Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ "ΧΥΤΑ"!!!

Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΑΓΑΡΑΔΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ "ΧΥΤΑ"!!!

Της ΕΥΑΓΓEΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ*
«ΣΤΡΩΝΟΥΝ» ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ;

Στην κοινή "Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου "Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης απορριμμάτων (Ο.Ε.Ε.Δ.Α.) Νοτιοανατολικής Ενότητας Νομού Θεσσαλονίκης" 4 Υπουργείων με ημερομηνία 18/4/2011 για χωροθέτηση μεταξύ άλλων και εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στη σελίδα 5 αναφέρεται: "... Η μονάδα θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 350.000tn και θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, Α' και Β'. Η εγκατάσταση θα δέχεται τα αστικά απορρίμματα καθώς και τα προσομοιάζοντα σε αυτά από τους δήμους Μηχανιώνας, Θερμαϊκού, Επανομής, Μίκρας, Βασιλικών, Θέρμης, Πυλαίας, Πανοράματος, Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης (40% του Δήμου) και της Κοινότητας Πεύκων. Η συνολική έκταση του χώρου ανέρχεται στα 805 στρέμματα και απέχει 6,5 km από τον υφιστάμενο χώρο υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) στους Ταγαράδες."

 


Είναι γνωστό στο Πανελλήνιο αλλά και στην Ε.Ε. πως "ΧΥΤΑ Ταγαράδων" στο νομό Θεσσαλονίκης δεν υπήρξε ποτέ, παρά μια χωματερή η οποία για 30 σχεδόν χρόνια υποβάθμιζε το περιβάλλον, επιβάρυνε την υγεία των κατοίκων δεχόμενη χωρίς ελέγχους εκτός από τα αστικά απορρίμματα του νομού, μη αδρανοποιημένα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα, ένα διάστημα λυματολάσπη από το βιολογικό της Σίνδου με φορτηγά χωρίς πινακίδες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι το καλοκαίρι του 2006 (Παρασκευή 14 Ιούλη) ξεκίνησε η φωτιά στη χωματερή των Ταγαράδων καίγοντας χιλιάδες τόνους σκουπιδιών εκπέμποντας στην ατμόσφαιρα διοξίνες, φουράνια και άλλα επιβλαβή αέρια στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία από την τότε νομαρχία Θεσσαλονίκης και τη διοίκηση του συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να κουκουλωθούν, αλλά το μέγεθος τους ήταν τέτοιο που δεν κατέστει δυνατό στο σύνολό τους. Παρόλα αυτά μετά από 15 ημέρες φωτιάς με ανέμους που μετέφεραν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά τους καπνούς (1ο και 2ο πόδι της Χαλκιδικής, Καλοχώρι, Σίνδο, Χαλάστρα κ.α.) ποτέ δεν μάθαμε τα ακριβή μεγέθη επιβάρυνσης της περιοχής.
Σήμερα η περιοχή απειλείται από τη εγκατάσταση εργοστασίου καύσης σκουπιδιών και όχι μόνο, όπως η ίδια απειλή υπάρχει και στην περιοχή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης πριν από ένα χρόνο δεν τόλμησε να δώσει θετική γνωμοδότηση για το έργο, διότι οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν έντονες.
Οι φόβοι για τη μη λειτουργία της ανακύκλωσης στην πηγή και η γενικότερη λογική της καύσης των σκουπιδιών είναι υπαρκτοί και οι αντιδράσεις στα πλαίσια έλλειψης εμπιστοσύνης στη διαχείριση των απορριμμάτων λογικές.
Άλλωστε η συνολική διαχείριση των απορριμμάτων θα είναι μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αν όχι καθ' ολοκληρία των Ιδιωτών επενδυτών από τη στιγμή που οι νέοι ειδικά ΟΤΑ δεν έχουν χρήματα να καλύψουν βασικά λειτουργικά έξοδά τους και επικρατεί το σενάριο των εργολάβων. Ποιος λοιπόν εγγυάται πως θα υπερισχύσει το δημόσιο συμφέρον και όχι η μεγαλύτερη κερδοφορία των ιδιωτών - επενδυτών; Νομίζω, όπως θα συμφωνήσουν πιθανόν πολλοί, δυστυχώς κανείς από τους μέχρι τώρα διαχειριστές. Γι αυτό ας μην ξεχνάμε πως ο ενωτικός και μαζικός αγώνας των κατοίκων της Κερατέας αναδεικνύει μια άλλη λογική της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν πρέπει να το παραβλέπουμε.

*Η Ευαγγ, Αμμανατίδου Πασχαλίδου είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης
** Δείτε στην παρακάτω διεύθυνση το συνημμένο αρχείο pdf της παραπάνω απόφασης (32 σελίδες)

ΠΗΓΗ : iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου