Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες συνιστώσες το "μέτωπο" Σαμαρά

Στα βήματα του Μπερλουσκόνι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Επιχειρεί να κατασκευάσει εκλογικό μέτωπο "Forza Ελλάδα"
Ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες συνιστώσες το "μέτωπο" Σαμαρά

Μελιγγώνης Γιώργος

Ο Αντ. Σαμαράς έχει ανοίξει πόλεμο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στην προσπάθειά του αυτή, προχθές, “φωτογράφισε” το σχήμα ως “συνιστώσες του μηδενισμού και του τυχοδιωκτισμού”. Ωστόσο, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. που επιχειρεί να συγκροτήσει ένα μνημονιακό μέτωπο με... άλλες συνιστώσες. Τις συνιστώσες της Ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού.

Η επιχείρηση “Επανένωση της Κεντροδεξιάς” ξεκίνησε με σπασμωδικές κινήσεις και υπό το κράτος του πανικού που έφερε στη Ν.Δ. το συντριπτικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Αμέσως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχθηκε εισηγήσεις για “επανένωση” του χώρου, αλλά και “μετεγγραφές” από άλλα δεξιά κόμματα, προκειμένου η Ν.Δ. να “τσιμπήσει” ψήφους ενόψει των επαναληπτικών εκλογών και να μην χάσει τη θέση του πρώτου κόμματος. Μ’ άλλα λόγια, η συγκρότηση μιας μεγάλης δεξιάς παράταξης δεν γίνεται επί προγραμματικής βάσεως, αλλά με έναν σκοπό: την κατάκτηση της εξουσίας. Τόσο απλά και τόσο κυνικά.
Μένουν οι ανακοινώσεις
Αν δεν έχουν ήδη γίνει εν τω μεταξύ, θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της ένταξης της Ντ. Μπακογιάννη στη Ν.Δ. Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη με τον Αντ. Σαμαρά σε σπίτι τρίτου προσώπου στο κέντρο της Αθήνας και ξεκίνησαν μια συζήτηση για εκλογική και πολιτική συνεργασία.
Ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι με την επανένταξη της κ. Μπακογιάννη μπορεί να πείσει κι άλλους ψηφοφόρους του “μεσαίου χώρου” που βρίσκονταν μεταξύ ΔΗΣΥ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η ίδια η πρόεδρος της ΔΗΣΥ έχει την ευκαιρία να ξαναμπεί στα πολιτικά πράγματα και στη Βουλή, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου.

Κάν' το όπως ο Καβαλιέρε
Έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, στο παρασκήνιο οι διεργασίες ήταν έντονες και τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά, τόσο μεταξύ των διαμεσολαβητών των δύο πλευρών, του Γ. Μιχελάκη και του Κ. Μπακογιάννη, όσο και σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και της Ντ. Μπακογιάννη. Οι δύο πρώτοι έστρωσαν τον δρόμο της συνεργασίας με μυστική συνάντηση που είχαν στα Βόρεια Προάστια αμέσως μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα και στη συνέχεια... τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.
Η καθυστέρηση των ανακοινώσεων (που ήταν προγραμματισμένες για Πέμπτη ή Παρασκευή) έχει να κάνει με πρακτικά θέματα που θέτουν ως όρους οι δύο πλευρές και είναι... αμιγώς πολιτικά. Η μεν κ. Μπακογιάννη επιθυμούσε να μην βάλει “λουκέτο” στη ΔΗΣΥ, αλλά να υπάρξει κάποιας μορφής πολιτική συνεργασία, ενώ ο Αντ. Σαμαράς “φοβόταν” ότι, αν η “κεντροδεξιά” κατέλθει στις εκλογές ως “μέτωπο κομμάτων”, θα χάσει το μπόνους των 50 εδρών σε περίπτωση που καταλάβει την πρώτη θέση.
Επίσης ανοιχτό ήταν έως τα ξημερώματα του Σαββάτου αν η κ. Μπακογιάννη θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ή αυτό της Α’ Αθήνας και σε ποια θέση. Σε εκκρεμότητα ήταν και σε ποιες εκλόγιμες θέσεις ποιων λιστών θα “χωρούσαν” οι τρεις πρώην βουλευτές της ΔΗΣΥ (Χρ. Μαρκογιαννάκης, Λ. Αυγενάκης, Γ. Κοντογιάννης) αλλά και οι στενοί συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη Δ. Ζαφειριάδης και Γ. Οικονόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να μην κατέλθει το μνημονιακό μέτωπο του οποίου ηγείται στις εκλογές ως Ν.Δ., αλλά με άλλο όνομα και σύμβολο, για να καταδειχθεί η “ευρύτητα” του πράγματος. Αν τελικά αυτά τα σενάρια επιβεβαιωθούν, τότε θα ακολουθηθεί το πρότυπο του “Forza Italia” του Μπερλουσκόνι, που αποτελούνταν από συνιστώσες και κόμματα της Δεξιάς και τις Ακροδεξιάς στην Ιταλία.

ΛΑΟΣ: Μετεγγραφές και διάσπαση
Την ίδια στιγμή το προσκλητήριο του Αντ. Σαμαρά “χώρεσε”, σύμφωνα με πληροφορίες, και τον Γ. Καρατζαφέρη. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, βλέποντας τη συμπίεση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, εκτίμησε πως, αν κατέβαινε αυτόνομα στις εκλογές, θα μπορούσε να μπει στη Βουλή και αρνήθηκε την πρόσκληση. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για ορισμένα προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του που έμειναν εκτός Βουλής και, για λόγους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, ετοιμάζονται να φύγουν προς τη Ν.Δ. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρώην βουλευτές Κυρ. Βελόπουλος και Θ. Πλεύρης, ενώ ήδη το απόγευμα της Παρασκευής προσχώρησαν στη Ν.Δ. δύο υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Καρατζαφέρη, ο Ιω. Κοτσίρης και ο πρώην δήμαρχος Βιλλίων Κ. Μακρυνόρης.
Η “λεηλασία” του ΛΑΟΣ από τον Αντ. Σαμαρά είχε, εξάλλου, ξεκινήσει προεκλογικά, με τις μετεγγραφές των Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη.
Τέλος, "χλωμό" παραμένει το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη Ν.Δ. ο Στ. Μάνος και η Δράση, αφού ο ίδιος που επιμένει στην... προγραμματική σύγκλιση όλων των μνημονιακών δυνάμεων και προτείνει να κατέλθουν στις εκλογές ως... ενιαίο κόμμα η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΣΥ και η Δράση...

Λόγια ήταν και πάνε...
Η συγκρότηση της μνημονιακής Δεξιάς από τον Αντ. Σαμαρά εκπορεύεται, όπως προαναφέρθηκε, από αμιγώς εκλογικές σκοπιμότητες, κάτι που δεν κάνουν τον κόπο να κρύψουν και στελέχη της Ν.Δ. στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Πάντως, μεταξύ όλων των πλευρών έχουν ανταλλαγεί λόγια βαριά. Η Ντ. Μπακογιάννη έκανε τα πάντα για να δείχνει ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι άλλος πολιτικός κόσμος σε σχέση με την ίδια, ενώ βουλευτές του ΛΑΟΣ που ετοιμάζονται να αλλάξουν κομματική στέγη επαναλάμβαναν σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους βαριές ατάκες του Γ. Καρατζαφέρη κατά του Αντ. Σαμαρά.
Μια σταχυολόγηση ορισμένων “επεισοδίων” που είχαν σημειωθεί μεταξύ των “ενοίκων” της κεντροδεξιάς “πολυκατοικίας” είναι ενδεικτική.
* Όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. έσβηνε μονοκονδυλιά το “αντιμνημονιακό” προσωπείο του και υπερψήφιζε το Μνημόνιο 2 και τη δανειακή σύμβαση, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωνε: “Με καθυστέρηση ενάμιση χρόνου, αφού αυτοπαγιδεύθηκε σε παράλογες θέσεις, ο κ. Σαμαράς αναγκάσθηκε συρόμενος από τις εξελίξεις -έστω και προσωρινά- να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Στο μεταξύ όμως τροφοδότησε το λαϊκισμό και την έξαλλη ανευθυνότητα των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας”.
* Στις αρχές του 2011 η πρόεδρος της ΔΗΣΥ ήταν ακόμη πιο σκληρή και έλεγε στο “Βήμα της Κυριακής” για τον Αντ. Σαμαρά ότι “το 1993 έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για να μείνει κρατικός ο ΟΤΕ προς όφελος των συνδικαλιστών και των προμηθευτών”.
* Πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η Ντ. Μπακογιάννη δεν εμφανιζόταν βέβαιη πως θα ψήφιζε το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο Αντ. Σαμαράς τη χαρακτήριζε “εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ” και διερωτάτο: “Όσοι προσυπέγραψαν το Μνημόνιο τώρα λένε ότι αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα. Τι συνέβη; Δεν είχαν διαβάσει το Μνημόνιο; Γιατί αλλάζουν τροπάρι; Νομίζουν ότι αυτό είναι πολιτική; Ατάκες και πλατιά χαμόγελα στην τηλεόραση;”.
* Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε κάθε ευκαιρία επετίθετο στον ΛΑΟΣ και τους βουλευτές του που ψήφισαν το Μνημόνιο και στήριζαν την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου. Σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση ο κ. Σαμαράς είπε πάνω από 10 φορές τον ΛΑΟΣ και τους βουλευτές του “εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ” και χαρακτήρισε τον Γ. Καρατζαφέρη “λαγό του ΠΑΣΟΚ”. “Όσοι προσυπέγραψαν την καταστροφή να μην έχουν το θράσος να μιλούν” δήλωνε.
* Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πάντως, πιστά προσηλωμένος στη... σωτηρία του Μνημονίου, κατηγορούσε τον Αντ. Σαμαρά ότι κάνει τα πάντα για την εξουσία χρησιμοποιώντας μια... παρεξηγήσιμη λέξη: “Εάν τα παιδιά της Βοστώνης δεν πάψουν να φαντάζουν ο κ. Παπανδρέου ως αρχολίπαρος και ο κ. Σαμαράς ως σπουδαρχίδης, ο τόπος δε θα δει προκοπή”, δήλωνε. Και συμπλήρωνε με νόημα: “Άπαξ προδότης, πάντα προδότης”.
* Παράλληλα οι βουλευτές του ΛΑΟΣ ουσιαστικά έλεγαν “ανόητο” τον Αντ. Σαμαρά σε τηλεπαράθυρα και ραδιόφωνα επαναλαμβάνοντας ομοθυμαδόν μια φράση του Γ. Καρατζαφέρη: “Προτιμώ να είμαι εξαπτέρυγο της ανάγκης, παρά χερουβείμ της ανοησίας” είχε πει σε μια στιγμή πολιτικού οίστρου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

“Δέσμευση καταθέσεων” προτείνει σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά
Σε ό,τι φορά τον προεκλογικό αγώνα η Ν.Δ. και τα στελέχη της, στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές προχωρούν στη διαστρέβλωση φράσεων και προγραμματικών θέσεων κατηγορώντας το σχήμα ότι θέλει να δεσμεύσει καταθέσεις, ότι θέλει να επανακρατικοποιήσει την Ολυμπιακή ή να... διορίσει όλη την Ελλάδα στο Δημόσιο.
Ωστόσο, τη δέσμευση των καταθέσεων ως αναγκαστικό εσωτερικό δάνειο έχει προτείνει πολύ πρόσφατα ένας πολύ στενός σύμβουλος και καθημερινός συνομιλητής του Αντ. Σαμαρά: ο πρόεδρος του εθνοπατριωτικού “Δικτύου 21” Φ. Κρανιδιώτης.
Συγκεκριμένα, το άρθρο του στην “Κυριακάτικη Δημοκρατία” στις 12 Φεβρουαρίου 2012, με τίτλο “Καλές οι Θερμοπύλες, αλλά ακόμη καλύτερες οι Πλαταιές”, είχε αναδημοσιευθεί στο σάιτ antinews.gr. Στα σχόλια που ακολουθούσαν την ανάρτηση, ο Φ. Κρανιδιώτης έγραφε μεταξύ άλλων ενυπόγραφα και αυτολεξεί:
«Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε δέσμευση, κλιμακωτά, από 10% έως 20% των ιδιωτικών καταθέσεων, δίνοντας έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, ώστε να εξοικονομήσουμε με αυτόν τον αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται, ώστε να έχουμε μπροστά μας ένα έτος, στο οποίο η κυβέρνηση να βρει λύσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να δανειστεί από αλλού, δηλαδή να πάει στη Ρωσία, την Κίνα ή όπου αλλού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φ. Κρανιδιώτης, εκτός από άτυπος σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, ήταν και υποψήφιος με τη Ν.Δ. στη Β’ Πειραιά, αλλά απέτυχε να εκλεγεί παρά τη στήριξη που είχε από τον κεντρικό κομματικό μηχανισμό. Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς, συκοφαντώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι δηλώσεις περί “καταθέσεων” “σπέρνουν τον πανικό και οδηγούν τον κόσμο στα γκισέ των τραπεζών”...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου