Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Το σχέδιο για την ΕΡΤ

Το σχέδιο για την ΕΡΤ

του Κώστα Γιαννακίδη

Αν το κυβερνητικό σχέδιο εφαρμοστεί κατά γράμμα, μέχρι το 2015 το προσωπικό της ΕΡΤ θα έχει μειωθεί κατά 45%. Λογικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του protagon θα κλείσει η ΕΤ1, θα διακοπεί η έκδοση της Ραδιοτηλεόρασης και θα σιγήσουν ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Ο αρμόδιος υπουργός Ηλίας Μόσιαλος πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή το σχέδιο του για την ΕΡΤ. Βασικός προσανατολισμός του είναι η οικονομική εξυγίανση της Εταιρίας και η λειτουργία της σε πλαίσια που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά και στις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού. Ασφαλώς η απόσταση από την πρόθεση μέχρι την υλοποίηση διανύεται μέσα από έντονες αντιδράσεις και αναχώματα που υψώνονται από συντεχνιακά συμφέροντα. Ήδη η ΠΟΣΠΕΡΤ προειδοποιεί ότι θα λειτουργήσει μόνη της την ΕΤ1. Παράλληλα ενστάσεις διατυπώνονται και ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση στον κλάδο των τηλεοπτικών παραγωγών που, ούτως ή άλλως, πιέζεται. Η αλλαγή θα είναι ριζική και το σοκ οδυνηρό. Πρακτικά το κυβερνητικό σχέδιο για την ΕΡΤ θα οδηγήσει σε απομάκρυνση όλων των συμβασιούχων και ίσως και στον περιορισμό θέσεων μονίμου προσωπικού. Το ερώτημα δεν είναι αν το αντέχει η κοινωνία, αλλά η κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου, οι παρεμβάσεις στην ΕΡΤ προβλέπουν τα εξής:
Η ΕΤ1 θα κλείσει και η συχνότητα θα περιέλθει στην ΕΡΤ3, που δεν αποκλείεται να αλλάξει και όνομα. Φυσικά θα διατηρήσει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά θα κληθεί να διευρύνει το πρόγραμμα της με εκπομπές που θα στηρίζουν και θα προβάλλουν τον πολιτισμό.
Κλείνουν τα Σπορ Plus και Σίνε Plus. Θα διατηρηθεί o Πρίσμα Plus με χαρακτήρα φιλικό για άτομα με αναπηρίες.
Η ραδιοφωνική εκπομπή στα Μεσαία θα σταματήσει. Επίσης θα σιγήσουν 10 από τα 19 περιφερειακά ραδιόφωνα.
Θα επιδιωχθούν συνεργασίες με τους Δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης με την παραχώρηση ραδιοφωνικών σταθμών.
Καταργείται η διαρχία προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Η ΕΡΤ θα έχει πλέον έναν ισχυρό πόλο διοίκησης.
Αναζητείται τρόπος για να καταργηθεί ο διορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση. Στόχος είναι η ΕΡΤ να διοικείται από Συμβούλιο που δεν θα έχει τόσο έντονες κομματικές αναφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου