Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Σταθάκης: Τα μέτρα σας αδιαφορούν για το πραγματικό ΑΕΠ

Σταθάκης: Τα μέτρα σας αδιαφορούν για το πραγματικό ΑΕΠ



Την πεποίθηση ότι περικοπές οι οποίες εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά κανόνα αποτυχαίνουν εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -υπεύθυνος για θέματα Ανάπτυξης- Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εξηγεί γιατί είναι αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους στις αρχές του 2013. Ο ίδιος χαρακτηρίζει αναποτελεσματική τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και κάνει λόγο για «γκρίζα ζώνη» στα εργασιακά. Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκφράζετε την εκτίμηση ότι το οικονομικό πρόγραμμα το οποίο έχει εκπονηθεί βάσει των προβλέψεων της τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών «δεν βγαίνει». Πώς τεκμηριώνετε αυτήν την άποψη;

Τα φορολογικά έσοδα θα σημειώσουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Παράλληλα, οι νέες περικοπές των 11,5 δις θα δημιουργήσουν επιπρόσθετη ύφεση της τάξης του 8-9% το 2013. Συνεπώς, στις αρχές εκείνης της χρονιάς το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα έχει εκτροχιαστεί.

Θεωρείτε λοιπόν αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα»;


Ακριβώς (κατά περίπου 100 δις). Διαφορετικά το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2015, καθώς το καταστατικό του θέτει ως προϋπόθεση να είναι βιώσιμο το χρέος.

Η λεγόμενη επιμήκυνση θα μπορούσε να βοηθήσει;

Όχι. Οριακά και μόνο, διότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η επιμήκυνση αναφέρεται στο χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι στο ύψος του χρέους, που σημαίνει ότι τα μέτρα των 11,5 δις θα εφαρμοστούν σε 3-4 αντί για 2 χρόνια. Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας, δεν νομίζω ότι η επιμήκυνση θα λύσει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα.

Άλλωστε και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί μία επιπλέον χρηματοδότηση.

Αυτό είναι αληθές. Αλλά η επιπλέον χρηματοδότηση θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς το 2013, εφόσον «πέσουν έξω» τα νούμερα. Οι Ολλανδοί προτείνουν να δοθούν τα χρήματα νωρίτερα, ακριβώς για να καλυφθεί αυτό το κενό.

Είστε σε θέση να εκτιμήσετε αν θα συνεχιστεί και σε δεύτερη φάση η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και την Ευρώπη;

Θα συνεχιστεί, εφόσον θα μεσολαβήσει -υποθέτω- το αναπόφευκτο «κούρεμα» το 2013 (νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν).

Πώς είναι δυνατό να επιτευχθεί ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός με τον πιο ανώδυνο τρόπο;

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η δημοσιονομική προσαρμογή υλοποιείται σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ, της πραγματικής οικονομίας. Δηλαδή, μόνο αν ληφθούν υπόψη οι δείκτες ύφεσης. Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν πετυχαίνει όσο γίνεται ανεξάρτητα. Παράλληλα, χρειάζεται και το αναπτυξιακό σκέλος: τα χρήματα που εξοικονομούνται να γίνονται επενδυτικοί πόροι.

Συμπερασματικά λοιπόν τι προτείνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τα εξής:

  • Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή σε συνάρτηση με τη σταθεροποίηση σε πρώτη φάση και ανάπτυξη σε δεύτερη φάση της οικονομίας. 
  • Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με «κούρεμα» και προσαρμογή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας σε ρεαλιστικά επίπεδα. 
  • Αναδιανομή των οικονομικών βαρών της κρίσης στις διάφορες κοινωνικές ομάδες με δίκαιο τρόπο.

Πώς ερμηνεύετε τις προωθούμενες εξελίξεις στον τομέα της εργασίας;

Νομίζω ότι δημιουργείται μία «γκρίζα ζώνη», προκειμένου στη συνέχεια να εξαφανιστούν οι όποιες ελάχιστες εγγυήσεις γύρω από τα εργασιακά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου