Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Έρευνα-σκούπα για τα «45άρια»

Έρευνα-σκούπα για τα «45άρια»

Επεκτείνεται σε άλλα 80 πρόσωπα η έρευνα για τα «45άρια» της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για τα οποία ήδη έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος τού εν αργία περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη και άλλων 19 υπαλλήλων, με τη ζημία στο δημόσιο να προσδιορίζεται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Του Κώστα Καντούρη
Χθες ο εισαγγελέας ζήτησε να διενεργηθεί νέα προκαταρκτική εξέταση και να ερευνηθούν οι ευθύνες τόσο των ιδιωτών που ανέλαβαν τα έργα όσο και υπαλλήλων όλων των βαθμίδων τής τότε περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ενέκριναν τις αναθέσεις.

 

Η παραγγελία δόθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα για οικονομικές υποθέσεις Λάμπρο Τσόγκα στον οικονομικό επιθεωρητή, προκειμένου να ερευνηθεί αν τελέστηκαν από τα πρόσωπα αυτά τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή. Εγκυρες πληροφορίες ανέφεραν πως από τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη προέκυψαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι απευθείας αναθέσεις των έργων κόστους 45.000 ευρώ εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας τόσο για την εκτέλεσή τους όσο όμως και αυτά τα οποία δεν εκτελέστηκαν, αλλά προηγουμένως καταβλήθηκαν τα χρήματα στους αναδόχους.
Και αυτή η έρευνα θα επικεντρωθεί σε 340 έργα, τα οποία, σύμφωνα με την πρώτη δικογραφία, κατά το χρονικό διάστημα 2006-2009, στη διάρκεια της θητείας του Π. Ψωμιάδη ως νομάρχη και του Δ. Ψωμιάδη ως αντινομάρχη, έσπασαν σε μικρότερα, για να δικαιολογηθεί το κόστος των 45.000 ευρώ και να δοθούν χωρίς δημοπρασίες με απευθείας αναθέσεις. Μεταξύ αυτών και τα 23 έργα που ανατέθηκαν με τον ίδιο τρόπο, για τα οποία καταβλήθηκαν στους εργολάβους χρήματα πριν καν αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής τους.
Από τις εκτιμήσεις των εισαγγελικών αρχών προκύπτει πως, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής από τον οικονομικό επιθεωρητή για τους αναδόχους και τους υπαλλήλους τής τότε περιφέρειας, ενδεχομένως οι δύο δικογραφίες να ενωθούν στην ανάκριση. Άλλωστε μέχρι χθες η δικογραφία με τις διώξεις σε βάρος των 21 για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημοσίου και απιστία σε βάρος του δημοσίου δεν είχε παραδοθεί σε ανακριτή, αφού δεν έχει οριστεί πρόεδρος πρωτοδικών, όπως προβλέπει ο νόμος. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν με ανωμοτί καταθέσεις (ως ύποπτοι) οι περίπου 70 ανάδοχοι των συγκεκριμένων έργων, μεταξύ των οποίων μικρός αριθμός εκτέλεσε τη μεγάλη πλειοψηφία των έργων, αλλά και υπάλληλοι, οι οποίοι έβαλαν τις υπογραφές τους στις σχετικές εγκρίσεις της περιφέρειας.

 Το ιστορικό της υπόθεσης
Η έρευνα της δικαιοσύνης για τα διαβόητα «45άρια» άρχισε την άνοιξη του 2010, όταν ύστερα από εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Το δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας των αδελφών Ψωμιάδη και κυρίως μετά το 2005 είχε στηθεί στη νομαρχία μια πρωτοφανής γραμμή παραγωγής έργων, τα λεγόμενα "45άρια", τα οποία δίνονταν μέσω πρόχειρων διαγωνισμών, οι οποίοι στην πράξη ισοδυναμούσαν με απευθείας αναθέσεις σε ένα κλειστό κύκλωμα έμπιστων και ημέτερων εργολάβων.
Σύμφωνα και με όσα τονίζονται στα πορίσματα της οικονομικής επιθεώρησης, που αποτελούν τη βάση της δικογραφίας, η συνήθης έκπτωση που εξασφάλιζε η νομαρχία στα "45άρια" ήταν 2%-3%, όταν στα υπόλοιπα έργα, τα οποία γίνονταν μέσω κανονικών διαγωνισμών, οι εκπτώσεις κυμαίνονταν μεταξύ 25%-45%. Βάσει αυτής της διαφοράς στα ποσοστά των εκπτώσεων, άλλωστε, υπολόγισαν οι ελεγκτικές αρχές τα ποσά με τα οποία ζημιώθηκε το δημόσιο. Εξαιτίας των μηδαμινών εκπτώσεων το δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει πολύ υψηλότερα τιμήματα για την κατασκευή αυτών των έργων σε σχέση με αυτά που θα πλήρωνε αν ακολουθούσε τη συνήθη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου