Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Νεοναζιστικά σταγονίδια και ρασοφόρα μορμολύκεια

Νεοναζιστικά σταγονίδια και ρασοφόρα μορμολύκεια 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Οι δυνάμενοι να εκτοξεύσουν σπέρμα διεισδύοντες και οι εκτοξεύοντες μόνον σκατά *

Με αφορμή τις νεοναζιστικές απειλές κατά του Μητροπολίτη Παύλου.
Τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο γνώρισα πριν οκτώ χρόνια όταν ήταν Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.


Ήμασταν προσκεκλημένοι ομιλητές σε διημερίδα στη Δρυμιά Ξάνθης (στην Παρανέστια περιοχή) με θέμα "Εκκλησία και πολιτική" που είχε οργανώσει ο Οργανισμός Νεότητας και Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.




Την επομένη της διημερίδας τον προσκάλεσα μαζί με τον ιερομόναχο π. Σωφρώνιο, ψυχή των εκδηλώσεων προβληματισμού και μελέτης, να γευματίσουμε δίπλα στις όχθες των στενών του Νέστου. Συμπτωματικά στο διπλανό τραπέζι η μοναδική παρέα που υπήρχε ήταν του μοναχού Αρσένιου, της Μονής Βατοπεδίου, με κομματικό παράγοντα της περιοχής. Ήταν η εποχή που ο Εφραίμ και η παρέα του προωθούσαν τις συμμαχίες τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους για το σφετερισμό της δημόσιας γης.



Στη διάρκεια του γεύματος είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, όπως και στην εισήγησή του την προηγούμενη μέρα, την ευρυμάθεια, τη ρητορική δεινότητα, και το μαχητικό πνεύμα του σεμνού ποιμένα Παύλου, κατά κόσμον Ιωάννου. Για περισσότερα από 25 χρόνια στο Μαντούδι της Εύβοιας, ως Αρχιερατικός Εκπρόσωπος, στάθηκε δίπλα στους ανέργους και σε όσους είχαν ανάγκη από την ποιμαντική του φροντίδα. Ο λαός της περιοχής τον λάτρεψε.



Διαφώνησα μαζί του τα τελευταία χρόνια με την ελλειπτική, κατά την εκτίμησή μου, προσέγγισή του στις αιτίες της κρίσης που δοκιμάζει τη χώρα. Όμως πάντα αναγνωρίζω την εντιμότητα και το πνευματικό ανάστημά του.


Πριν λίγες ημέρες ο σεπτός ιεράρχης κκ. Παύλος με δημόσια παρέμβασή του στην ιστοσελίδα romfea.gr, ορθοτομώντας τον λόγο της αληθείας, τόνιζε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι πολιτική παράταξη αλλά αντιχριστιανική οργάνωση και σημείωνε ότι η ταύτιση της Χρυσής Αυγής με τους χριστιανούς είναι επικίνδυνη. Το αυτονόητο δηλαδή, που αδυνατούν να κατανοήσουν κάποια ρασοφόρα μορμολύκεια που εξαντλούν την πνευματική τους αναζήτηση στις παραινέσεις για την ορθοπρακτική του έρωτα.



Είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Σισανίου και Σιατίστης  για τη Χρυσή Αυγή, ότι η οργάνωση αυτή "διώκει, προσβάλλει και εξευτελίζει καθημερινά τον Χριστό και το πράττει στα πρόσωπα των προσφύγων, των μεταναστών ακόμα και των παιδιών".



Είπε επίσης ότι "κάθε εναγκαλισμός και χάϊδεμα χριστιανού ή πολύ περισσότερο ιερωμένου προς τη Χρυσή Αυγή δείχνει μπέρδεμα φρικτό και ακύρωση της πίστης". Για τις δηλώσεις του αυτές δέχθηκε απειλές από τον εσμό των νεοναζιστικών σταγονιδίων. Η απάντησή του στις απειλές διατυπώθηκε με το ίδιο θεολογικό ήθος: "Ας κοπιάσουν στον ναό του Κυρίου και ας πράξουν ό,τι αγαπούν" και πως "ο καθένας δίνει από αυτό που έχει".

 

Χθες ο προπέτης πρωταγωνιστής των τηλεοπτικών τραμπουκισμών και εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής μίλησε με εμφανή εκνευρισμό και απαξιωτικό τρόπο για το πρόσωπο του σεμνού Ιεράρχη. "Ο καθείς και το όπλα του", μας υπενθυμίζει ο Ελύτης. Για τους υπολοίπους, σιωπηλούς, που ασπάζονται απόψεις της Χρυσής Αυγής, ο νομπελίστας ποιητής τους υπενθυμίζει: "Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη."

 

* "Νικόλαε Εγγονόπουλε, σε αυτόν τον κόσμον υπάρχουν δύο λογιών άνθρωποι, σε όλες τις τάξεις και σε όλες τις ειδικότητες. Οι δυνάμενοι να εκτοξεύσουν σπέρμα διεισδύοντες, και οι άνθρωποι οι εκτοξεύοντες μόνον σκατά. Εσύ ανήκεις εις τους πρώτους. Άσε τους άλλους να κάνουν τη βρωμερή δουλειά τους" 
(ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ: "Νικόλαος Εγγονόπουλος ή Το θαύμα του Ελμπασάν και του Βοσπόρου").


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου