Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Άρθρο Τσίπρα στην Guardian: Η Αριστερά μπορεί να χτίσει καλύτερη Ευρώπη

Άρθρο Τσίπρα στην Guardian: Η Αριστερά μπορεί να χτίσει καλύτερη Ευρώπη

tsipras_guardian
Εναντίον των «ζηλωτών του νεοφιλελευθερισμού» καταφέρεται με άρθρο του στη φημισμένη βρετανική εφημερίδα The Guardian ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο μια «εναλλακτική» Ευρώπη πάνω σε δημοκρατική και προοδευτική βάση.

 Στο άρθρο με τίτλο «Η λιτότητα σπέρνει τον όλεθρο, αλλά η Αριστερά μπορεί να ενωθεί για να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει αρχικά ότι περισσότεροι από 1.000 νέοι προστίθενται κάθε μέρα στις τάξεις των ανέργων στην ήπειρο, με τη στρατιά όσων δεν έχουν εργασία να έχει ανέβει σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια την τελευταία τετραετία.



«Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα έχει σημειώσει επιτυχία, ο προϋπολογισμός του 2014 επιβάλλει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής εν καιρώ ειρήνης», υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας, παραθέτοντας ποσοστά για την ανεργία και τη συρρίκνωση του ΑΕΠ: Προσθέτει ότι το δημόσιο χρέος είναι σχεδόν 180% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το 2010 ήταν μόνο 120%.


Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, επισημαίνει στο άρθρο του στον Guardian ότι η «ανθρώπινη τραγωδία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα». Κάνει λόγο για περιορισμό του κράτους πρόνοιας και μειώσεις μισθών σε όλη την Ευρώπη με ρυθμό πρωτοφανή στη μεταπολεμική εποχή. Σχολιάζει ότι αυτή η ανθρωπιστική κρίση που δεν έχει επαναληφθεί τα τελευταία 60 χρόνια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά «ανθρωπογενής» φτώχεια, κατά την έκφραση του Νέλσον Μαντέλα.


Σημειώνει στο σημείο αυτό ότι οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν αναποδογυρίσει τις ζωές των λαών, με τις πολιτικές διαρθρωτικών προσαρμογών που εφαρμόζουν να χρησιμεύουν ως μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που μεταφέρει το ρίσκο στους ώμους των απλών εργατών και των νέων.


Χαρακτηρίζει «απελπιστική» την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εθνικών ηγετών, αναφέροντας ότι στην πρωτοβουλία-εγγύηση της Ένωσης για την απασχόληση των νέων αναλογεί μόλις το 0,6% του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, ποσό 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται επίσης στο υψηλό χρέος των νοικοκυριών σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Μάλτα και στην παγίδευση πολλών επιχειρήσεων στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία σε ένα φαύλο κύκλο χρέους.


«Εκείνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ισχυρίζονται ότι το παρόν φάρμακο είναι επιτυχές, είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους το ευρωπαϊκό όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη», γράφει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρεται δε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν «την αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ και την καταστροφική άνοδο της δημοτικότητας ακροδεξιών κομμάτων».


Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι είναι ελπιδοφόρα η ανάδειξη νέων ομάδων αλληλεγγύης και κινημάτων που βασίζονται στην κοινότητα. «Μπορούν και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή και έλεγχο», σχολιάζει.


Ο Αλέξης Τσίπρας στέκεται στις επικείμενες ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντάς τες ευκαιρία να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες – ιδίως εκείνους για τους οποίους κανείς δε νοιάζεται – για μία νέα βάση ουσιαστικής δημοκρατίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. «Είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει τη σοκαριστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την αναμόρφωση του κράτους, την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας, σταθερών θέσεων εργασίας με τις προστατευτικές δικλείδες που ιστορικά συνέβαλαν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», τονίζει.


Προσθέτει ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας και της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους σε βορρά και νότο, που θα επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα σπάσει το «χρηματικό τείχος» που διαχωρίζει τους πλουσίους από τους φτωχούς στην Ευρώπη.


Ο Αλ. Τσίπρας καταλήγει δηλώνοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως εκπρόσωπος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: «Η απόφαση αυτή υποκινείται από την επιθυμία μας να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση. Υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον και πεπρωμένο μας να παλέψουμε για αυτήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου