Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Νομοσχέδιο «βόμβα» αποκρατικοποιεί την περιουσία των ΑΕΙ

Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας - Εκτακτη Σύνοδο αποφάσισαν οι πρυτάνεις


Νομοσχέδιο «βόμβα» αποκρατικοποιεί την περιουσία των ΑΕΙ


Παπαματθαίου Μάρνυ  
«Βόμβα» έσκασε στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, διάταξη του οποίου αφήνει να εννοηθεί ότι η κτιριακή περιουσία των Πανεπιστημίων, ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, περνάει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο στο μέλλον θα μπορεί να την διαχειρίζεται όπως κρίνει σωστό.
Έκτακτη Σύνοδο αποφάσισαν τα πανεπιστήμια για το θέμα το Σάββατο στο Λαύριο, ενώ εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Πάντως, το υπουργείο Παιδείας απαντάει ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά την ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπου δεν υπάρχει κανένα κτίριο προς πώληση. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Παιδείας, υποστηρίζουν ότι η σχετική διάταξη που υπονοεί ότι ο νόμος αφορά και την περιουσία των πανεπιστημίων είναι προς νομοτεχνική τροποποίηση.

Την ίδια στιγμή, δοκιμάζεται την Παρασκευή για πρώτη φορά η εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου στα ΑΕΙ, με τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι. Μετά από δυο άγονες προηγούμενες προσπάθειες να κάνει εκλογές λόγω κινητοποιήσεων των φοιτητών του, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κάνει αύριο πρώτο από όλα τα ΑΕΙ της χώρας, εκλογές με το σύστημα της «ηλεκτρονικής ψήφου».

Την μέθοδο αυτή έχουν αποφασίσει ότι θα χρησιμοποιήσουν και τα περισσότερα από τα ΑΕΙ της χώρας, ενώ χθες Τετάρτη, αναβλήθηκαν για πρώτη φορά με την μέθοδο της κάλπης οι εκλογές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τη Δεύτερα 22 του μήνα, έχουν προγραμματιστεί οι εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 24 Οκτωβρίου στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και στις 25 στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Με ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ των κινητοποιήσεων φοιτητών με σύνθημα: «Οι νόμοι 4009/11 και 4076/12 πρέπει να ακυρωθούν»! Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα, που καλεί ανοικτά πανεπιστημιακούς και φοιτητές σε ...ανυπακοή, θέτει με ανακοίνωση του θέμα συνταγματικότητας του συστήματος της ηλεκτρονικής και επιστολικής ψήφου στα ΑΕΙ.

Στο κλίμα αυτό, ένα σύννεφο ανησυχίας απλώθηκε την Τετάρτη στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, από το ενδεχόμενο τα πανεπιστήμια να χάσουν την διαχείριση των κτιρίων που ανήκουν στην ιδιοκτησία τους με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την διαχείριση των κτιρίων του δημοσίου.

«Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και τον αποχαρακτηρισμό μας ως δημόσια αυτοδιοικούμενα Ιδρύματα» λέει ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων κ. Γιώργος Παναγιωτάκης και πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών. «Μπορεί δε εύκολα, το Ταμείο που θα διαχειρίζεται την περιουσία του δημοσίου να μας ζητήσει να πληρώνουμε και ενοίκιο στο μέλλον» αναφέρει. «Η περιουσία αυτή βέβαια είναι περιουσία του δημοσίου, αλλά οι πρυτανικές αρχές την διαχειρίζονται προς όφελος των φοιτητών τους». Αναφέρει δε ότι πολλά από τα κτίρια των πανεπιστημίων είναι κληροδοτήματα που διέπονται από σύνθετους νόμους για την διαχείριση τους, στους οποίους θα τεθούν νομικά προβλήματα.

«Αν μετά το "κούρεμα" των ομολόγων τα πανεπιστήμια χάσουν και την περιουσία τους τότε δεν θα έχουμε πλέον καμία δυνατότητα να συντηρηθούμε» λέει σχετικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης. «Ζητήσαμε από το υπουργείο Παιδείας να εξαιρεθούν τα πανεπιστήμια από το νομοσχέδιο αυτό» συμπληρώνει ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Θωμάς Σφηκόπουλος. «Με τα κληροδοτήματα δε, στην περίπτωση εφαρμογής μιας τέτοιας διάταξης θα προέκυπταν τρομακτικά συνταγματικά κωλύματα» αναφέρει ο κ. Σφηκόπουλος.

 http://www.tovima.gr/education/article/?aid=479959

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου