Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Νίκη των φοιτητών στον Καναδά με αναστολή των αυξήσεων και κατάργηση του κατασταλτικού νόμου.

Νίκη των φοιτητών στον Καναδά με αναστολή των αυξήσεων και κατάργηση του κατασταλτικού νόμου.


Μετά από 7 μήνες απεργία διαρκείας στα Καναδικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, και περισσότερους από 2500 συλληφθέντες στις εκατοντάδες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, οι φοιτητές και η Καναδική κοινωνία που στήριξε τον δίκαιο αυτό αγώνα, κατάφεραν την ολοκληρωτική νίκη.
Στις 5 Σεπτέμβρη, μία μέρα μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πρόωρων εκλογών στο Κεμπέκ, η νέα πρωθυπουργός, Pauline Marois, προχώρησε στην κατάργηση της αύξησης των διδάκτρων κατά 75%, αιτία που προκάλεσε το ξέσπασμα της αντίστασης 300.000 φοιτητών.


Παράλληλα η Marois ανακοίνωσε την απόσυρση του νόμου 12 που θέσπισε η απερχόμενη κυβέρνηση με σκοπό να καταστείλει τις διαμαρτυρίες και να επιβάλει με την βία την επιστροφή στα μαθήματα, καταργώντας ελευθερίες και δικαιώματα.
« Αυτή η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης αποτελεί τον θρίαμβο όλων των φοιτητών του Κεμπέκ , και εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ομοσπονδιών. FECQ e FEUQ, που εκπροσωπούν 200.000 φοιτητές. Την ικανοποίηση της έκφρασε και η ριζοσπαστική φοιτητική ένωση La Classe, που εκπροσωπεί 100.000 φοιτητές και δήλωσε ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα έως την τελική υλοποίηση των αποφάσεων. Στο πλαίσιο αυτής της ετοιμότητας και παρόλο ότι εχει ανακοινωθεί η αναστολή της απεργίας – αποχής από τα μαθήματα, καλέστηκε νέα παν φοιτητική διαδήλωση για τις 22 Σεπτέμβρη. «Ο φάκελος εκπαίδευση-φοιτητές δεν έχει κλείσει, η δίψα για κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει ζωντανή».


Όλες οι φοιτητικές ομοσπονδίες εξέφρασαν την επιθυμία τους να βρεθεί κεντρική λύση για την ελάφρυνση των φοιτητών από τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργήσει για την κάλυψη των εκπαιδευτικών τους αναγκών.

ΠΗΓΗ: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1421715

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου