Τρίτη 22 Μαΐου 2012

ΟΟΣΑ: Ζητά περιορισμό της λιτότητας στην Ευρώπη

ΟΟΣΑ: Ζητά περιορισμό της λιτότητας στην Ευρώπη

Έμφαση στην ανάπτυξη και έκδοση ευρωομολόγου, στηρίζει ο διεθνής Οργανισμός.


Τον περιορισμό της λιτότητας ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι οι επιθετικές και σκληρές περικοπές δαπανών για τον έλεγχο του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη απειλούν να ρίξουν τη ζώνη του ευρώ σε μια σπειροειδή πτωτική πορεία, με αρνητικές επιδράσεις και στην παγκόσμια οικονομία.
Ο οργανισμός εκτιμά ότι η κρίση στην Ευρωζώνη αποτελεί τη μοναδική και τη μεγαλύτερη απειλή προς την παγκόσμια οικονομία, μετά από συρρίκνωση κατά 0,1% που παρουσίασαν συνολικά οι 17 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ. Κατά τον ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη θα επιστρέψει την επόμενη χρονιά, με ρυθμό 0,9%.
Αντίθετα, φέτος η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει ανάπτυξη στο 2,4%, ενώ το επόμενο έτος (2013) εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 2,6%.
Οι πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας που έχουν επιβληθεί κυρίως από τη Γερμανία αποτελούν έως τώρα την κυρίαρχη προσέγγιση της Ευρώπης για την επίλυση της καταστροφικής κρίσης χρέους, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να κερδίσουν και πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών, τονίζει με έμφαση ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ωστόσο, οι προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων έχουν επιφέρει στασιμότητα στην οικονομία της Ευρωζώνης, και αυτό καθιστά ακόμη δυσκολότερη την επίτευξη των στόχων που θέτει η ΕΕ.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κάρλο Παντοάν, «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για έναν φαύλο κύκλο δημοσίων χρεών, αδύνατων τραπεζικών συστημάτων, υπερβολικής δημοσιονομικής προσαρμογής και χαμηλότερης ανάπτυξης».
Στις οικονομικές προοπτικές που εκδίδει ο ΟΟΣΑ, ο κ. Παντοάν τονίζει ότι η ανεργία είναι πολύ πιθανό να υπερβεί στην Ευρωζώνη το 11,1%, που αποτελεί νέο ρεκόρ. Έτσι, εκτιμά ότι «υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση του ρυθμού μείωσης του δημόσιου χρέους σε ορισμένες χώρες».
Κατά τους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, οι προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων σε περιόδους πτωτικής πορείας της οικονομίας, είναι εξ ορισμού καταδικασμένες να αποτύχουν επειδή περίπου το ένα-τρίτο των περικοπών που προγραμματίζει μια κυβέρνηση εξαλείφεται από τη συρρίκνωση της οικονομίας.
Ο διεθνής Οργανισμός δε κρύβει τη στήριξή του στην αναπτυξιακή στροφή που προωθούν τώρα ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Σε αυτή την πολιτική κυρίαρχο αίτημα αποτελεί η έκδοση ευρωομολόγου που θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Συρρίκνωση 5,3% για την Ελλάδα
Για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ακόμη και με την εφαρμογή των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, στο -5,3% το 2012 και στο -1,3% το 2013, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι η ύφεση το 2011 ήταν στο 6,9%.
Ο οργανισμός, παράλληλα θεωρεί ότι θα υπάρξουν τρομακτικές συνέπειες εάν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ.
Για το ελληνικό έλλειμμα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι αυτό θα μειωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος, και στο 4,9% το 2013 από το 9,2% που ήταν το 2011.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου