Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς από το νέο έτος


Τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς από το νέο έτος

Τέλος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2013. Οσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να εκτινάσσονται στο 65ο έτος.

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Τέλος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων μπαίνει από την 1η Ιανουαρίου 2013. Οσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να εκτινάσσονται στο 65ο έτος.
Τυχεροί είναι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, καθώς δεν επηρεάστηκαν από τις τελευταίες αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Μεταβατικές ρυθμίσεις ισχύουν για όσους συμπληρώνουν 25ετία τη διετία 2011-2012, με μεγάλους κερδισμένους τους άντρες με ανήλικα παιδιά (καθώς... επιταχύνεται η συνταξιοδότηση).
Οπως ήδη αναφέρθηκε, όσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2013 χάνουν όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης, ακόμα και αν έχουν ανήλικα παιδιά. Οι μόνοι που διασώζονται είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι με ανάπηρα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο.

Για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης, που φέτος μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα δέκα (εκ των οποίων τα πέντε είναι πλασματικά έτη για τα παιδιά). Ωστόσο, το πόσα χρόνια θα αναγνωριστούν είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος συμπλήρωσης της 25ετίας, καθώς ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις μετά το 2011.
Τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς από το νέο έτος
Προσυνταξιοδοτικό καθεστώς
Το επόμενο διάστημα μένει να ξεκαθαρίσει και αν θα εφαρμοστεί ένα νέου τύπου προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, που θα «αντικαταστήσει» την εφεδρεία. Σε περίπτωση που κλειδώσει αυτό το μέτρο αναμένεται να επηρεαστούν όσοι βρίσκονται περίπου τρία έτη πριν από τη σύνταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μέτρο και ποιους θα επηρεάσει. Το βασικό σενάριο προβλέπει τον υπολογισμό πλασματικών ετών ή εναλλακτικά του χρόνου που έχει διανυθεί στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφασιστεί ποιοι θα ενταχθούν στο λεγόμενο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς από το νέο έτος
Το «Εθνος-Συντάξεις» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το Δημόσιο ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος.

Συνταξιοδότηση πολλών «ταχυτήτων» στο Δημόσιο

Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων, με το όριο ηλικίας να συνδέεται άμεσα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Οι αποκλίσεις στην ηλικία συνταξιοδότησης φτάνουν έως και τα πέντε έτη, ενώ από το 2013 ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις για όλους τους ασφαλισμένους.
Τέλος στο ευνοϊκό καθεστώς από το νέο έτος
Αναλυτικά οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν έχουν ανήλικα παιδιά και ασφαλίστηκαν το διάστημα 1983 έως και 1992 έχουν ως εξής:
  • Ανδρες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 65 και μειωμένη στα 60.
  • Γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Είναι «τυχερές» καθώς έχουν διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης. Η έξοδος με 25ετία γίνεται σε ηλικία 60 χρονών, ενώ καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη στα 55.
  • Ανδρες και γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέσα στο 2011. Ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση με 25 χρόνια υπηρεσίας. Ειδικότερα, πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 61 και μειωμένη στα 56.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι είναι κερδισμένοι, καθώς το όριο συνταξιοδότησης μειώθηκε κατά τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για όσους θεμελίωσαν πέρσι δικαίωμα.
  • Ανδρες και γυναίκες που θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα. Με 25ετία καταβάλλεται πλήρης σύνταξη στα 63 και μειωμένη στα 58. Είναι η τελευταία χρονιά που ισχύουν μεταβατικές ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση, με κερδισμένους και σε αυτήν την περίπτωση τους άνδρες που θεμελιώνουν δικαίωμα.
  • Δημόσιοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά. Μπαίνουν τέλος στις ειδικές ρυθμίσεις συνταξιοδότησης και το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση πηγαίνει στα 65 έτη. Πάντως, με 25ετία δίνεται η δυνατότητα και μειωμένης σύνταξης στα 60.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ισχύουν για άνδρες και γυναίκες που είναι άγαμοι, έγγαμοι ή χήροι και είτε δεν έχουν παιδιά είτε έχουν ενήλικα παιδιά.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Εξοδος με 25ετία για τους γονείς αναπήρων τέκνων
Ειδικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση ισχύουν για τους γονείς αναπήρων τέκνων και τους δημοσίους υπαλλήλους με ανίκανο σύζυγο. Το δικαίωμα αυτό πλέον μπορεί να ασκηθεί και από τους άνδρες και από τις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, από το 2011 και μετά η «έξοδος» γίνεται με 25ετία σε ηλικία 50 ετών, ανεξαρτήτως του έτους θεμελίωσης δικαιώματος. Χρειάζεται όμως το άτομο με ειδικές ανάγκες να κατέχει ποσοστό αναπηρίας πλέον του 67 % κατά κρίση της ΑΣΥΕ (Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή) και να είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα.
Η σύνταξη που θα απονεμηθεί στην περίπτωση αυτή θα είναι πλήρης και αναλογική των ετών υπηρεσίας που έχουν διανυθεί τη στιγμή της αίτησης. Το δικαίωμα για τους γονείς αναπήρων μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του 2010 το όριο ηλικίας ήταν στο 50ό έτος για τις γυναίκες αλλά δεν υπήρχε ειδικό καθεστώς για τους άνδρες.
Θεμελίωση με 25ετία
Για την πλειοψηφία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση του δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης. Εδώ πρέπει να τονιστεί πως ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι άρτιος. Δηλαδή, δεν αρκεί να έχουν συμπληρωθεί 24 έτη 6 μήνες και 1 ημέρα. Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν υπολογίζεται πλασματικά ένα εξάμηνο, ο χρόνος της 25ετίας οφείλει να έχει συμπληρωθεί εξολοκλήρου.
Ουσιαστικά, με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, οι δημόσιοι υπάλληλοι «κλειδώνουν» το όριο ηλικίας που ισχύει τη συγκεκριμένη χρονιά. Στη συνέχεια μπορούν να παραμείνουν στην εργασία τους και να αποχωρήσουν, όποτε πιάσουν αυτό το όριο (ανεξαρτήτως των όποιων αλλαγών έχουν επέλθει στο ασφαλιστικό).
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η θεμελίωση γίνεται αυτοδίκαια. Δεν είναι απαραίτητη καμιά ενέργεια, αίτηση από πλευράς του ασφαλισμένου για να επιτευχθεί. Ούτε βέβαια και είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία να εκδίδει πιστοποιητικό με το οποίο να βεβαιώνεται το γεγονός αυτό.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Τυχεροί όσοι «κλειδώνουν» δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010
Mε 37 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 59 ετών γίνεται η έξοδος από το Δημόσιο για όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας από το 1983 έως και το 1992 και θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα. Στόχος είναι σταδιακά να κλείσουν οι πόρτες εξόδου για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας.
Tυχεροί είναι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010. Oι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35ετία σε ηλικία 58 ετών ή εναλλακτικά με 37 χρόνια ανεξαρτήτως ορίου αν φτάσουν αυτόν τον ιδιαίτερα υψηλό χρόνο ασφάλισης.
Aπό το 2011 ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, με τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης να είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Mε βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο η αύξηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης θα ολοκληρωθεί το 2015, ωστόσο μένει να διαπιστωθεί αν θα υπάρξει «επίσπευση» αυτών των αλλαγών.
Σημειώνεται πως για όσους έχουν ασφαλιστεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 έχει διατηρηθεί η 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου