ΨΗΦΟΣ - ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στις κάλπες 45 εκατομμύρια Γάλλοι
Στις κάλπες προσέρχονται από τις 8.00 το πρωί περίπου 45 εκατομμύρια Γάλλοι για τον 1ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, σε μια ψηφοφορία κρίσιμη όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την πορεία της ευρωζώνης.
Νίκος Μελέτης, Εθνος της Κυριακής
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 τοπική ώρα (9 π.μ ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (9 μ.μ ώρα Ελλάδας), οπότε και θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος των exit poll. Περίπου 800.000 ψηφοφόροι των υπερπόντιων γαλλικών εδαφών ψήφισαν ήδη από χθες, Σάββατο, λόγω της διαφοράς ώρας με το Παρίσι.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 τοπική ώρα (9 π.μ ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (9 μ.μ ώρα Ελλάδας), οπότε και θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος των exit poll. Περίπου 800.000 ψηφοφόροι των υπερπόντιων γαλλικών εδαφών ψήφισαν ήδη από χθες, Σάββατο, λόγω της διαφοράς ώρας με το Παρίσι.
Οι 44.5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν τους δύο, εκ των δέκα, υποψήφίους που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Δύο εβδομάδες αργότερα θα επιλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας.
Ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί και στον πρώτο γύρο με 28% έναντι 26%.
Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο ποσοστό 14% με 17% και θα αναμετρηθεί για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Ακολουθούν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με ποσοστό 11%, ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό, αλλά και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ φαίνεται να κερδίζουν ποσοστό μικρότερο του 3%.
Μπαίνει στο ευρω-τραπέζι το «ελληνικό ζήτημα»Οι λέξεις-κλειδί της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ολάντ, η επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας του δίνουν τον αέρα της νίκης, αλλά ανοίγουν ένα κρίσιμο μέτωπο με τον άλλο πυλώνα της ευρωπαϊκής ισορροπίας, τη Γερμανία
Το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Ολάντ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς προβλέπει 3% έλλειμμα και 1,7% ρυθμό ανάπτυξης το 2013 με προοπτική το έλλειμμα να μηδενιστεί το 2017 και να επιτευχθεί την ίδια χρονιά ανάπτυξη 2 - 2,25% του ΑΕΠ. Θα επιβληθούν φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και αύξηση της φορολογικής κλίμακας για τα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις.
Σε μια αριστερή στροφή, ο κ. Ολάντ υπόσχεται αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, συνταξιοδότηση στα 60 έτη, πρόσληψη 60.000 εκπαιδευτικών και 5.000 αστυνομικών και πρόσληψη 150.000 νέων σε θέσεις επιδοτούμενες από το κράτος.
Η δέσμευση για επιβολή φόρου 75% σε εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ αντιμετωπίζεται ακόμη και ειρωνικά από πολλούς σχολιαστές, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι πραγματικά πλούσιοι έχουν ήδη φροντίσει να διασφαλίσουν τα χρήματά τους και αυτό που θα πληγεί είναι μόνο το γαλλικό... ποδόσφαιρο. Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον προπονητή της Παρί Σεν-Ζερμέν, Κ. Αντσελότι, και τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή Χ. Παστόρ, των οποίων το «μηνιάτικο» ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ και προφανώς θα αναζητήσουν την τύχη τους σε πρωταθλήματα άλλων χωρών...
Η αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα του προγράμματος που εφαρμόζεται από την τρόικα στην Ελλάδα αποτελεί ένα ισχυρό προεκλογικό επιχείρημα για τον κ. Ολάντ, ώστε να αμφισβητήσει ο ίδιος το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιβάλει ο άξονας Μέρκελ-Σαρκοζί.
Αυτό προσδίδει όμως ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο στην Αθήνα, καθώς πλέον δεν θα είναι απομονωμένη η Ελλάδα, επιδιώκοντας την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής αλλά και αυτής ακόμη της δανειακής σύμβασης.
Ενδεχόμενη νίκη του κ. Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας δεν πρόκειται βεβαίως, όπως δηλώνουν αρμόδιες πηγές, να λύσει αυτομάτως το ελληνικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να διαμορφώσει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών, ώστε να προσφερθεί στην Ελλάδα περισσότερος χώρος για να «αναπνεύσει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου