Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ημείς οι ξένοι

Ημείς οι ξένοι
Λώρη Κέζα
 

Να παίξουμε λίγο. Θα αντιγράψω μια κουβέντα και θα βρείτε τίνος είναι: «Έχουν γεμίσει οι μετανάστες τα νηπιαγωγεία και οι Έλληνες δεν μπορούν να μπουν στον παιδικό σταθμό. Αυτό τέρμα. Είναι ορισμένα πράγματα που κι εμένα με ενοχλούν όσο εσάς αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε την καραμέλα ότι είναι ρατσισμός». Μην πάει ο νους σας στα αυτονόητα. Το έχει πει ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών στην ενημερωτική πλατφόρμα e-nikos.gr.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε λάθος. Δεν πρόκειται για λάθος τοποθέτηση αλλά για πραγματολογικό σφάλμα. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τα στοιχεία που παρέχει το ίδιο το κράτος. Για πέμπτη χρονιά εφέτος υλοποιείται η δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που απευθύνεται σε εργαζόμενες μητέρες. Καλύπτει τα έξοδα σταθμού για βρέφη και νήπια (από 2.900 ως 3.700 ευρώ ανάλογα με την ηλικία και τη σίτιση). Τα χρήματα καταβάλλονται απευθείας στους σταθμούς εκ των οποίων το 70% είναι δημοτικοί.


Υποβλήθηκαν 78.000 αιτήσεις αλλά ικανοποιήθηκαν λιγότερες από τις μισές. Τα ποσοστά των αιτήσεων: 95,3 από Ελληνίδες, 1,5% από γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 3,2% από ξένες χώρες. Δεν έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία για την τελική επιλογή όμως ακόμη κι αν είχε δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στα παιδιά μεταναστών, το ποσοστό δεν θα ξεπερνούσε το 9%. Κακώς δεν ανακοινώνονται κάθε χρόνο οι στατιστικές για να μην σέρνονται φήμες. Κακώς δεν έχουν διατυπωθεί τόσο καιρό με σαφήνεια ότι υπάρχουν κριτήρια επιλογής τα οποία δεν έχουν σχέση με την καταγωγή του παιδιού αλλά με την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των γονέων.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε στατιστικά για τους παιδικούς σταθμούς. Εχει μικρότερη σημασία η αφορμή με την οποία τα ζήτησε. Το πρωτεύον είναι ότι μια οργανωμένη κοινωνία δεν μπορεί να βαδίζει στα κουτουρού και να ανακυκλώνονται εντυπώσεις. Κάθε υπουργός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να χαρτογραφεί τον τομέα ευθύνης του. Κατόπιν καθένας θα ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο τα δεδομένα -καλύτερα τα δεδομένα από αφηγήσεις της γειτονιάς.

Στην ανακοίνωση του υπουργού υπάρχει ένα σημείο που σηκώνει συζήτηση. Είπε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε το θετικό πρόσωπο της Ελλάδας ακόμα και σε αυτά τα παιδιά, που τυχαίνει να είναι παιδιά παράνομων μεταναστών». Υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση (Εσωτερικών/ Υγεία, Πρόνοιας) του 2002 που ορίζει ρητά ότι για να γίνει δεκτό ένα παιδί πρέπει οι γονείς να εργάζονται ή να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και στην περίπτωση που είναι αλλοδαποί να έχουν έγγραφα νόμιμης παραμονής. Ισχύει δηλαδή για όλους το ίδιο: όλοι οι γονείς φορολογούνται,  όλοι έχουν κρατήσεις στις αποδοχές τους, οι οποίες συντηρούν το κοινωνικό κράτος.

Υπάρχουν δυο παράμετροι που δημιουργούν στρεβλές εντυπώσεις για τα παιδιά των μεταναστών.


Η πρώτη αφορά την ευκολία να πάρει κάποιος άδεια παραμονής. Ακόμη κι αν εισέλθει παρανόμως στη χώρα, κάποια στιγμή θα λάβει έγγραφο που θα του επιτρέπει τη σύντομη διαμονή. Μπορεί να μείνει μέχρι να φύγει. Αν λοιπόν βρει εργοδότη, ξαναπαίρνει μικρή άδεια παραμονής, ξαναπαίρνει και κάποια στιγμή πάει για την δεκαετή. Αυτή η ευκολία είναι που κουρδίζει τους γονείς οι οποίοι θίγονται από τις επιλογές στους παιδικούς σταθμούς. Γιατί υπάρχει νομοτέλεια: οι άρτι αφιχθέντες μετανάστες έχουν χαμηλότερους μισθούς άρα έχουν προτεραιότητα. Παίρνουν μόρια δυσπραγίας.

Η δεύτερη παράμετρος αφορά τον μεγάλο αριθμό παιδιών που μένουν εκτός δομών. Μόνο από την προαναφερθείσα δράση απορρίφθηκαν περί τις 35.000 αιτήσεις. Υπολογίζεται όμως ότι έμειναν εκτός παιδικών σταθμών 55.000 βρέφη και νήπια. Είναι αριθμός ικανός να προκαλέσει εκτεταμένη δυσαρέσκεια. Και όταν λειτουργεί το θυμικό δεν αναδεικνύεται το πιο απλό: πρόκειται για το άθλιο αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Δεν είναι φετινό ούτε περσινό το φαινόμενο.
Το ελληνικό κράτος ήταν σαφές απέναντι στα διλήμματα. Χρηματοδοτούσε το ποδόσφαιρο αντί για τους παιδικούς σταθμούς, έδινε λεφτά για τη Γιουροβίζιον αντί να στηρίζει κοινωνικά προγράμματα. Ούτε και τώρα δίδονται χρήματα από τον προϋπολογισμό. Είναι κονδύλια του ΕΣΠΑ, δηλαδή χρήματα αλλονών, εν ολίγοις χρήματα από αλλοδαπούς που για ανθρωπιστικούς λόγους βοηθούν ημάς τους φτωχότερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου