Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ζωντανεύουν οι πλατείες


ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ • ΜΙΚΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Ζωντανεύουν οι πλατείες

«Συνέλευση Αγανακτισμένων Νέας Φιλαδελφείας - Νέας Χαλκηδόνας. Τετάρτη 22 Ιουνίου, ώρα 8.00 μ.μ, πλατεία Πατριάρχου, μπροστά από την Εμπορική Τράπεζα. Ημέρα λαϊκής διαβούλευσης για το χρέος, θα γίνει ενημέρωση από τους οικονομολόγους Λ. Βατικιώτη, Θ. Παπαδόπουλο, Σ. Χατζόπουλο. Θα ακολουθήσει συζήτηση».
Ν. Σκαμνάκη: «Την κατάσταση στα χέρια μας»  
Ν. Σκαμνάκη: «Την κατάσταση στα χέρια μας» 
Δυο-τρεις φοιτητές ετοίμασαν με μαρκαδόρο τη χειροποίητη πρόσκληση και την τοιχοκόλλησαν σε καταστήματα και πολυκατοικίες του νεοσύστατου «καλλικρατικού» δήμου. Οι γειτονιές πέριξ της πλατείας, όπου οι παλαιότεροι συναντιούνταν τα καλοκαίρια για εκμέκ παγωτό, ζωντάνεψαν, οι άνθρωποι ήρθαν κοντά, άφησαν τον καναπέ και τα απογευματινά σίριαλ και πρωταγωνίστησαν στις λαϊκές συνελεύσεις κατά του Μνημονίου.

 

Δεκαπέντε μέρες τώρα η πλατεία Πατριάρχου γνωρίζει πιένες. Φοιτητές, άνεργοι, εργαζόμενοι, νεολαία, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, πάνω από 300 κάθε φορά, δίνουν το δικό τους βροντερό «παρών», μετατρέπουν σε μικρό Σύνταγμα, στη Δεκελείας, τη γειτονιά τους. Ενα ζωντανό, διεκδικητικό, πλουραλιστικό, πολύχρωμο -κοινωνικά, ηλικιακά και πολιτικά- κίνημα, που σίγουρα έχει μέλλον.
«Αλληλεγγύη στις δύσκολες μέρες»
* Για τη Μαρία Παναγοπούλου, εργοθεραπεύτρια, σήμερα άνεργη, «οι συναντήσεις εδώ είναι μια γιορτή. Γιορτή του λαού και της δημοκρατίας. Πάω και στο Σύνταγμα. Προσδοκούμε πως θα βρούμε τρόπους να συντονίσουμε τη δράση μας ενάντια στο Μεσοπρόθεσμο και να αναπτύξουμε μια αλληλεγγύη στις δύσκολες μέρες που έρχονται, για να βρεθούμε κοντά στο άλλον».
* Εκπρόσωποι της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους μοιράζουν ενημερωτικό υλικό και εξηγούν την πρόταση που πρωτοδιατυπώθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων - Πανεπιστημιακών ενάντια στο ΔΝΤ, το καλοκαίρι του 2010.
«Αμφισβητούμε το μη νομιμοποιημένο χρέος, οργανώνουμε τον αγώνα για την ακύρωσή του, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους ευρωπαϊκούς λαούς που αγωνίζονται ενάντια στα επιβαλλόμενα από τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ προγράμματα λιτότητας, όπως εκφράζονται στα Μνημόνια», διαβάζει από τα φυλλάδια και συμφωνεί ο Βαγγέλης Πετράκης, συνταξιούχος.
* Ανεργος εκπαιδευτικός ο Αρης Βασιλόπουλος, τακτικός στο Σύνταγμα αλλά και στην πλατεία Πατριάρχου. «Αντιδρούμε στα κυβερνητικά μέτρα. Στήσαμε αυτές τις λαϊκές συνελεύσεις στην πόλη μας, ζητάμε δράσεις στις γειτονιές, για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Ευελπιστούμε να κινητοποιηθεί και τοπικά ο κόσμος.
»Αυτό το κίνημα εκφράζει δύο πράγματα, την αγανάκτηση για την έλλειψη της δημοκρατίας, αφού άλλοι κυβερνούν και άλλοι αποφασίζουν για εμάς, και την ανάγκη να δοθεί αγώνας να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο. Ακόμη και αν περάσει, το κίνημα θα συνεχίσει με πυρήνες αντίστασης με άλλο τρόπο για να διεκδικήσουμε επιτέλους έναν δημόσιο χώρο έκφρασης. Είναι καθοριστικό πάντως να βγούμε νικητές στη μάχη κατά του Μεσοπρόθεσμου».
«Μονομερώς η αποπληρωμή»
* Η Νίνα Σκαμνάκη, ψυχολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές, σήμερα εργάζεται σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ. «Επιτέλους κατεβήκαμε στο δρόμο, βρισκόμαστε με άλλους μαζί για να αντιμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει γύρω μας», μας λέει. «Ελπίζουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διαμορφώσουμε το μέλλον όπως το ονειρευόμαστε. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανέργους και τους αστέγους, να ενισχύουμε κοινωνικά τη γειτονιά μας».
* Για τη 48ωρη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την ερχόμενη εβδομάδα, ετοιμάζεται ο Σταύρος Φωκαεύς. «Πρέπει να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Διεκδικούμε να πάρουν πίσω όλα αυτά τα μετρα που μας επέβαλαν για την αντιμετώπιση του χρέους, αντιπολιτευόμαστε τακτικές κατά των εργαζομένων και των ανέργων. Τα μέτρα εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Το δημόσιο χρέος αντιμετωπίζεται ρίχνοντας το βάρος ισάξια σε όλους τους Ελληνες, όχι σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Οι εφοπλιστές έχουν 53 φοροαπαλλαγές. Μονομερώς πάνε να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους. Δεν αντέχει άλλο ο λαός, γι' αυτό αντιδρά και επαναστατεί».*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου