Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Τι προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας : Ο ΝΕΟΣ Π.Κ. ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Τι προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας

Ο ΝΕΟΣ Π.Κ. ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Το έγκλημα του βιασμού τιμωρείται ως κακούργημα με την αυστηρότερη κάθειρξη, 15 ετών. Μπορεί η ποινή με τον παλαιό ΠΚ να ήταν έως τα 20 έτη, αλλά πλέον η έκτιση είναι αυστηρότερη. Δηλαδή ο δράστης του βιασμού αποφυλακίζεται αργότερα. Ο βιασμός από τον οποίο προκαλείται θάνατος τιμωρείται με ισόβια. Με το νέο ΠΚ βιασμός είναι οποιαδήποτε γενετήσια πράξη γίνεται χωρίς συναίνεση του θύματος, ενώ με τον προηγούμενο κώδικα έπρεπε η γενετήσια πράξη να γίνει με βία. Τώρα αρκεί και μόνη η μη συναίνεση. Άρα και ως προς αυτό ο νέος ΠΚ είναι αυστηρότερος.

Με το νέο ΠΚ προβλέφθηκε και τιμωρείται η περίπτωση που θύματα «παγώνουν» και δεν μπορούν να αντισταθούν, ως κακούργημα, με κάθειρξης 10 ετών. Αυτό δεν υπήρχε στον παλαιό ΠΚ. Όταν η πράξη έχει τελεστεί από περισσότερους δράστες επιβάλλεται κάθειρξη 15 ετών.

Με το νέο ΠΚ προβλέφθηκε η περίπτωση της κατάχρησης σχέσης εργασιακής εξάρτησης οποιασδήποτε φύσης, καθώς και η εκμετάλλευση της ανάγκης κάποιου να εργασθεί. Η πράξη τιμωρείται με ποινή μέχρι 5 έτη. Στον προηγούμενο ΠΚ η σχετική διάταξη αφορούσε μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους. Να η χρησιμότητα του νέου ΠΚ στις σημερινές αποκαλύψεις, καθώς όπως φαίνεται πολλοί εξαναγκάζουν τα θύματά τους να υποστούν τις πράξεις τους εκμεταλλευόμενοι τη θέση εργασιακής εξουσίας που κατέχουν.

Σε κάθε περίπτωση, με το νέο σύστημα οι ποινές άνω των 3 ετών εκτίονται σε κάθε περίπτωση στη φυλακή, ενώ με τον προηγούμενο ΠΚ η ποινή αναστέλλονταν ή πληρωνόταν. Στην πράξη υπό τον παλαιό ΠΚ ο δράστης οποιοδήποτε πλημμελήματος δεν θα οδηγούνταν στη φυλακή.

Με τον νέο ΠΚ η παραγραφή όλων των κακουργημάτων ξεκινά από την ενηλικίωση του θύματος. Ο χρόνος παραγραφής δεν έχει τροποποιηθεί. 15 χρόνια ήταν και παραμένει στα κακουργήματα και 5 χρόνια ήταν και παραμένει στα πλημμελήματα. Άρα, για ένα κακούργημα κατά ανηλίκου το θύμα μπορεί έως τα 33 έτη του να καταγγείλει το έγκλημα. Με το νέο ΠΚ η διάταξη αυτή αφορά όλα τα κακουργήματα που στρέφονται κατά ανηλίκων και όχι μόνο ορισμένα, όπως γινόταν με τον παλαιό ΠΚ. Η διεύρυνση που συνέβη στην έννοια του βιασμού σημαίνει ότι πολλές πράξεις που πρώτα ήταν πλημμελήματα, τώρα συνιστούν κακούργημα και άρα έχουν πολύ ευρύτερη παραγραφή. Άρα, λόγω της κακουργηματοποίησης πολλών αδικημάτων ο απώτατος χρόνος παραγραφής ανέρχεται στα 33 έτη του θύματος, ενώ πριν έφτανε στα 24 έτη του. Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή εκτίμησε ότι ένα θύμα μπορεί μέχρι τα 33 έτη να έχει βρει το θάρρος να καταγγείλει ένα έγκλημα (πράγματι ο παλιός ΠΚ προέβλεπε τη δυνατότητα του θύματος να καταγγείλει έως τα 36 έτη της ηλικίας του). Θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για την ακριβή ηλικία του θύματος μέχρι την οποία θα εκτείνεται η παραγραφή, λ.χ. έως τα 40 ή έως τα 50 έτη του. Το θέμα είναι πως τα θύματα θα αισθανθούν ασφάλεια για να πάνε να καταγγείλουν μέσω θεσμών κοινωνικής και δικονομικής προστασίας τους. Αλλιώς, κανένα όριο παραγραφής όσο μεγάλο και να είναι δεν θα είναι ποτέ αρκετό.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι τα πλημμελήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας όπως η αποπλάνηση ανηλίκου άνω των 14 ετών ήταν πλημμέλημα με τον παλιό κώδικα και παρέμεινε και με τον νέο ΠΚ. Όμως, με τον παλιό ΠΚ πλήρωνες και δεν εξέτιες ποινή, ενώ με το νέο ΠΚ εκτίεις την ποινή και στα πλημμελήματα.

• Με το νέο ΠΚ προβλέφθηκε ως έγκλημα το stalking, δηλαδή η επίμονη καταδίωξη, παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων, οι επανειλημμένες επισκέψεις στο κοινωνικό περιβάλλον του θύματος κλπ.

•  Το πιο σημαντικό είναι ότι με το νέο ΠΚ, αν κάποιος ενεργήσει γενετήσια πράξη με ανήλικο δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μία, αλλά δυο ποινές, λόγω της διεύρυνσης του ορισμού του βιασμού. Άρα, μια ασελγής πράξη κατά ανηλίκου χωρίς βία πριν ήταν μόνο πλημμέλημα, ενώ τώρα ο δράστης της θα καταδικαστεί και για το πλημμέλημα της αποπλάνησης, αλλά και για το βιασμό, ο οποίος δεν απαιτεί πια πράξη βίας, αλλά μόνο την έλλειψη συναίνεσης του θύματος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου