Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπερνά τη λαϊκή ετυμηγορία η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπερνά τη λαϊκή ετυμηγορία η κυβέρνηση


«Ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών κυβερνητικών προθέσεων» διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει λόγο για «κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου» που προσπερνά τη «ξεκάθαρη λαϊκή ετυμηγορία» για επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού από την τρόικα. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η αντιπολιτευτική τακτική, εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια κυβέρνηση εφαρμογής του Μνημονίου παρόλο που προεκλογικά τα κόμματα που την στηρίζουν μιλούσαν για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του. Ο κ. Στουρνάρας όμως δήλωσε ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο όταν το πρόγραμμα επανέλθει εντός σχεδιασμού, δηλαδή ποτέ, όπως δείχνει η εμπειρία από τις αλλεπάλληλους εκτροχιασμούς του προγράμματος κατά το παρελθόν. Οι εκτροχιασμοί αυτοί οφείλονταν στο γεγονός ότι η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχτηκε, όπως έγκαιρα είχαμε προβλέψει, καταστροφική και κοινωνικά και οικονομικά», αναφέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής «θα διατηρήσει βαθιά την ύφεση, θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και αύξηση της ανεργίας, θα επιδεινώσει την φτώχεια και την εξαθλίωση, θα παροξύνει την ανθρωπιστική κρίση»: «Πόσες αυτοκτονίες πρέπει να γίνουν, πόσοι πρέπει να μείνουν οι άστεγοι, πόσες επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν λουκέτο, πόσοι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν άνεργοι για να κατανοήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαράς ότι η πολιτική του Μνημονίου είναι καταστροφική και πρέπει να ακυρωθεί. Πώς θα πληρώσουν οι πολίτες  τους υπερπολλαπλάσιους φόρους με τους μισούς μισθούς ή ακόμη και χωρίς μισθό οι άνεργοι; Πώς θα μπορέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις το φθινόπωρο δεδομένου ότι όχι μόνο έχουν καταρρεύσει αλλά και ότι η συνέχιση της ύφεσης και της ανεργίας θα τα ισοπεδώσει; Πώς θα συνεχίσει την λειτουργία του ο ΕΟΠΥΥ όταν είναι καταχρεωμένος και η κυβερνητική τρόικα σχεδιάζει περαιτέρω μείωση των συναφών δημόσιων δαπανών;».

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν:

«(α) στερούν πολύτιμα αναπτυξιακά εργαλεία σε μια συγκυρία που τα έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Δημόσιες επιχειρήσεις σε τομείς στρατηγικής σημασίας όπως πχ η ενέργεια και δημόσιες υποδομές μπορούν να διευκολύνουν την αναγκαία προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης.  Αντ’ αυτού κυβέρνηση και τρόικα προτείνει να αφεθεί το ζήτημα αυτό στην αγορά παρόλο που αυτή η νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική  έχει αποτύχει παντού όπου εφαρμόστηκε (πχ ιδιωτικές τράπεζες).
(β) στερούν πολύτιμα δημόσια έσοδα διαρκείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων
(γ) αποτελούν εστία διαφθοράς και μήτρα σκανδάλων, για την οποία δηλώνουμε απερίφραστα και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ατιμώρητη».

Επαναφέροντας τις προτάσεις του «που κινούνται στον αντίποδα της πολιτικής του μνημονίου», ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έμφαση στην ενίσχυση παραγωγικών τομέων στρατηγικής σημασίας, όπως:

«(α) ο αγροτικός τομέας όπου πρέπει να στηριχτεί παντοιοτρόπως πχ με ειδικές τράπεζες και με επιτυχημένα επιχειρηματικά πρότυπα όπως πχ αυτό της Δωδώνης η οποία δεν πρέπει να εκποιηθεί (όπως σχεδιάζεται) αλλά να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα ανάπτυξης

(β) ο τουριστικός τομέας όπου το πρότυπο ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι τα all-inclusive ξενοδοχειακά μεγαθήρια που δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα στις τοπικές οικονομίες αλλά μικρομεσαίες τουριστικές μονάδες, διαρθρωμένες με βάση τις τοπικές οικονομικές – πολιτισμικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και ενταγμένες σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό τόσο κατά περιφέρεια όσο και κατά συμπλέγματα κλάδων (αγροτο-διατροφικό-πολιτισμικο-τουριστικό σύμπλεγμα)».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί επί των προγραμματικών δηλώσεων το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς επίσης και το βράδυ της Κυριακής. Μεταφέροντας το «κλίμα» από την ομιλία στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση που θα τηρηθεί, συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τόνιζαν ότι συμπυκνώνεται σε αναφορές, όπως- μεταξύ άλλων- «δεν κάνουμε βήμα πίσω», «ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση» και «δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε να τοποθετηθούν 30 βουλευτές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δηλαδή οι επικεφαλής των Επιτροπών Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 12 ακόμη βουλευτές, οι οποίοι θα επιλεγούν μέσω κλήρωσης.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παρίσταται κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου