Μετά τα νέα έρχονται τα… επόμενα μέτρα
Μία πρόγευση της σκληρής λιτότητας και της βαθιάς ύφεσης είναι το
προμνημονιακό πακέτο μέτρων 3,2 δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και τρόικα
προετοιμάζουν το δεύτερο σκληρότερο πακέτο των 11 δισ. ευρώ το αργότερο
μέχρι τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και
το ΔΝΤ δείχνουν έντονη δυσφορία και εμμένουν στη σκληρή στάση τους.
Της Ελένης Κωσταρέλου
Σύμφωνα με το 43 σελίδων κείμενο, που αποτέλεσε τη βάση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και τρόικας, σε αυτή τη φάση η συζήτηση γίνεται για τα πρώτα μέτρα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2012. Το συνολικό ύψος των μέτρων που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015.
Το νέο μνημόνιο οδηγεί σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και σε διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ενώ ανοίγει το δρόμο για νέα φορολογική επιδρομή, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της τρόικας ότι η ελληνική οικονομία βάλλεται από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, δημοσιονομική αστάθεια και σημαντικά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο. Το ενδεχόμενο της ανάπτυξης φαντάζει μακρινό, καθώς προβλέπεται σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% με 5% την περίοδο 2012-2013.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 10 δισ. ευρώ) μέχρι το 2015.
Η μείωση των μισθών στο δημόσιο, οι απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων
μέχρι το 2015, ξεκινώντας το 2012 με 15.000 απομακρύνσεις, οι περικοπές
των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών υγείας, η μείωση του κατώτατου
μισθού κατά 22% ή 32% για τους νέους, η μείωση της μετενέργειας σε τρεις
μήνες είναι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ήδη δει το φως της
δημοσιότητας.
Το «μενού» που ακολουθεί
Η επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο φορέων και οργανισμών
με μαζικές απολύσεις και το νέο φορολογικό πακέτο παραμένουν σε
εκκρεμότητα και πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τον Ιούνιο, ενώ μένει
ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν τα ήδη ληφθέντα
«υπο-αποδώσουν».Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα και ιατρικές δαπάνες, καθώς και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με κατάργηση του μειωμένου για φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ., ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η ενιαία φορολόγηση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος (τόκοι καταθέσεων, ομόλογα κ.λπ.) και η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων συμπεριλαμβάνονται στο νέο φορολογικό πακέτο, που πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Προτείνεται ακόμη η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 0,15% του ΑΕΠ και των επενδύσεων κατά 0,2% φέτος.
Αναφορικά με τις τράπεζες επιλέχθηκε η κεφαλαιακή ενίσχυσή τους με κοινές μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα λόγω των επιπτώσεων από το PSI και τη μελέτη της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους.
Αποκρατικοποιήσεις με στόχο τα 19 δισ. ευρώ
Μεγάλο βάρος δίνεται στις ιδιωτικοποιήσεις απαιτώντας έσοδα 19 δισ. ευρώ
μέχρι το 2015 και ζητούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 να πωληθούν
ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC (Διεθνές Ολυμπιακό Κέντρο)
και στο δεύτερο εξάμηνο τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και η Εγνατία οδός.
Χωρίς απόφαση το Eurogroup
Εν τούτοις το θρίλερ διαπραγματεύσεων, που προηγήθηκε της συμφωνίας των Αθηνών, είχε προκαλέσει τη δυσφορία των Ευρωπαίων, με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να μπλοκάρουν τις εξελίξεις, δηλώνοντας πριν από το Eurogroup πως δεν θα υπάρξει τελική απόφαση.
«Δεν πιστεύω πως θα έχουμε οριστική, τελική απόφαση απόψε. Πρέπει να συζητήσουμε αρκετά σημεία», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας: «Δεν νομίζω πως αυτό είναι καταστροφή».
Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Δεν νομίζω πως θα φτάσουμε απόψε σε αποτέλεσμα, δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τα επίπεδα του χρέους μέχρι το 2020».
Την εξέταση της έκθεσης της τρόικας ζήτησε ο ολλανδός υπουργός Γιαν Κες ντε Γιάχερ, που σημείωσε πως δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα στο συμβούλιο.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούνται. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γραπτές», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος επισήμανε ότι το ενδεχόμενο αύξησης του ύψους του νέου πακέτου των 130 δισ. ευρώ θα εξεταστεί από το εκτελεστικό συμβούλιο.
Πολιτικός σεισμός από το νέο μνημόνιο
Υπό την απειλή ότι το Eurogroup, που συνεδρίασε χθες, δεν θα αναγνωρίσει ότι υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας λόγω της εκκρεμότητας στην κάλυψη 600 εκατ. ευρώ, οι πολιτικοί αρχηγοί αναγκάστηκαν να πουν «ναι» σε όλα και να άρουν τις ενστάσεις τους.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη και φέρεται να δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί, εάν δεν εξασφαλιστεί συναίνεση στους όρους που τίθενται για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική πλευρά εξοργίστηκε από το γεγονός ότι στην Αθήνα το θέμα έκλεισε εν μέρει και όχι εν συνόλω και διεμήνυσε ότι, επειδή το γερμανικό κοινοβούλιο (που επρόκειτο να ενημερωθεί σήμερα για το ελληνικό ζήτημα) κλείνει για δεκαπέντε ημέρες, δεν υπήρχε κανένα χρονικό περιθώριο για νέες διαπραγματεύσεις. Το Ρόιτερς μετέδωσε δήλωση γερμανού αξιωματούχου ότι δεν θα πάρει αποφάσεις το Eurogroup, γιατί δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Α. Αλταφάζ, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν δόθηκε δεκαπενθήμερη προθεσμία στην Ελλάδα, για να βρει από πού θα εξασφαλιστούν τα 600 εκατ. ευρώ. Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός, όταν ήρθαν τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από την πλευρά των εταίρων και ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ταξίδευε για τις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπαδήμος έπειτα από συνεννόηση με συνεργάτες του αποφάσισε να απευθυνθεί εκ νέου στους πολιτικούς αρχηγούς, για να τους εξηγήσει ότι ο ίδιος δεν αναλαμβάνει το βάρος μιας άτακτης χρεοκοπίας και το μεσημέρι εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί (χθες) με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος ενόψει και της αποψινής (χθεσινής) συνεδρίασης του Eurogroup. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ».
Παρότι η ανακοίνωση δεν εξειδικεύει τις αποφάσεις, όπως όλα δείχνουν, ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε το ποσό που υπολείπεται και απαιτεί η τρόικα να εξευρεθεί εν μέρει (300 εκατ. ευρώ) από τις συντάξεις και εν μέρει (300 εκατ. ευρώ) από τις αμυντικές δαπάνες. Το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι η προθεσμία των δεκαπέντε ημερών είναι για να περικοπούν οι δαπάνες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όχι και για να κλείσει η συμφωνία.
Η εντύπωση ότι τα πράγματα ηρέμησαν κράτησε πολύ λίγο. Γιατί το απόγευμα
έγινε γνωστή η παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου σε
ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που επιβλήθηκαν.
Ταραχή στο ΠΑΣΟΚ
Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στις 4 το
απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο της παραίτησης του υφυπουργού
Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου, βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ και πρώην προέδρου
της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος διαφωνεί με τα μέτρα για τα εργασιακά. Στη δήλωσή
του αναφέρεται στον «εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό» τρόπο με τον οποίο η
τρόικα επέβαλε αποφάσεις. Τόσο αυτά καθαυτά τα λόγια του όσο και το
ύφος εκφράζουν αρκετούς συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται σε
δίλημμα. Η πρώτη ηρωική έξοδος από την κυβέρνηση Παπαδήμου προκάλεσε
μεγάλη ταραχή στην Ιπποκράτους, γιατί είχαν προβλεφθεί πολλά σενάρια
ανυπακοής αλλά όχι αποχώρηση κυβερνητικού στελέχους αυτήν την ώρα. Έτσι
επιτάθηκαν η ανασφάλεια και ο εκνευρισμός για την εσωκομματική
κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι ούτε η επικείμενη διαδοχή μπορεί να φέρει
ησυχία και αυτοσυγκράτηση.Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί σε μία στιγμή στην οποία οι βουλευτές φοβούνται τα πάντα: Να υπερψηφίσουν (μπορεί να ξεσπάσει και πάνω τους η λαϊκή οργή), να καταψηφίσουν (μπορεί να υπονομεύσουν τη χρηματοδότηση της χώρας), να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές (έχουν ισχυρές πιθανότητες να μην επανεκλεγούν), να μην είναι (τους τρώει το σαράκι της πολιτικής ή δύσκολα μπορούν να επιστρέψουν σε άλλο επάγγελμα).
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να επικαλεστεί το «πατριωτικό καθήκον», να επιτεθεί στη ΝΔ με καταγγελίες για λαϊκισμό και τακτικισμούς και να υπεραμυνθεί του έργου της δικής του διακυβέρνησης.
Το κλειδί του ΛΑΟΣ
Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι αποφάσεις που
αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης θα
επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση όλων των βουλευτών (όχι μόνο της ΝΔ
αλλά και του ΠΑΣΟΚ). Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, αν αποφασίσει ότι το
κόμμα του πρέπει να καταψηφίσει, αυτομάτως θα διαμορφωθεί διαλυτική
δυναμική στο εσωτερικό και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την
κυβέρνηση Παπαδήμου.Με βάση όσα είχαν πει μέχρι χθες σε ιδιωτικές συνομιλίες τους στη Βουλή ή δημοσίως σε ΜΜΕ οι βουλευτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν είναι οι: Α. Μακρυπίδης, Μ. Στρατάκης, Β. Κεγκέρογλου, Δ. Κουσελάς, Χρ. Μαγκούφης, Τ. Μάντατζι, Ν. Ζωίδης, Στ. Κουτμερίδης, Χρ. Μαγκούφης, Δ. Καρύδης, Γ. Αμοιρίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Οδ. Βουδούρης και Χρ. Πρωτόπαππας. Δύσκολα μπορεί να γίνουν προβλέψεις για τη Βάσω Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές την Κυριακή θα περιλαμβάνει τη συμφωνία για το PSI, τις ρυθμίσεις που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα παράρτημα του μνημονίου, το οποίο θα υπογραφεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες θα τεθεί σε ψηφοφορία η εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών να το υπογράψει. Τα μέτρα του νέου μνημονίου θα εξειδικευτούν σε βάθος περίπου δεκαπέντε ημερών και δεν είναι σαφές αν θα ψηφιστεί σε ένα άρθρο ή σε χωριστούς εφαρμοστικούς νόμους.
Παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, προκειμένου να υλοποιηθούν «οι αποφάσεις διάσωσης της χώρας και να ληφθούν ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα για την ανακούφιση ασθενών κοινωνικών και οικονομικών ομάδων», ζητούν με επιστολή τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γρηγόρη Νιώτη.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Βόμβα στην κυβέρνηση Παπαδήμου
Ουδείς μπήκε στον κόπο να ενημερώσει επισήμως τον υφυπουργό Εργασίας Γιάννη Κουτσούκο ότι στη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για τα νέα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιό του.
Χωρίς δεύτερη σκέψη ο κ. Κουτσούκος ανακοίνωσε την παραίτησή του αιφνιδιάζοντας το Μαξίμου, ενώ εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζε τα εξής: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η διαπραγμάτευση για την περικοπή του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση έγινε με τους πλέον δυσμενείς όρους για τη χώρα μας. Δυστυχώς τα μέτρα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης και επίπονης διαδικασίας δεν είναι απλά σκληρά αλλά οδυνηρά για τους εργαζομένους […].Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τη διεθνή-ευρωπαϊκή συγκυρία και το ρόλο των αγορών ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών γι' αυτήν την τραγική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα και εγώ αναλαμβάνω αυτήν που μου αναλογεί για τους λίγους μήνες (από τον Ιούνιο του 2011) που υπηρέτησα ως υφυπουργός Εργασίας. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω την άφρονα και καταστροφική πολιτική της ΝΔ την περίοδο 2004-2009, που υπερχρέωσε τη χώρα, καθώς και το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το οικονομικό επιτελείο δεν έθεσε από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης και δεν διαχειρίστηκε σωστά το μέγεθος του προβλήματος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Είναι προφανές ότι ως αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας δεν μπορώ να υλοποιήσω τα μέτρα που αποφασίστηκαν, γι' αυτό και υπέβαλα σήμερα (σ.σ. χθες) την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου