Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Αντισυνταγματική επιβράβευση κάθε είδους αυθαιρεσίας με το αζημίωτο


Αντισυνταγματική επιβράβευση κάθε είδους αυθαιρεσίας με το αζημίωτο 
Σταυρογιάννη Λ.

Eπεκτείνεται και εντείνεται η αντισυνταγματική επιχείρηση επιβράβευσης της αυθαιρεσίας με την ανοχή των αυθαίρετων κατασκευών κάθε είδους και των παράνομων χρήσεων στον αστικό και εξωαστικό χώρο για 40 χρόνια ή περισσότερα, βάσει των αλλαγών που έφερε χθες στο αρχικό νομοσχέδιο για τη "ρύθμιση των αυθαιρέτων" ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο νεολογισμός της "διατήρησης" των αυθαιρέτων, με μοναδικό κριτήριο την είσπραξη χρημάτων, χθες μετονομάσθηκε σε αναστολή επιβολής κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου ακόμη και για κτήρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός μέχρι 28/4/2010, όπως και για παράνομες χρήσεις μέχρι την ίδια ημερομηνία, η οποία μπορεί και να αλλάξει, κατά τον υπουργό. Ο μέχρι τώρα κατάλογος των αυθαιρέτων, όσων "έχουν ανεγερθεί καθ' υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια" διευρύνθηκε. Περιλαμβάνει κτήρια τα οποία κατασκευάστηκαν με χρήση που πλέον απαγορεύεται για πολεοδομικούς λόγους ή προστασίας του περιβάλλοντος με διατάγματα του καθ' ύλην αρμόδιου για τον σχεδιασμό ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν ΥΠΕΚΑ. Π.χ. αν έχει εκδοθεί άδεια ή έχει κατασκευαστεί κτήριο για οποιαδήποτε χρήση στον Υμηττό, με το προηγούμενο καθεστώς... σώζεται. Αν και θεωρητικά στο σχέδιο νόμου απαγορεύεται η ανοχή σε αυθαίρετα κτήρια και παράνομες χρήσεις εντός κοινόχρηστων χώρων, δασών, δημόσιων κτημάτων, προστατευόμενων περιοχών κ.ά., στην πράξη δεν ελέγχεται, ελλείψει Κτηματολογίου, δασικών χαρτών, θεσμοθετημένων χρήσεων γης και ελεγκτικών μηχανισμών εφαρμογής της νομοθεσίας.

 

Κατά το νομοσχέδιο, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντάσσεται στη ρύθμιση με αίτηση και υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνει ρητά ότι η ιδιοκτησία του δεν ανήκει στις παραπάνω περιοχές. Άλλωστε η πολεοδομία ελέγχει μόνο την τυπική πληρότητα του φακέλου, ενώ στο σχέδιο νόμου καθιστά σαφές ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται με πλήρη ευθύνη του ιδιοκτήτη και του μηχανικού. Το ύψος του προστίμου υπολογίζεται βάσει τύπου ο οποίος περιλαμβάνει τα τετραγωνικά της υπέρβασης επί την τιμή ζώνης επί 15% επί διαφόρων συντελεστών, όπως αν η κατασκευή έχει άδεια, βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου, η χρήση (κατοικία πρώτη ή δεύτερη, βιομηχανία, τουρισμός, υπερβάσεις κάλυψης, καθ' ύψος, παραβίαση πλαγίων αποστάσεων κ.ά.). Μεταξύ των συντελεστών περιλαμβάνεται η παλαιότητα, μέχρι το 1983, το 2003 κ.λπ.
Το συγχωροχάρτι για εντός σχεδίου κτίσματα ισχύει για 40 χρόνια, αλλά "και στις περιπτώσεις που το αυθαίρετο, ανεξάρτητα από τη θέση που βρίσκεται, συνιστά κύρια και μοναδική κατοικία" και θεωρείται ότι αυτό πληροί τις στεγαστικές ανάγκες οικογένειας "εφόσον το άθροισμα που της αντιστοιχεί υπερβαίνει τα 70 τ.μ. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά 30 τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά 20 για πάνω από δύο".
Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνεται η καταβολή παραβόλου 500 ευρώ ανά κατασκευή και χρήση μέχρι 75 τ.μ. ή για κτήρια κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 120 τ.μ., 1.000 ευρώ μέχρι 1.000 τ.μ., 2.000 ευρώ μέχρι 2.000 τ.μ. και 4.000 ευρώ για πάνω από 2.000 τ.μ. για κάθε αυτοτελή ιδιοκτησία, τα οποία συμψηφίζονται με το πρόστιμο...
Είναι τέτοια η εισπρακτική μανία, που προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες παράνομων δωμάτων στις πολυκατοικίες, εφόσον κατέχουν νόμιμο τίτλο αποκλειστικής χρήσης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση χωρίς τη "συναίνεση" των υπολοίπων ιδιοκτητών. Επίσης, για αυθαιρεσίες συνολικής επιφάνειας έως 20 τ.μ. και εφόσον δεν ξεπερνιέται το ποσοστό 20% της επιτρεπόμενης επιφάνειας κάθε ιδιοκτησίας, όπως και υπέρβαση ύψους του ιδίου ποσοστού, το πρόστιμο καθορίζεται σε 1.500 ευρώ σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε 2.000 ευρώ σε εντός σχεδίου με τιμή ζώνης έως 2.500 ευρώ και σε 3.000 ευρώ σε περιοχές με τιμή ζώνης μεγαλύτερη από 2.500 ευρώ.
Κτίσματα των οποίων η οικοδομική άδεια ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε για οποιοδήποτε λόγο εκτός της υποβολής αναληθών στοιχείων... ξεμπερδεύουν με την καταβολή του παραβόλου ανά ιδιοκτησία. Αλλά και λιθόκτιστα κτίσματα, τα οποία όταν κατασκευάστηκαν προ του 1983 βρίσκονταν εκτός αιγιαλού σύμφωνα με παλαιότερη χάραξη, τακτοποιούνται, όταν θεωρητικά αυτό απαγορεύεται στην κρίσιμη παράκτια ζώνη (άρθρο 23 περίπτωση 3 ζ). Στις ρυθμίσεις εμπίπτουν και οι αυθαίρετοι κάτοχοι δημόσιας εποικιστικής έκτασης εφόσον έχουν λάβει έγκριση εξαγοράς.
Ακόμη προβλέπεται ότι, αν έχουν καταβληθεί στο παρελθόν πρόστιμα, συμψηφίζονται, ενώ αυθαίρετες κατασκευές και παράνομες χρήσεις σε κτήριο "που χρησιμοποιείται και λειτουργεί ως βιομηχανική εγκατάσταση, ξενοδοχείο, αποθήκη ή άλλη παραγωγική μονάδα, εφόσον έχει υπαχθεί σε ειδικές διατάξεις που επιτρέπουν τη λειτουργία του ή άλλου τέλους εισφοράς, το παραπάνω ειδικό πρόστιμο διατήρησης καταβάλλεται μειωμένο κατά το ποσό του προστίμου ή τέλους ή εισφοράς που έχει καταβληθεί".
Στα απαιτούμενα δικαιολογητικά προστέθηκαν το δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού του κτηρίου μαζί με αναλυτική έκθεση μηχανικού, ενώ για τα κτήρια δημόσιας χρήσης (νοσοκομεία, τουριστικές εγκαταστάσεις, τράπεζες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες) απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας. Άλλη διάταξη απειλεί εκείνους που εντάχθηκαν στο καθεστώς διατήρησης ημιυπαιθρίων και άλλων παρανομιών και έχουν καθυστερήσει την καταβολή των δόσεων με προσαύξηση 1% από την ψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου. Παρ' ότι στον νόμο για τους ημιυπαίθριους δεν προβλεπόταν φορολόγηση παταριών, σοφιτών, υπόγειων χώρων, τώρα για τις κατοικίες, κατά τον υπολογισμό της αξίας για φόρο μεταβίβασης, κληρονομίας, ΤΠΑ, τεκμηρίου διαβίωσης, αναφέρεται ότι "εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50%".
Το ΥΠΕΚΑ, αφού εκμεταλλεύεται την αυθαιρεσία εισπρακτικά, τρομοκρατεί απειλώντας ότι από την αρχή της χρονιάς κάθε μεταβίβαση θα είναι άκυρη σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, απεκδυόμενο κάθε ευθύνης, την οποία μετακύλισε σε ιδιοκτήτες, συμβολαιογράφους μηχανικούς κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου