Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τρόικα και Ομάδα Δράσης προετοιμάζουν μέτρα 11,5 δισ. για χάρη μας...

Τρόικα και Ομάδα Δράσης προετοιμάζουν μέτρα 11,5 δισ. για χάρη μας...

Της Ζέζας Ζήκου


Από χθες το πρωί έπιασαν δουλειά στην Αθήνα τρία τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) μαζί με στελέχη της Ομάδα Δράσης (Τask Force) του κ. Ράιχενμπαχ. Στόχος, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ για το 2013 και το 2014, τα οποία θα αποφασιστούν οριστικά στις διαβουλεύσεις που θα αρχίσουν με την επίσημη έλευση των επικεφαλής της προσφιλούς μας τρόικας στις 15 Μαΐου. Η επιτήρηση θα είναι συνεχής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ώστε οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, που θα μας επισκεφθούν στα μέσα Μαΐου, να μη βρεθούν προ ελλαδικών εκπλήξεων.

 

Ως μεθοδικοί τεχνοκράτες, έχουν κατανείμει τον έλεγχό μας ως εξής: Η ομάδα του ΔΝΤ και της Task Force έχει αναλάβει να καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, την ενίσχυση των ελέγχων και την αναδόμηση των φορολογικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Η δεύτερη ομάδα της τρόικας από στελέχη του ΔΝΤ θα συνεργαστεί με ομάδα του ΚΕΠΕ και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για τον εντοπισμό και την καταγραφή των δαπανών του Δημοσίου (spending review). Και η τρίτη ομάδα, που θα αποτελείται επίσης από στελέχη του ΔΝΤ και της Τask Force, θα καταγράψει σε συνεργασία με στελέχη του ΓΛΚ την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων ελέγχου και αναφορών καθώς και της καταγραφής των οφειλών της γενικής κυβέρνησης. Επιτέλους, να μπει σε τάξη το μπάχαλο...
Μέσα στον Ιούνιο πρέπει να είναι έτοιμη η τελική έκθεση για τη μείωση δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, με μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, τα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ (περίπου 11,5 δισ. ευρώ) για τη διετία 2013- 2014 θα προέλθουν από περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κυρίως στις δαπάνες της Υγείας, της Αμυνας, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών μεταβιβάσεων (μείωση δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων). Αμέσως μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου για την περιστολή των δαπανών μαζί με προσχέδιο προτάσεων το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ευτυχώς που ο κ. Ράιχενμπαχ δηλώνει πως για πρώτη φορά υπάρχει ξεκάθαρη προοπτική για την Ελλάδα! Ως προς τις εικασίες για το αν θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ο κ. Ράιχενμπαχ αποσαφηνίζει πως κάθε εικασία ζημιώνει την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα, οι Ελληνες είναι γενικά πολύ φιλικοί, δεν βρέθηκα αντιμέτωπος με επιθετικότητα στις επαφές μου, ενώ έχω πολλούς φίλους και γνωστούς που εργάζονται στην Ελλάδα και πολύ περισσότερους που κάνουν εκεί διακοπές και στην πλειονότητά τους είναι ενθουσιασμένοι», τονίζει ο επικεφαλής της Τask Force της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χορστ Ράιχενμπαχ σε μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Σάλτσμπουργκερ Νάχριχτεν», απαντώντας σαφέστατα αρνητικά σε ερώτηση ως προς το αν πρέπει να φοβούνται οι Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα.
Κατά την άποψή του, απαιτείται ένας αυστηρός έλεγχος των δαπανών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο προϋπολογισμός, και η κυβέρνηση μετά τις εκλογές πρέπει να παρουσιάσει μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει την είσπραξη των φόρων, μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας και απλούστευσης των κανόνων, και σημειώνει πως πέρυσι υπήρξαν οι πρώτες επιτυχίες στην είσπραξη οφειλών. Προσθέτει δε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός πως, ενώ αρχικός στόχος ήταν να συγκεντρωθούν 400 εκατομμύρια ευρώ, τελικά συγκεντρώθηκαν 946 εκατομμύρια ευρώ, και για το 2012 ο στόχος είναι ακόμη πιο φιλόδοξος, καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συγκεντρώσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από οφειλές προς το Δημόσιο, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.
Στο επίμαχο θέμα του αριθμού των ειδικών που βρίσκονται στην Αθήνα, ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να ενισχυθεί η παρουσία αυτών των ειδικών, όχι μόνον της Ομάδας Δράσης, αλλά και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ την τρόικα, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί και η συνεργασία ανάμεσα στους ειδικούς που ανήκουν στην τρόικα και τους ειδικούς της Ομάδας Δράσης, για τον αριθμό των στελεχών της οποίας, όπως λέει, θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον ερχόμενο μήνα.
Σε σχέση με την ανάπτυξη, ο κ. Ράιχενμπαχ επισημαίνει πως κατ’ αρχάς πρέπει να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, με ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση και το δημόσιο χρέος, ενώ πρέπει να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων που έχει διαθέσει η Ε.Ε. προς τούτο.

 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_27/03/2012_434852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου