Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Υπάρχουν εφεδρείες για κάθε ενδεχόμενο

ΤΟ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΟ ΠΛΑΝΟ ΕΞΟΔΟΥ

Υπάρχουν εφεδρείες για κάθε ενδεχόμενο

Με καθυστερήσεις, αστοχίες και θρυμματισμένες τις "μικρότερες" επιτυχίες από το ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο προσέρχεται -ύστερα από τρία εικοσιτετράωρα "κολασμένων" συσκέψεων- σήμερα η κυβέρνηση (το υπουργικό συμβούλιο) για να αποφασίσει για την "έξοδο" χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προς την εργασιακή εφεδρεία είτε ακόμη και προς την απόλυση.

Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ - Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Υπάρχουν εφεδρείες για κάθε ενδεχόμενο
Με καθυστερήσεις, αστοχίες και θρυμματισμένες τις "μικρότερες" επιτυχίες από το ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο προσέρχεται -ύστερα από τρία εικοσιτετράωρα "κολασμένων" συσκέψεων- σήμερα η κυβέρνηση (το υπουργικό συμβούλιο) για να αποφασίσει για την "έξοδο" χιλιάδων υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προς την εργασιακή εφεδρεία είτε ακόμη και προς την απόλυση.
Η "μεγάλη ώρα" για το "ραπόρτο" προς την τρόικα και το "γερό κούρεμα" στον δημόσιο τομέα έχει ήδη σημάνει από την Πέμπτη, τη στιγμή που οι κορυφαίοι των ελεγκτών επέστρεψαν στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την πορεία του Μεσοπρόθεσμου και των συμφωνηθέντων. Από τις 6 το απόγευμα, εκτός απροόπτου, το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, θα επιχειρήσει να απαντήσει στα "τελεσίγραφα" του... τροϊκού πολέμου και να παρουσιάσει αποδείξεις και αριθμούς για τον προϋπολογισμό του '12 και για την αναμενόμενη... σφαγή υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.

 

Οι κ. Βενιζέλος και Ρέππας πήραν μέρος επί τριήμερο σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με αποτέλεσμα με τους εκπροσώπους της τρόικας, που... ειρήσθω εν παρόδω πρότειναν -κατά πληροφορίες- εξαρχής απολύσεις. Εφτασαν μεσάνυχτα Πέμπτης, ύστερα από μια πολύωρη σύσκεψη, για να δώσουν την επομένη ραντεβού με την τρόικα και για τη μεθεπομένη στη συνέχεια! Κυβερνητικά στελέχη λένε ότι το κλίμα που επικράτησε στο ραντεβού τρόικας-Βενιζέλου, Ρέππα την Παρασκευή έβγαλε "κίτρινη κάρτα" για την κυβέρνηση σχετικά με την προετοιμασία για την εργασιακή εφεδρεία.

Τελεσίγραφο
Ακούστηκαν πολλά εναλλακτικά σενάρια και μέχρι χθες αυτά που... άντεξαν στη διαπραγμάτευση ήταν τα περί εργασιακής εφεδρείας ανά κύματα. "Αλλά το πρώτο των 30 χιλιάδων τώρα!" έλεγε το τελεσίγραφο της τρόικας, που στο άκουσμα των διαφόρων προβλημάτων, αντισυνταγματικών, νομικών και άλλων, αντιπρότεινε "απολύσεις τότε"!
Υπάρχουν εφεδρείες για κάθε ενδεχόμενο
Ενα αρκετά πιθανό πλάνο εφαρμογής είναι αυτό που παραπέμπει στην "έξοδο" 30 χιλιάδων εργαζομένων διά της εφεδρείας μέσα στο 2011, στην κατάργηση οργανισμών και θέσεων (άρα και... υπαλλήλων) σε περίπτωση που προκύψουν εμπόδια, σε απανωτά "κύματα" εφεδρείας στη συνέχεια και στην αλλαγή των ομάδων που "στοχοποιούνται" - δηλαδή αρχικά προσανατολίζονται στη δεξαμενή των εργαζομένων γύρω από τη σύνταξη (εν συνεχεία βάσει προσόντων και εκ περιτροπής), αλλά χωρίς να έχουν μέχρι χθες σαφές τοπίο για το διάστημα της εφεδρείας, την αποζημίωση και το εφάπαξ.
Εν τω μεταξύ, νομικοί παράγοντες τονίζουν ότι αν δεν υπάρξει εθελούσια συμμετοχή στο πρόγραμμα, τότε διά της δικαστικής οδού ο θιγόμενος μπορεί και να... επιστρέψει. Αν όμως καταργηθούν οργανισμοί, υπηρεσίες και οργανικές θέσεις, τότε το τοπίο αλλάζει - και αυτό είναι που επισήμαναν στους κυβερνητικούς αξιωματούχους οι της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι μηδενίζεται το κοντέρ σταδιακά αλλά γρήγορα για τους συμβασιούχους (ορισμένου και αορίστου χρόνου), τους αναπληρωτές καθηγητές και άλλους, ενώ η "μεγάλη σφαγή" προτείνεται στους δήμους, τις δημοτικές επιχειρήσεις και σε βάθος χρόνου και σε νοσοκομειακές μονάδες.
Από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Στο πρώτο κύμα όσοι πλησιάζουν στη σύνταξη
Υπάρχουν εφεδρείες για κάθε ενδεχόμενο Την ένταξη στον θεσμό της εφεδρείας των υπαλλήλων που βρίσκονται σε στάδιο συνταξιοδότησης (μεγαλύτεροι από 60 ετών μόνιμοι υπάλληλοι ή μεγαλύτεροι από 65 ετών υπάλληλοι αορίστου χρόνου) ή θέλουν 1-2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, από το σύνολο του "στενού" και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εισηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση στους δανειστές κάτω από την ασφυκτική πίεση της τρόικας να καταγραφεί αναλυτικά το δημοσιονομικό όφελος των 200 εκατ. που θα προκύψει από τη συγκεκριμένη δράση μέχρι το τέλος του 2011.

Επιφυλάξεις

Η τρόικα έχει εκφράσει από την αρχή των διαπραγματεύσεων τις επιφυλάξεις της για την αποδοτικότητα του μέτρου της εργασιακής "εφεδρείας" και είχε ζητήσει απολύσεις από το προσωπικό των οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται.
Στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής, όπου εκτός του υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου παρευρέθηκε και ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, η τρόικα βρήκε απροετοίμαστη την κυβέρνηση να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στην εφεδρεία.
Κυβερνητικά στελέχη υπολογίζουν ότι μπορεί να ξεπεραστεί ο αριθμός των 30.000 εφέδρων που έχει συμφωνηθεί εάν στο σχέδιο της εφεδρείας ενταχθεί και ο στενός δημόσιος τομέας.
Σύμφωνα με στοιχεία από την απογραφή του προσωπικού περίπου 17.000 υπάλληλοι είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο στα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ, ενώ σε 6.000 υπολογίζεται το αντίστοιχο προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να υπολογίζονται οι ΔΕΚΟ.
Πρόβα περικοπών σε Παιδεία και ΟΤΑ
Τη δραστική μείωση των συμβασιούχων σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά με στόχο να εξοικονομήσει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχουν τομείς του Δημοσίου όπου το 2012 υπολογίζεται ότι δεν θα προσληφθούν νέοι.
Υπενθυμίζεται ότι με τη μείωση κατά 50% των εποχικών υπαλλήλων το 2011 σε σχέση με το 2010, όπου μειώθηκαν από 74.000 σε 37.000 οι υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, το δημοσιονομικό όφελος ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ.
Στον χώρο της Παιδείας, προκειμένου να μη χαθεί το σχολικό έτος από τις καταλήψεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει να αυξήσει τις διδακτικές ώρες ανά εκπαιδευτικό. Παράλληλα, με τον νέο καταμερισμό αναμένεται να μετακινηθούν μόνιμοι καθηγητές, που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πλεονάζοντες, σε θέσεις που καλύπτονται σήμερα από ωρομίσθιους.
Μείον 20.000
Οι μετακινήσεις αυτές θα μειώσουν τον αριθμό των αναπληρωτών και των ωρομισθίων από 23.000, ακόμα και σε 3.000 το 2012. Αντίστοιχα στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου για το 2011 έχουν εγκριθεί περίπου 9.000 συμβασιούχοι, το 2012 αναμένεται να καλυφθούν τα κενά από μετατάξεις πλεοναζόντων εργαζομένων μεταξύ δήμων της ίδιας περιφέρειας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συμβασιούχοι.
Ακόμα και να συμφωνηθεί με την τρόικα να πέσει "μαχαίρι" 50% στο εποχικό προσωπικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία των ίδιων των υπουργείων ο αριθμός των συμβασιούχων το 2012 θα τείνει στο... μηδέν, με στόχο να μειωθεί σημαντικά το μισθολογικό κόστος.
Με την Τρόικα
Νέα κόντρα και για το μισθολόγιο
Η άμεση ψήφιση και εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από τον Νοέμβριο, καθώς και η επέκτασή του στις ΔΕΚΟ αποτέλεσαν ένα από τα "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση. Η καθυστέρηση της εφαρμογής του μισθολογίου, που αναμενόταν από τον Ιούλιο, έχει οδηγήσει σε αναπροσαρμογή του μείγματος μέτρων που θα επιφέρει περικοπές κατά 20% του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας στην Ουάσιγκτον.
Το ποσό της εξοικονόμησης πρέπει να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Στις ΔΕΚΟ και τις δημοτικές επιχειρήσεις θα τεθεί πλαφόν ανώτατων αμοιβών, αντίστοιχο με αυτό του Δημοσίου (2.700 ευρώ με τα επιδόματα) και από τις αρχές του 2012 θα προσαρμοστούν προς τα κάτω ανάλογα όλοι οι μισθοί των υπαλλήλων.
Αν και έχει συμφωνηθεί να ισχύσει η αναλογία "μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις", κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να μειωθεί και άλλο η αναλογία σε "1 προς 15" ή να συμφωνηθεί "πάγωμα" προσλήψεων για τα επόμενα 2 χρόνια. Από το ενιαίο μισθολόγιο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, θα υπάρξουν μειώσεις έως και 1.500 ευρώ για 100.000 υπαλλήλους που ανήκουν στα "μισθολογικά ρετιρέ" του Δημοσίου και λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα. Οι βασικοί μισθοί θα αυξηθούν σε όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες και θα ξεκινούν από 780 ευρώ (από 711 ευρώ σήμερα) για τον νεοεισερχόμενο υπάλληλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου