Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Εντός δεκαημέρου εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση της καθαριότητας της πόλης, με τη σύμπραξη όμορων Δήμων, με την αξιοποίηση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Καθαριότητας και της Ανακύκλωσης, αλλά κυρίως με την συμπόρευση των, έστω και λιγοστών, εργαζόμενων στον τομέα της Αποκομιδής καθώς και με την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όπως ανέφερε κατά τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου για την καθαριότητα της πόλης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Επανέλαβε την δέσμευσή του πως έως το καλοκαίρι η καθαριότητα της πόλης θα έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς θα έχει ξεκινήσει η ανακύκλωση με μπλε κάδο μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων, ενώ θα έχουν επισκευαστεί τα χαλασμένα αυτοκίνητα και σταθεροποιηθεί ο αριθμός τους – που σήμερα κυμαίνεται ημερησίως κατά μέσο όρο στα 25 απορριμματοφόρα και 2 τράκτορες μεταφοράς των κοντέινερ με τα συμπιεσμένα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. «Στόχος είναι έως το τέλος του έτους η Θεσσαλονίκη να έχει καταστεί υποδειγματική πόλη ως προς την καθαριότητα», τόνισε.

 

Απηύθυνε έκκληση προς τους εργαζομένους να «βάλουν πλάτη» στη μάχη κατά των σκουπιδιών και στην προσπάθεια προάσπισης της δημόσιας υγείας, αλλά και προς τους πολίτες, να διαχωρίζουν τα οργανικά από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά τους, να κρατούν στο μπαλκόνι τους τα ανακυκλώσιμα και να βγάζουν στους κάδους τα οργανικά απορρίμματά τους πιο αραιά από όσο συνήθιζαν. Επισήμανε πως θα μοιραστούν πόρτα-πόρτα σακούλες του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί ο τηλεφωνικός αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πολίτες, προκειμένου η σχετική υπηρεσία του Δήμου να τα περισυλλέγει ανά 10-15 ημέρες.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως η αξιοποίηση εταιριών στην μάχη κατά των σκουπιδιών δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας, όπως καταγγέλλεται από μερίδα της αντιπολίτευσης του Δήμου, αλλά έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζει η πόλη, εξαιτίας των χρόνιων προβλημάτων του τομέα Καθαριότητας του Δήμου. «Αν αποσκοπούσαμε στην ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας, δεν θα παίρναμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία ο τομέας της Καθαριότητας δεν μπορεί να καλύπτεται από συμβασιούχους, αλλά από μόνιμες θέσεις εργασίας, δεδομένου ότι οι ανάγκες καθαριότητας της πόλης δεν είναι εποχικές, όπως ίσως συμβαίνει σε παραθεριστικούς τόπους», τόνισε.
Επισημαίνοντας, εξάλλου, πως το κόστος του ιδιώτη ανέρχεται σε 70 ευρώ/τόνο για την απόθεση των απορριμμάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και σε 90 ευρώ/τόνο για την απόθεσή τους στον ΧΥΤΑ, ενώ το κόστος του Δήμου εκτινάσσεται στα 280 ευρώ/τόνο, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξήγγειλε την εκ βάθρων αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Καθαριότητας – οι οποίες υποφέρουν από οργανωτικής απόψεως (ανέφερε χαρακτηριστικά την απουσία Γραφείου Κίνησης, αλλά και την «μυστηριώδη εξαφάνιση» περίπου 150 εργαζομένων που είχαν προσληφθεί στον τομέα της Καθαριότητας αλλά «χάθηκαν» σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου), έλλειψη προσωπικού (δεδομένου ότι «στα χαρτιά» εμφανίζονται 105 εργάτες καθαριότητας, αλλά στην πραγματικότητα στους δρόμους βγαίνουν μόλις 67, με τις πραγματικές ανάγκες να απαιτούν 180 άτομα), και από απόψεως εξοπλισμού – και με την πλήρη ανάπτυξη της Ανακύκλωσης που στόχος είναι να «ρίξει» το κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων για τον Δήμο Θεσσαλονίκης στα 120-150 ευρώ/τόνο μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Αναφερόμενος στα συστηματικά προβλήματα που επιτείνουν την κατάσταση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε πως «η Κοινωνική Πολιτική του κράτους δεν πρέπει να γίνεται στην πλάτη των Δήμων», εξηγώντας πως η πρόσληψη συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ μοριοδοτεί όσους έχουν ανάγκη, «προικοδοτώντας» ουσιαστικά τους Δήμους με προσωπικό που δεν είναι κατάλληλο για τις ανάγκες που έρχονται να καλύψουν.
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του ΧΥΤΑ, ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «απειλές» και «εκβιασμό» περί κλεισίματος του ΧΥΤΑ, σημειώνοντας πως ο Δήμος καταβάλει εμπρόθεσμα το ποσό που του αναλογεί ως τέλη ταφής απορριμμάτων. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης που απαιτεί από τον Δήμο την επιστροφή κάδων και απορριμματοφόρων ανακύκλωσης, οφείλει στον Δήμο περισσότερα από 600.000 ευρώ από την παράδοση των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία δεν κατεβλήθησαν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου