Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Προσέλκυε «επενδυτές» η παρατράπεζα της μαφίας

Θεσσαλονίκη: Προσέλκυε «επενδυτές» η παρατράπεζα της μαφίας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
Ο τεράστιος όγκος «εργασιών» που φέρεται ότι είχε η λεγόμενη «μαφία της Θεσσαλονίκης» οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι τα μέλη του κυκλώματος των τοκογλύφων είχαν εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια οργανωμένο δίκτυο «επενδυτών», οι οποίοι με το αζημίωτο πρόσφεραν μεγάλη ρευστότητα στην παρατράπεζα που είχε στηθεί γύρω από τους 53 συλληφθέντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φτάσει στις αστυνομικές αρχές, αρκετοί ήταν αυτοί που χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητες του κυκλώματος, καθώς εμπιστεύονταν μεγάλα χρηματικά ποσά στους αρχηγούς, με το δέλεαρ υψηλών ετήσιων επιτοκίων τα οποία προσφέρονταν στους «επενδυτές». Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι «χορηγοί της μαφίας» ήταν άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που τόκιζαν τα χρήματά τους στην παρατράπεζα της Θεσσαλονίκης.

 

Επιτόκια 20%

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, τα μέλη του κυκλώματος των τοκογλύφων πρόσφεραν στους «επενδυτές» ακόμη και ετήσιο επιτόκιο που έφτανε στο 20%. «Από πληροφορίες που έχουμε φαίνεται ότι το επιτόκιο που πρόσφεραν καθοριζόταν ανάλογα με το ύψος του ποσού που είχε πρόθεση να δανείσει ο ενδιαφερόμενος. Σε μεγάλα χρηματικά ποσά έφτανε ακόμη και το 20% το χρόνο. Το δέλεαρ ήταν πολύ μεγάλο, καθώς η απόδοση ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που πρόσφερε το τραπεζικό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά αστυνομικός της Ασφάλειας ο οποίος χειρίστηκε τις έρευνες για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων. Κάποιοι από τους «χρηματοδότες» που φέρονται ότι τόκιζαν τα χρήματά τους στην παρατράπεζα έχουν ήδη προσφύγει σε δικηγορικά γραφεία αναζητώντας συμβουλές, φοβούμενοι ότι ενδεχομένως θα βρεθούν στη θέση του κατηγορουμένου.
«Ενέσεις» ρευστότητας
Η έρευνα γι' αυτούς που πρόφεραν «ενέσεις» ρευστότητας στους φερόμενους ως τοκογλύφους επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Μάρκου Καραμπέρη, ο οποίος φέρεται να «μόχλευε» μεγάλα χρηματικά ποσά στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Ο 58χρονος, ο οποίος ήδη προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, σύμφωνα με τη δικογραφία το διάστημα από το 2004 έως και το 2010 έλαβε από τράπεζες δάνεια ύψους 2.970.000 ευρώ, ενώ το σύνολο εισροών στους τραπεζικούς του λογαριασμούς το ίδιο διάστημα είναι 54.066.432 ευρώ. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, το σύνολο των αδικαιολόγητων κερδών του Μάρκου Καραμπέρη για το διάστημα 2004 έως και το 2010 είναι 40.380.194 ευρώ, καθώς οι δηλωθείσες εισροές γι' αυτήν την περίοδο φτάνουν τα 13.686.237 ευρώ. Επιπλέον ο Μάρκος Καραμπέρης εμφανίζεται από το 2005 έως και το 2010 να έχει παίξει 749.637 ευρώ σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ εισπράττοντας συνολικά 5,6 εκατ. ευρώ, με 2.032 κερδισμένα δελτία, όπως αναφέρεται στις βεβαιώσεις κερδών που έχουν χορηγηθεί.
«Ο λόγος του, συμβόλαιο»
Οπως αναφέρουν αστυνομικοί, η έρευνα για τους «επενδυτές» σκοντάφτει στις «λευκές συμφωνίες κυρίων» που φέρονται να έκαναν με τα μέλη του κυκλώματος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στις διωκτικές αρχές, οι περισσότεροι εμπιστεύονταν τα χρήματά τους χωρίς να τηρηθεί καμία έγγραφη δέσμευση, καθώς, όπως όλοι ομολογούσαν, «ο λόγος του Μάρκου ήταν συμβόλαιο». Ο κύκλος των «επενδυτών» εικάζεται από τους αστυνομικούς ότι διευρύνθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, όταν και άρχισαν να κλείνουν οι στρόφιγγες του τραπεζικού συστήματος και τα μέλη της παρατράπεζας αναζητούσαν εναγωνίως την εξασφάλιση ρευστότητας. «Το υψηλό επιτόκιο που πληροφορούμαστε ότι πρόσφεραν το κάλυπταν εύκολα και γρήγορα, καθώς οι ίδιοι δάνειζαν ακόμη και με επιτόκια που έφταναν το 12,5% το μήνα, στοχεύοντας ουσιαστικά στις ακίνητες περιουσίες όσων αναζητούσαν δανεικά από το κύκλωμα».
Εισπρακτική εταιρία
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος φέρονται να αναλάμβαναν ακόμη και το ρόλο εισπρακτικών εταιριών. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ιδιοκτήτη μεταφορικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στα Γιάννενα, ο οποίος αναφέρει ότι το χρέος που είχε προς μία εταιρία στη Βιομηχανική Περιοχή τη Σίνδου ανέλαβε να το εξοφλήσει στον Μάρκο Καραμπέρη. «Δε ρώτησα λεπτομέρειες για το λόγο που έγινε αυτό, μιας και τα χρήματα τα χρωστάω στη ''Μ...'', αλλά υπό το φόβο ότι ο Καραμπέρης έχοντας τα γραμμάτια στα χέρια του θα μπορούσε να μου βγάλει διαταγή πληρωμής συμφώνησα να του τα δίνω, αν και δεν είχα ποτέ καμία οικονομική και εμπορική συναλλαγή μαζί του. Θέλω να πω ότι στον Καραμπέρη δε χρωστάω απευθείας χρήματα, διότι ποτέ δεν είχα μαζί του οικονομική συναλλαγή, ενώ στην κατοχή του έχει γραμμάτια και επιταγές δικές μου, για τα οποία μου είπε ότι τα πήρε από την εταιρία ''Μ...''», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ένορκη κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία ο 54χρονος ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρίας από τα Γιάννενα.
«Ανοίγουν τα στόματα»
Σύμφωνα με τους αστυνομικούς της Ασφάλειας, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πάρει περίπου 15 καταθέσεις από άτομα που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα των κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν, αρκετοί είναι αυτοί που προσέρχονται στις διωκτικές αρχές για να καταγγείλουν τη δράση των φερόμενων ως τοκογλύφων. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μετά τη σύλληψη των 53 έχουν προσέλθει ή έχουν επικοινωνήσει με τις διωκτικές αρχές τουλάχιστον άλλα 10 άτομα που δηλώνουν πρόθυμα να καταθέσουν επώνυμα για τη δράση των κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν. «Είναι από διάφορες περιοχές της χώρας», διευκρίνισε αστυνομικός της Ασφάλειας, ενώ, όπως εκτιμάται, «είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ο αριθμός των θιυμάτων που θα αποφασίσουν να μιλήσουν μετά την προφυλάκιση 34 εκ των 53 συλληφθέντων».
Ο «γρίφος» της αυτοκτονίας
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας οι αστυνομικοί καλούνται να διαλευκάνουν και την αυτοκτονία του 58χρονου κουμπάρου του Μάρκου Καραμπέρη, ο οποίος τα ξημερώματα της Τετάρτης «βούτηξε» στο κενό από τον τρίτο όροφο της οικοδομής όπου διέμενε, στην περιοχή Ευζώνων. Οπως έγινε γνωστό, ο αυτόχειρας, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάρκου Καραμπέρη, είχε μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ενώ δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προσωπικά προβλήματα. Η υπόθεση, η οποία αρχικά εξετάστηκε από το αστυνομικό τμήμα της Τούμπας, ανατέθηκε στην Ασφάλεια, ενώ διατάχθηκε ήδη η άρση τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να διερευνηθούν οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε το τελευταίο διάστημα ο αυτόχειρας. Πάντως μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι «από κανένα στοιχεία δε συνδέεται η αυτοκτονία με τη δράση των κυκλωμάτων που εξαρθρώθηκαν». Ωστόσο αναμένεται να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή ένα πράσινο ντοσιέ που βρέθηκε στο γραφείο του Μάρκου Καραμπέρη, πάνω στο οποίο αναγραφόταν το όνομα του αυτόχειρα. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο φάκελος φαίνεται να περιέχει οικονομικές συναλλαγές του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου