Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η Αθήνα είναι άβατο και για τους μετανάστες!

Έχεις πέσει θύμα ρατσιστικής επίθεσης; ξυλοδαρμού; ληστείας; Είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας;Τόσο το χειρότερο για σένα!

Η Αθήνα είναι άβατο και για τους μετανάστες!


Ζώτου Έλλη
Μόνο στον... Άγιο Παντελεήμονα ή στον Θεό τον ίδιο φαίνεται πως μπορούν να αποτανθούν οι μετανάστες, νόμιμοι ή μη και οι πρόσφυγες, διαμένοντες ή περαστικοί από την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και όχι μόνο, που έχουν πέσει θύματα ρατσιστικής ή μη επίθεσης και ληστείας. Το να καταγγείλουν την επίθεση ή να προστατευθούν από τους "προστάτες του Πολίτη" είναι αδύνατο έως εξαιρετικά σπάνιο, όπως καταγγέλλουν αντιρατσιστικές οργανώσεις, θύματα, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η Human Rights Watch, που από το 2008 έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές τη χώρα μας και την έχουμε απασχολήσει δεόντως για τα ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής, της χορήγησης ασύλου, της προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων.


 

Η τελευταία φορά μάλιστα που η οργάνωση Human Rights Watch βρέθηκε στη χώρας μας ήταν πριν τρεις εβδομάδες, στις 12 Δεκεμβρίου 2011, για τη δίκη των τριών που συμμετείχαν σε ομάδα που τον περασμένο Σεπτέμβριο "έκανε έφοδο" σε Αφγανούς μετανάστες που κάθονταν στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου διαμένουν, στην οδό Μιχ. Βόδα, με αποτέλεσμα ένας νεαρός Αφγανός να μαχαιρωθεί στο στήθος και να δώσει μάχη για τη ζωή του. Η δίκη πήρε αναβολή για τις 12 Ιανουαρίου 2012 λόγω απουσίας μιας εκ των τριών, της Θ. Σκορδέλη. Η κατηγορούμενη προσκόμισε μέσω της δικηγόρου της βεβαίωση ψυχιατρικής κλινικής πως πάσχει από "κατάθλιψη και τάσεις αυτοκαταστροφής". H δικαστής του Α' Αυτόφωρου Μονομελούς Δικαστηρίου ανέβαλε τη δίκη και διέταξε τη βίαιη προσαγωγή της. Σημειώνεται πως πρόκειται για την τρίτη αναβολή που κατάφερε να πάρει η κατηγορουμένη.

Την παραμονή της δίκης, η οργάνωση εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο με τίτλο "Ελλάδα: Ξεκινά η δίκη σπανίως εξεταζόμενου εγκλήματος μίσους", στο οποίο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος ρατσιστικής βίας. Κύμα που η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αρνείται, φαίνεται, να δει, καθώς ασχολείται με το κύμα "λαθρομετανάστευσης", όπως το λένε, και με το πώς θα χτιστεί ένα τείχος στον Έβρο με χρήματα από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων!
Την ίδια δε ώρα που μόνο μια αναζήτηση στο google θα αποκαλύψει δεκάδες καταγγελίες από αντιρατσιστικές οργανώσεις για "ομάδες κατοίκων" ή ακροδεξιές συμμορίες, το πρώτο μόνο τρίμηνο του 2011 η Πακιστανική κοινότητα είχε καταγράψει 60 (!), η ελληνική πολιτεία γνωστοποίησε στη Human Rights Watch κατόπιν σχετικής ερώτησης "ότι έχουν καταγραφεί μόνον δύο εγκλήματα μίσους το 2009 και ένα το 2008. Για το 2010 δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία. Δύο υποθέσεις που εκδικάστηκαν το 2009 φαίνεται ότι αφορούν κατηγορίες για προτροπή σε ενέργειες που δύνανται να προκαλέσουν μίσος ή διακρίσεις βάσει νόμου του 1979. " Η τελευταία υπόθεση που εκδικάστηκε είναι αυτή του Π. Καζάκου, που τον Οκτώβριο του 1999 είχε σκορπίσει τον τρόμο στους δρόμους της Αθήνας πυροβολώντας χωρίς κανένα προφανή λόγο 11 μετανάστες. Καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τη δολοφονία δύο μεταναστών και τον τραυματισμό επτά άλλων.

Μοχαμαντί Γιουνούς: "Όσο πλησιάζει η δίκη, πληθαίνουν οι επιθέσεις σε μετανάστες στην περιοχή"
Στο μεταξύ, όσο πλησιάζει η ημέρα της δίκης της 12ης Ιανουαρίου, παρατηρείται ξαφνική αύξηση στις επιθέσεις εναντίον μεταναστών στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και της πλατείας Αττικής, τονίζει στην "Α" ο εκπρόσωπος της αφγανικής κοινότητας και εκπρόσωπος στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Γιουνούς Μοχαμαντί. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και αμέσως μετά από τη δολοφονία του Μ. Κανταρή, τον περασμένο Μάιο που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο εκεί γύρω στον Οκτώβριο, μας πληροφορεί, με τις διαδηλώσεις και την οικονομική κρίση, οι επιθέσεις είχαν κοπάσει λίγο, αλλά από την ημέρα της δίκης στις 12 Δεκεμβρίου εγκαινιάστηκε νέος κύκλος βίας, με τρεις επιθέσεις εναντίον μεταναστών το ίδιο βράδυ.
Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις από ομάδα ακροδεξιών, όπως καταγγέλλουν, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μια και το φαινόμενο είναι σχεδόν καθημερινό, σύμφωνα με μέλη των κοινοτήτων των προσφύγων και των μεταναστών, συνέβησαν στις 23 και 27 Δεκεμβρίου, η πρώτη ήταν εναντίον του αντιπροέδρου του αφγανικού πολιτιστικού συλλόγου Νουρ, Μουσταφά Χαϊνταρί, και η δεύτερη εναντίον δύο νεαρών Αφγανών, από την οποία ο ένας κατάφερε να ξεφύγει και ο άλλος τραυματίστηκε στο κεφάλι.

"Δεν μας δέχονται στο αστυνομικό τμήμα. Περιμένετε, περιμένετε, μας λένε. Μετά από ώρες, αναγκαζόμαστε να φύγουμε"
Ωστόσο, η επίθεση στον Μουσταφά Χαϊνταρί φανερώνει μια ακόμα πτυχή του φαινομένου, άκρως ανησυχητική. Όπως καταγγέλλει ο ίδιος σε σχετική μαρτυρία του, αστυνομικός που βρισκόταν στην περιοχή αδιαφόρησε πλήρως για τις κραυγές με τις οποίες καλούσε σε βοήθεια, ενώ άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που πέρασαν από το σημείο της επίθεσης προχώρησαν σε έλεγχο των εγγράφων του θύματος (!), αδιαφορώντας τόσο για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν όσο και για την καταγγελία του. Η συνέχεια της ιστορίας μάς πηγαίνει στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο ο Χαϊνταρί επισκέφθηκε το ίδιο βράδυ, σε άθλια κατάσταση, όπου, όπως καταγγέλλεται, οι αστυνομικοί όχι μόνο αρνήθηκαν να καταγράψουν την καταγγελία του, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στις 27/12, αλλά τον αγνόησαν και τη δεύτερη φορά, αρνούμενοι να προβούν στα στοιχειώδη που προβλέπει ο νόμος.
Δυστυχώς, σύμφωνα με πληθώρα μαρτυριών θυμάτων και αντιρατσιστικών οργανώσεων, η συμπεριφορά της αστυνομίας στα θύματα που πάνε να καταγγείλουν επιθέσεις ή ακόμα και ληστείες δεν είναι άλλη από αυτή στην υπόθεση Χαϊνταρί. Ανάλογη ήταν και στην επίθεση που είχε δεχθεί, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέρα μεσημέρι, σε πολύχναστο δρόμο της Καλλιθέας, ο γραμματέας της κοινότητας προσφύγων του Νταρφούρ, Άνταμ Ζιάντ, από 5 δράστες, που, παρά το γεγονός ότι ελάχιστα λεπτά μετά την επίθεση το θύμα συνάντησε στον δρόμο αστυνομικούς, στους οποίους κατήγγειλε το γεγονός και τους υπέδειξε, δεν συνελήφθησαν.
"Δεν μας δέχονται, περιμένετε, περιμένετε, μας λένε, γιατί έχουμε δουλειά τώρα. Περιμένουμε ώρες, χτυπημένοι πολλές φορές, αλλά τίποτα. Κόσμος μπαινοβγαίνει και εξυπηρετείται και εμάς μας αγνοούν" λέει στην "Α" πρόσφυγας. Δεν λείπουν και προτροπές αυτοδικίας από τους ίδιους τους αστυνομικούς, μας καταγγέλλει, όπως "γιατί δεν φτιάχνεται και εσείς μια ομάδα για να τους αντιμετωπίσετε;"

Ο "σκοτεινός αριθμός της εγκληματικότητας", ο ρατσισμός και το "άβατο"
Το αποτέλεσμα της κατάστασης; Ατιμωρησία και ο "σκοτεινός αριθμός της εγκληματικότητας", όπως ονομάζουν στην εγκληματολογία τα περιστατικά που δεν καταγγέλλονται και δεν αποτελούν μέρος των επισήμων στατιστικών, φανερώνει μια σκοτεινή πραγματικότητα για τις γειτονιές της Αθήνας, που δεν καταγράφεται πουθενά για να δει η πολιτεία και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Αποκαλύπτει δε και ότι το "άβατο" γειτονιών της Αθήνας δεν ισχύει μόνο για τους "φιλήσυχους νοικοκυραίους", που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις γειτονιές τους εξαιτίας των "λαθρομεταναστών που εγκληματούν", όπως υποστηρίζει η κυρίαρχη προπαγάνδα, αλλά και για τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό της κατάσταση είναι ότι η κοινότητα των Αφγανών, όπως μας λέει ο Γιουνούς Μοχαμαντί, έχει χάρτη στον οποίο σημειώνουν με κόκκινο τις περιοχές που πρέπει να αποφεύγουν και βάση αυτού ενημερώνουν τους νεοφερμένους, όπως στις εμπόλεμες ζώνες!
Και αν τελικά ούτε οι μετανάστες ούτε οι Έλληνες νοικοκυραίοι δεν μπορούν να βαδίσουν σε γειτονιές της Αθήνας, τότε ποιοι μπορούν και ποιοι κάνουν τις περιοχές αυτές "εμπόλεμες ζώνες";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου