Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Έλλειμμα εμπιστοσύνης


Η κρίση αξιοπιστίας στους μηχανισμούς φορολογικού ελέγχου συνεχίζεται. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, για τον οποίο οι οικονομικός εισαγγελέας Γ. Πεπόνης παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία. Μάλιστα η δίωξη αναφέρεται σε απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 (περί καταχραστών)

 

Ο κ. Καπελέρης διώκεται επειδή εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα «Ήφαιστος» και την επιβολή προστίμων. Η εγκύκλιος του κ. Καπελέρη ουσιαστικά καθυστερούσε την είσπραξη των προστίμων. Αυτό, κατά τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του δημοσίου που ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Μουζακίτης τονίζει ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων». Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες και την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη είσπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης, όταν είχε κληθεί ως ύποπτος, υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία. Πρόσθεσε δε ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά «αδειάζει» τον κ. Καπελέρη και προτάσσει τις ενέργειες του υπουργού προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση. «Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων -παρουσία του οικονομικού εισαγγέλεα Γ.Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.»
Παράλληλα οι οικονομικοί εισαγγελείς δίνουν συνέχεια στο θέμα του υπομνήματος που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο με την ανάκληση των παραιτήσεων τους. Ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε: «Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;» Από την άλλη, ο Άρειος Πάγος θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα παρεμβάσεων και αποδίδει τις παραιτήσεις στην ευαισθησία των εισαγγελέων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου