Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΚΕΠΟΘΕ 12,5 εκατ. ευρώ χωρίς λογαριασμό

ΚΕΠΟΘΕ 12,5 εκατ. ευρώ χωρίς λογαριασμό 

 




Σε κέντρο αδιαφάνειας έχει εξελιχθεί το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΟΘΕ), το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παλαιότερα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.



Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Με το πρόσχημα ότι αποτελεί ανώνυμη εταιρεία, η διοίκηση του Κέντρου αλλά και η πολιτική ηγεσία της περιφέρειας αρνούνται να δημοσιοποιήσουν -ακόμη και σε μέλη του δ.σ.- τα στοιχεία που αποδεικνύουν πού ακριβώς διατέθηκαν τα περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, τα οποία δαπανήθηκαν κατά την πενταετία 2007-2011. Την ίδια περίοδο το ΚΕΠΟΘΕ εμφανίζει ζημίες περίπου 10 εκατ., οι οποίες καλύφθηκαν από επιχορηγήσεις κυρίως της περιφέρειας και της νομαρχίας. Το θέμα επανήλθε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο μετά το αίτημα της διοίκησης της περιφέρειας να εγκριθεί πρόταση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΚΕΠΟΘΕ, ύψους 400.000 ευρώ. Όπως μάλιστα προέκυψε, η αύξηση αυτή προορίζεται, για να καλύψει ουσιαστικά μέρος των ελλειμμάτων τα οποία δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

 


Άλλα 400.000
Προκειμένου να αιτιολογήσει την αναγκαιότητα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση της περιφέρειας σκαρφίστηκε ένα γενικόλογο επενδυτικό σχέδιο, με ασαφή περιγραφή των δράσεων στις οποίες θα κατευθυνθούν τα χρήματα. Ειδικότερα προ ημερών στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η διοίκηση εισηγήθηκε την έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΚΕΠΟΘΕ κατά 400.000 ευρώ σε βάθος τριετίας, χωρίς ωστόσο να καταστήσει σαφές στο σώμα σε τι είδους επενδύσεις σκοπεύει να προχωρήσει. Στη μελέτη που κατατέθηκε αναφέρεται ότι σκοπός της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι η χωροταξική διεύρυνση, η βιωσιμότητα της εταιρείας, η ενίσχυση της ρευστότητας, η αποδοτικότητα, η καλύτερη οργάνωση και ποιότητα των διοικητικών υπηρεσιών.
Το θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι στόχος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι να καλυφθούν παλαιότερες οικονομικές εκκρεμότητες του ΚΕΠΟΘΕ. Η αντιπολίτευση ζήτησε διευκρινίσεις για το επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς και οικονομικό απολογισμό πεπραγμένων, αλλά η διοίκηση του Κέντρου αρκέστηκε απλώς να παραθέσει σειρά εκδηλώσεων που οργανώθηκαν και ορισμένες που προγραμματίζονται για το τρέχον έτος.


Η αντιπολίτευση
Σύμφωνα με την περιφερειακή σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης και μέλος του δ.σ. του ΚΕΠΟΘΕ Άννα Μίχου οι οικονομικοί πίνακες εμφανίζουν κωδικούς που αφορούν μόνον πολιτιστικές δραστηριότητες. «Παρουσιάζεται το επενδυτικό όραμα της διοίκησης, το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τις επενδύσεις». Όπως ανέφερε, δεν φαίνονται λόγου χάρη η ψηφιοποίηση των δράσεων του πολιτισμού ή η δημιουργία χώρων που θα στεγάσουν υπηρεσίες πολιτισμού στις άλλες έξι περιφερειακές ενότητες.
Η κ. Μίχου τόνισε ότι «δεν προβλέπονται επενδυτικές δραστηριότητες και η διοίκηση προσπαθεί να καλύψει παλιές υποχρεώσεις, καθώς η οικονομική ζημία των τελευταίων τριών, τεσσάρων χρόνων αγγίζει το 1,2 εκατ. ευρώ». Πρόσθεσε ακόμη ότι ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως ούτε στη μελέτη που κατατέθηκε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έχουν συμπεριληφθεί τα ποσά που χρειάζονται για πάγιες επενδύσεις ή επενδύσεις άλλου τύπου.
Σκληρή κριτική άσκησε και ο επικεφαλής της παράταξης των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το περιφερειακό συμβούλιο καλείται να ψηφίσει προϋπολογισμούς για το ΚΕΠΟΘΕ, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τους ελέγξει. «Από το 2007 έως το 2011 ξοδεύτηκαν για το Κέντρο 12,5 εκατ. ευρώ, και όταν μπήκα στη διαδικασία να ζητήσω εξοδολόγια και παραστατικά, δεν τα πήραμε ποτέ», υπογράμμισε και σημείωσε ότι οι πίνακες που δίνονται στη δημοσιότητα είναι ξεροί τίτλοι έργων, για τα οποία δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλα ποσά. Ερωτηματικά για τη λειτουργία του ΚΕΠΟΘΕ και την προσφορά του στον πολιτισμό στην περιφέρεια διατύπωσαν στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και οι επικεφαλής των παρατάξεών τους Γιάννης Κούτρας και Ασημίνα Ξυροτήρη.

Θα ανοίξουμε γραφεία, λέει το ΚΕΠΟΘΕ
Κληθείς να απαντήσει για τις επενδυτικές δραστηριότητες του ΚΕΠΟΘΕ, δεδομένου ότι ζητήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Καραμανλής εξήγησε πως στόχος είναι να δημιουργηθούν δομές πολιτισμού και στις επτά ενότητες με τις οποίες πρέπει το Κέντρο να συνεργάζεται. Θα γίνουν, όπως είπε, γραφεία και χώροι που θα στεγάσουν υπηρεσίες πολιτισμού σε όλους τους νομούς της περιφέρειας. Ανέφερε μάλιστα ότι το ποσό των 400.000 ευρώ κατανέμεται σε τρεις δόσεις: 120.000 για το τρέχον έτος, 120.000 ευρώ για το 2013 και 160.000 ευρώ για το 2014. «Είναι άλλο πράγμα η ανάπτυξη και άλλο οι εκδηλώσεις, που σημειωτέον καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν από το ΕΣΠΑ», είπε ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις του κ. Τρεμόπουλου ότι ξοδεύτηκαν 12,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2007-2011, ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε τις δηλώσεις του λογιστή του Κέντρου Νεκτάριου Μπενά, ο οποίος στη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου είπε ότι οι ισολογισμοί των ετών 2007, 2008 και 2009 ήταν ισοσκελισμένοι και το πρόβλημα προέκυψε το 2010, οπότε εμφανίστηκε ζημία 800.000 ευρώ. Και αυτό, όπως είπε, γιατί δεν εγκρίθηκε ποσό 500.000 ευρώ από το ελεγκτικό συνέδριο για εκδηλώσεις που οργάνωσε το ΚΕΠΟΘΕ, ενώ δεν καταβλήθηκαν 300.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας βάσει προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί. «Εμείς κάναμε τις εκδηλώσεις, αλλά δεν πήραμε ποτέ τα χρήματα από την πολιτεία», σημείωσε ο κ. Μπενάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν μεταξύ των δραστηριοτήτων του ΚΕΠΟΘΕ ήταν και η οργάνωση εκδηλώσεων σαν κι αυτήν στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο εν αργία περιφερειάρχης (φωτ.).

14 χρόνια αδιαφάνειας
Το ΚΕΠΟΘΕ ιδρύθηκε το 1998 επί νομαρχίας Κώστα Παπαδόπουλου. Έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με μοναδικό μέτοχο παλαιότερα τη νομαρχία Θεσσαλονίκης και πλέον την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το μετοχικό κεφάλαιο αποτελείται από 56.412 μετοχές των 10 ευρώ. Πρόεδρος είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και αντιπρόεδρος ο περιφερειακός σύμβουλος Ντίνος Κούης.
Σύμφωνα με το καταστατικό του σκοπός ίδρυσης του Κέντρου «είναι η δημιουργία, η ενίσχυση και η προαγωγή της πολιτιστικής ζωής, της καλλιτεχνικής παιδείας και της δημιουργικότητας του νομού Θεσσαλονίκης». Επίσης «η στήριξη των προσπαθειών για μία καλύτερη ποιότητα στην παιδεία, ο εφοδιασμός και η υποστήριξη της νεολαίας και των προσπαθειών της, όπως και η έμπρακτη προσπάθεια για την εξίσωση των δύο φύλων στη σύγχρονη τοπική κοινωνία». Ακόμη «η δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας με τους απόδημους Έλληνες σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσω του πολιτιστικού στοιχείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου