Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Νέα περιπέτεια για Παπαγεωργόπουλο


Νέα περιπέτεια για Παπαγεωργόπουλο

 

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνουν αυτό το καλοκαίρι ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας και 16 υπάλληλοι, αυτή τη φορά για το σκάνδαλο της παγίας προκαταβολής του δήμου. Ο 2ος ειδικός ανακριτής απήγγειλε κακουργηματικές κατηγορίες σε βάρος τους και από σήμερα αναμένεται η αποστολή των κλητηρίων, για να απολογηθούν ενώπιόν του.

Ενώπιον του ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη καλούνται να απολογηθούν 22 κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, της απάτης σε βάρος ΟΤΑ κατ’ εξακολούθηση και της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, που προβλέπει μέχρι και ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ακόμη, απαγγέλθηκε κατηγορία για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε απιστία, της πλαστογραφίας με χρήση κατ’ εξακολούθηση, η οποία αφορά έναν μόνον υπάλληλο, και, κατά περίπτωση, της παράβασης καθήκοντος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, που είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Θεωρείται βέβαιο πως οι κατηγορούμενοι μετά την εμφάνισή τους ενώπιον του ανακριτή θα ζητήσουν προθεσμία, για να μελετήσουν την ογκώδη δικογραφία.

 


Όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές, στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο των περίπου 500 σελίδων αναφέρεται πως από το 1999 έως το 2007 παρατηρήθηκαν δαπάνες από την παγία προκαταβολή οι οποίες άλλες φορές δεν δικαιολογούνταν καθόλου και δεν ήταν νόμιμες και άλλες πιστώνονταν χωρίς να παραδοθούν τα αντίστοιχα παραστατικά. Το έλλειμμα της παγίας, όπως προσδιορίστηκε στο πόρισμα της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία διενήργησε την έρευνα, προσδιορίζεται περίπου στις 530.000 ευρώ για όλα αυτά τα χρόνια. Στο κατηγορητήριο τονίζεται πως η παγία προκαταβολή είχε δημιουργήσει χρέη που επιβάρυναν τον τακτικό προϋπολογισμό του δήμου.

Αποκαλυπτικά είναι εξάλλου όσα αναφέρονται για τις δαπάνες για τις οποίες κατηγορούνται αιρετοί και υπάλληλοι, ότι έγιναν χωρίς να υπάρχουν καθόλου παραστατικά, αφού από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν βρέθηκαν στα γραφεία του δήμου περίπου 2.000 τέτοια έγγραφα, οι δε πιστώσεις της παγίας προκαταβολής ήταν στον αέρα. Ακόμη, στο κατηγορητήριο γίνεται αναλυτική αναφορά σε δαπάνες που χαρακτηρίζονται μη νόμιμες, αφού δεν περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις που καλύπτει η παγία προκαταβολή, η οποία αφορά κυρίως προμήθειες για μικροεπισκευές και έκτακτα μικροέξοδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αγοράς 15 κινητών τηλεφώνων, για την οποία στο κατηγορητήριο επισημαίνεται πως δεν έπρεπε να χρεωθούν στο συγκεκριμένο ταμείο.

Στους αιρετούς κατηγορούμενους αλλά και τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου επιρρίπτονται ποινικές ευθύνες για τις δύο βασικές κατηγορίες, της απιστίας και της απάτης, καθώς φέρονται ότι γνώριζαν πως οι δαπάνες γίνονταν με αυτό τον τρόπο αλλά δεν λάμβαναν κανένα μέτρο σε βάρος των υπαλλήλων.  



Από το 2007 η έρευνα


Η έρευνα για το έλλειμμα της παγίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2007, ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης, ύστερα από καταγγελίες που έγιναν για ατασθαλίες στη διαχείριση των κονδυλίων. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2009 η επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά παρέδωσε στον αρμόδιο εισαγγελέα οικονομικών εγκλημάτων πόρισμα 560 σελίδων. Ακολούθησαν οι διώξεις από τον εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου και η έρευνα του 2ου ειδικού ανακριτή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο αυτό το διάστημα κλήθηκαν και κατέθεσαν μάρτυρες, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στο θέμα της παγίας, μεταξύ αυτών και εμφανιζόμενοι προμηθευτές, οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν εισέπραξαν ποτέ χρήματα για τέτοιες δαπάνες από τον δήμο. Ακόμη καταθέσεις στον ανακριτή έδωσε και η επιθεωρήτρια, στο πόρισμα της οποίας βασίζεται το πολυσέλιδο κατηγορητήριο.


Οι δαπάνες που πιστώνονταν στην παγία ήταν της τάξης των 3.000-5.000 ευρώ μηνιαίως, αφού το όριο μέχρι το 2004 δεν ξεπερνούσε τις 4.500 ευρώ και στη συνέχεια τις 6.000 ευρώ, ωστόσο αυτό που διαπιστώθηκε από την έρευνα της επιθεωρήτριας ήταν πως ορισμένες αγορές δεν έγιναν καθόλου. Πάντως, σε κανένα σημείο του κατηγορητηρίου δεν αναφέρεται ότι συγκεκριμένα πρόσωπα υπεξαίρεσαν τα συγκεκριμένα ποσά.


Στον εισαγγελέα εφετών η κύρια δικογραφία

Η ογκώδης δικογραφία του οικονομικού σκανδάλου του δήμου Θεσσαλονίκης με το έλλειμμα των 51,4 εκατ. ευρώ διαβιβάστηκε χθες το πρωί στην εισαγγελία εφετών από τον 3ο ειδικό ανακριτή Κώστα Αλεξίου. Εντός των ημερών ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Παναγής Γιαννάκης αναμένεται να ορίσει εισαγγελέα, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει σχετική πρόταση στο συμβούλιο εφετών για παραπομπή ή όχι των 26 κατηγορουμένων σε δίκη. Για τη βασική δικογραφία κατηγορούνται ο τέως δήμαρχος και τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι, ενώ έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και βρίσκονται στις φυλακές ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου