βασική επιδίωξη του ΚΙΝΑΛ το απόλυτο δόγμα Βενιζέλου, δηλαδή την «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Φώφη Γεννηματά επίσης, μετά την ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διακήρυττε πως «το ΚΙΝΑΛ μπορεί να είναι αντίβαρο απέναντι στη συντήρηση και στον λαϊκισμό» - κοινώς, επιχειρούσε να επαναχαράξει την γραμμή των ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ηταν η ίδια όμως που αμέσως μετά δήλωνε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νέα δεξιά». Και ήταν και πάλι η ίδια που ενώ άκουγε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει πως η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ είναι «χαμένη ψήφος» αποφάσιζε να δηλωσει εκ προοιμίου ότι το κόμμα της θα συμβάλει στην κατάργηση της απλής αναλογικής και να ανοίξει παράθυρο στήριξης μιας κυβέρνησης ΝΔ. «Θα συναινέσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στην συνέντευξή της στον Σκάι, για να προσθέσει αμέσως μετά πως το κόμμα της «δεν θα αφήσει την χώρα να μπει σε περιπέτειες».
Σε πρώτη ανάγνωση, πολιτικό νόημα δεν βγαίνει. Δεν επιλέγεις την σύγκρουση με τον Βενιζέλο για να ακολουθήσεις πολιτική Βενιζέλου. Και δεν αλλάζεις στρατηγική κάθε τρεις μέρες, ακόμη κι εάν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το «διαζύγιο κορυφής» ελάχιστα συγκίνησε το εκλογικό σώμα σε αμφότερες τις πλευρές πέριξ του κέντρου – δεξιά και αριστερά.
Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, οι προθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν πια αρκούντως ευκρινείς. Κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να δήλωσε χθες πως αισθάνεται «πιο μόνος από ποτέ», η πολιτική του «προίκα» ωστόσο φαίνεται να σφραγίζει ήδη τις μετεκλογικές επιλογές του ΚΙΝΑΛ. Ο πρώτος, άλλωστε, που υπέδειξε την γραμμή του κόμματος στο θέμα της απλής αναλογικής ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο έτερος θερμός υπέρμαχος της συνεργασίας με την ΝΔ. Πριν καν μιλήσει η Φώφη Γεννηματά είχε προαναγγείλει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα συνδράμει την προσπάθεια Μητσοτάκη να βρει τις αναγκαίες 200 ψήφους για την άμεση αλλαγή της απλής αναλογικής. «Αυτό θα καταργηθεί», είχε πει, «και εμείς θα συμβάλουμε στην κατάργησή του».
Τα τελευταία μηνύματα επίσης και οι πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη θέλουν το ΚΙΝΑΛ έτοιμο να συνδράμει την ΝΔ και στην ταχεία διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος προκειμένου να αποσυνδεθεί η προεδρική εκλογή από την διάλυση της Βουλής. Και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο που οριστικά προκρίνεται στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, είναι όχι μεν η συγκυβέρνηση αλλά η στήριξη μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη με ψήφο ανοχής. Πίσω από αυτόν τον σχεδιασμό η ρήξη με τον Βενιζέλο μπορεί και να είναι πολλαπλώς βολική. Εκπέμπει μήνυμα επιστροφής στις κεντροαριστερές ρίζες του ΠΑΣΟΚ, ρίχνει αντιδεξιό δόλωμα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και, ταυτόχρονα, εκκαθαρίζει το μετεκλογικό εσωκομματικό τοπίο σε επίπεδο ηγετικών συσχετισμών.
Επί όλων τούτων, μπορεί να έχει την δική της σημασία και η χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου, επίσης στον Σκάι, μία ημέρα μετά από εκείνη της Φώφης Γεννηματά. Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός – και παγίως αντίθετος στην συνεργασία με την ΝΔ – μπορεί να απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, για πρώτη φορά όμως δεν απέκλεισε ρητά την πιθανότητα κοινοβουλευτικής στήριξης μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου