Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Εκλογές για να γλιτώσουμε τη χαριστική βολή


Εκλογές για να γλιτώσουμε τη χαριστική βολή 


Κορυφώνεται το παρασκήνιο για το περίφημο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, το PSI, το οποίο επιβεβαιώνεται και με την απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου που βρίσκεται στον αέρα, αν κρίνουμε από την απροθυμία χρηματοδότησής της που διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και από την αρνητική υποδοχή που της επεφύλαξαν οι αγορές.
Μέσα σ' αυτό το δυσμενές κλίμα, η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές είναι υπονομευμένη. Οι αποφάσεις είναι υπαγορευμένες και φαίνεται ότι παραπέμπουν σε νέα λεόντεια σύμβαση εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Τι άλλο σημαίνει η αξίωση των ξένων τραπεζιτών για τοκογλυφικά επιτόκια, ακόμη και 8%, ως αντιστάθμισμα των απωλειών τους από το "κούρεμα" και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων;

 

Ακόμη πιο οδυνηρή είναι η διαφαινόμενη υπαγωγή των ελληνικών ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο. Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο. Η αλλαγή δένει χειροπόδαρα τη χώρα. Ο πρωθυπουργός, έμπειρος σε θέματα δημόσιου δανεισμού, γιατί φέρεται να αποδέχεται αυτή την αλλαγή; Το πιθανότερο είναι να συμφωνηθεί φράση που θα θολώνει τα νερά, όπως ότι θα είναι "ελληνική η κυριότητα του προγράμματος".
Αν επιβληθεί το βρετανικό δίκαιο, τότε οι ξένοι δανειστές που έχουν στα χέρια τους τα collaterals θα μπορούν να διεκδικήσουν μέσω της βρετανικής Δικαιοσύνης δημόσια ακίνητα ή κρατικές εταιρείες, στην περίπτωση που κρίνουν ότι πάει κάτι στραβά στο δανειακό πρόγραμμα. Είναι η περιβόητη διασφάλιση με τις "εμπράγματες εγγυήσεις", που οι ξένοι δανειστές δεν θα μπορούσαν να έχουν αν παρέμενε η δικαιοδοσία του ελληνικού δικαίου.
Υπάρχουν και άλλα παρεπόμενα. Με το βρετανικό δίκαιο εμποδίζεται νέο "κούρεμα" των ομολόγων, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί αναγκαίο μέσα στη γενικότερη, εγχώρια και διεθνή, αβεβαιότητα. Και στην περίπτωση που συμβεί το "ατύχημα" στην Ευρωζώνη, για το οποίο μας προειδοποίησε χθες ο αρχιτραπεζίτης Ντράγκι, δηλαδή να βγει εκτός Ευρωζώνης η Ελλάδα, τότε η αποπληρωμή του χρέους θα γίνεται υποχρεωτικά στο σκληρό ευρώ και όχι στο εθνικό νόμισμα. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να είναι απομακρυσμένο, αλλά το δανειακό πρόγραμμα θα αφορά πολλές δεκαετίες. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολικό να προειδοποιήσει κανείς για τον κίνδυνο πλήρους χρεωκοπίας και μετατροπής των δανειακών εξυπηρετήσεων σε χαριστική βολή για την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου