Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η λίστα φοροφυγάδων του ΣΔΟΕ και η χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης


Η λίστα φοροφυγάδων του ΣΔΟΕ και η χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης


Μια λίστα με βαριά ονόματα φοροφυγάδων μπαινοβγαίνει στο συρτάρι του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Μετά από πολύμηνες έρευνες του ΣΔΟΕ, το χαρτί περιλαμβάνει ονόματα και ποσά, και ζητούμενο πλέον είναι η πολιτική αξιοποίησή του.
 

Της Αγγελικής Σπανού

Στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος ρώτησε πότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί και έλαβε την απάντηση ότι θα πρέπει να συναινέσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Χρήστος Παπουτσής, Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει και να βγάλει στη σέντρα μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού που δηλώνουν εισοδήματα φτωχών. Ο προβληματισμός αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα: Πώς θα εξασφαλιστούν πολιτικά κέρδη για την κυβέρνηση, ποιος είναι δηλαδή ο κατάλληλος επικοινωνιακός χειρισμός. Και με ποιες διαδικασίες θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα -χρήματα στο δημόσιο ταμείο-, προκειμένου να μην προκληθεί συλλογική θυμηδία από αποκαλύψεις τύπου γιατρών του Κολωνακίου, που διασύρθηκαν χωρίς να πληρώσουν τελικά ούτε ευρώ. Κλειδί θεωρείται η πρόσβαση της οικονομικής αστυνομίας στα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και σε εκείνα των τραπεζών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πάταξη του φορολογικού εγκλήματος.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να ενθαρρύνει την εκδήλωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας άμεσα, πριν από την παρουσία του στη ΔΕΘ, προκειμένου να αμβλυνθεί η κοινωνική δυσφορία για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Κατά το σκεπτικό αυτό, μόνο αν χυθεί αίμα πλούσιων και ισχυρών στην αρένα υπάρχει δυνατότητα αναχαίτισης της κοινωνικής αναταραχής που έρχεται. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αίσθηση της αδικίας και της ανισότητας προκαλεί τη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλων στρωμάτων της μεσαίας τάξης που βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να υποβαθμίζεται, ενώ κυκλοφορεί γύρω αχαλίνωτος ο μαύρος πλούτος όσων έχουν βρει τον τρόπο να κρύβουν τα εισοδήματά τους.
Ο πρωθυπουργός θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη όταν η πλειοψηφία των συνεπών φορολογούμενων πολιτικών, μισθωτών και συνταξιούχων θα έχουν παραλάβει τα ειδοποιητήρια για τους έκτακτους φόρους. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα δυσκολευτούν να πληρώσουν ακόμη και σε δόσεις, ενώ θα τρομάζουν στην προσπάθεια να βάλουν σε μια σειρά τους λογαριασμούς της χρονιάς. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, μια θεαματική κίνηση εναντίον της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να λειτουργήσει κατευναστικά, όπως τουλάχιστον πιστεύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, που αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο με τη συμπίεση των έντιμων πολιτών και την αποθράσυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρηματιών, που εξακολουθούν να συμπεριφέρονται όπως πριν σκάσει η βόμβα της οικονομικής κατάρρευσης, δηλαδή να απολαμβάνουν τα κέρδη τους αφορολόγητα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει ειλικρινή βούληση για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, επικαλούμενη σταθερά την αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να φέρουν αποτελέσματα. Μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όμως, αυτό το επιχείρημα δεν γίνεται πιστευτό ούτε από τους επαγγελματίες του κυβερνώντος κόμματος, πόσο μάλλον από την κοινωνική του βάση. Άλλωστε, σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η λίστα του ΣΔΟΕ αναφέρεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ που δεν δηλώθηκαν ποτέ και, συνεπώς, είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης η εκπλήρωση της ηχηρής δέσμευσης «Όλα στο φως».
Η κυβέρνηση έχει επαγγελθεί «φοροδίκες-εξπρές», οι έλεγχοι υποτίθεται ότι έχουν εντατικοποιηθεί, η τρόικα πιέζει, αλλά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τα προβλεπόμενα από τη φοροδιαφυγή έσοδα για το 2011 και το 2012 είναι μηδενικά. Αυτό σημαίνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ότι η ίδια η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες της. Κυβερνητικά στελέχη μιλούν, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, για «ακατόρθωτη αποστολή», ενώ κάποιοι αναγνωρίζουν ότι ο διεφθαρμένος μηχανισμός στον οποίο αναφέρονται, για να εξηγήσουν το πρόβλημα, έχει χρώμα κατά βάση πράσινο.
Σε κάθε περίπτωση, όσο ο κλοιός της κοινωνικής πίεσης σφίγγει γύρω από την κυβέρνηση, τόσο ενισχύονται οι φωνές που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει κάτι τώρα, για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι τελείωσε η ασυλία των υπερπρονομιούχων. Χωρίς ασφαλώς να λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθεί μια τέτοιου είδους αιματοχυσία και η επίθεση εναντίον εκείνων που φοροδιαφεύγουν μεν, αλλά την ίδια ώρα είναι οι καλύτεροι φίλοι του συστήματος εξουσίας. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου