Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα: Πρόκληση ή απειλή για την Ελληνική Γεωργία;

Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα: Πρόκληση ή απειλή για την Ελληνική Γεωργία;


Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης*

Οι νέες τεχνικές της Γενετικής Μηχανικής προσφέρουν τη δυνατότητα πρόκλησης εκτεταμένων αλλαγών στο γονιδίωμα των διαφόρων καλλιεργούμενων φυτών, με την εισαγωγή γονιδίων από άλλες πηγές του ίδιου ή διαφορετικού επιπέδου ζωής (άλλα φυτά, μικρόβια, ακόμη και ζώα).
Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε μια καινούργια πραγματικότητα στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής και έφερε στο προσκήνιο τα «γενετικά τροποποιημένα» (κατά λάθος αναφερόμενα και ως «μεταλλαγμένα») τρόφιμα (ΓΤΤ).
Ο διάλογος πάνω στις γεωργικές εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής εστιάζεται σε διάφορα θέματα που άμεσα ή έμμεσα ενδιαφέρουν κάθε ενεργό πολίτη-Καταναλωτή, μιας και αφορούν:


*Την υγεία και ασφάλεια του Καταναλωτή και την προστασία των δικαιωμάτων του
*Το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα του πλανήτη
*Τις δομές και το μέλλον της γεωργίας
*Τον έλεγχο του διεθνούς εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας
*Τις τοπικές κοινωνίες των αναπτυσσόμενων χωρών
*Τον κοινωνικό ρόλο και την ηθική της επιστήμης και της τεχνολογίας
*Την οριοθέτηση και ανάληψη ευθυνών σε περίπτωση απρόβλεπτων δυσμενών επιπτώσεων
*Τη σήμανση και τη νομοθεσία ελέγχου των ΓΤΤ
*Το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής.

Το παρόν και το μέλλον των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων θα εξαρτηθεί από την αποδοχή τους από τον Καταναλωτή. Το δικαίωμα της ενημέρωσης και το δικαίωμα της επιλογής είναι από τα βασικότερα κατοχυρωμένα δικαιώματα του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς καταναλώνει και να κάνει συνειδητή επιλογή του διαιτολογίου του, έχοντας υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους υγείας και ασφάλειας που συνδέονται με κάθε συγκεκριμένο προϊόν.
Η εισήγηση θα θέσει και θα διερευνήσει ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με την παραγωγή και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε σχέση με το περιβάλλον, τα δικαιώματα του ενεργού πολίτη-καταναλωτή αλλά και σε σχέση με το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας και της Ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.
Από την ανάλυση των δεδομένων αβίαστα θα προκύψει το συμπέρασμα πως, η προσχώρηση της Ελληνικής Γεωργίας στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει στην χώρα μας., αφού οι μόνοι που θα καρπωθούν το όποιο βραχυπρόθεσμο όφελος θα είναι οι εταιρείες παραγωγής και διακίνησης γενετικά τροποποιημένων σπόρων.
Η χώρα μας με την ιστορία και τον πολιτισμό που διαθέτει μπορεί και πρέπει να αποτελέσει για μια ακόμη φορά, παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ανθρωπότητα. Μπορεί να καταστεί πόλος έλξης ξένων επισκεπτών για έναν πρόσθετο σημαντικό λόγο. Για το λόγο της ανακήρυξής της ως χώρας ελεύθερης (από σκόπιμη απελευθέρωση-καλλιέργεια) γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ο παράδεισος της βιολογικής και ολοκληρωμένης Γεωργίας, όπου ο Έλληνας και ξένος καταναλωτής θα μπορεί να είναι βέβαιος ότι, αφ’ ενός καταναλώνει υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα, αφ’ ετέρου δεν συμπράττει και δεν συμμετέχει σε ένα προμελετημένο έγκλημα κατά της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Δεν παραδίδει το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων στα χέρια λίγων πολυεθνικών εταιρειών.
*Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων
Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τ. Πρόεδρος.Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου