Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Εργασιακά εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας και αντισυνταγματικό συνταξιοδοτικό

Εργασιακά εκτός ευρωπαϊκής νομοθεσίας και αντισυνταγματικό συνταξιοδοτικό


Ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της ΕΕ είναι οι προτάσεις της τρόικας για έξι ημέρες εργασίας την εβδομάδα και συνολικά 78 ώρες, σύμφωνα με απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνας Ράπτη.
Την ίδια στιγμή η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξείς, τη περικοπή του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.


Ειδικότερα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ως αντίθετες στα άρθρα 2,4,25, και 22 του συντάγματος τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό για :
 
  • Μειώσεις στις συντάξεις από 5 έως 10% από 1/1/2013
  • Περικοπή δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων αλλά και επίδομα αδείας
  • Περικοπή του ΕΚΑΣ λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας στα 65 έτη
  • Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο έτος της ηλικίας στο 67

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη για τις προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και 78 ωρών, κάνει λόγο για «οριακές καταστάσεις», ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως ακόμη και στην περίπτωση που η νομοθεσία κάποιον κρατών μελών θα μπορούσε να αλλάξει ώστε να στηρίξει κάποιες αλλαγές, δεν θα πρέπει «να υπονομεύονται οι συνθήκες εργασίας και οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ».

Στην απάντηση της Επιτροπής γίνεται αναφορά στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (άρθρο 31), που ορίζονται οι γενικές αρχές σχετικά με τις δίκαιες και πρόσφορες συνθήκες εργασίας, και οποίος στηρίζεται από τη νομοθεσία της ΕΕ μέσω σχετικής οδηγίας (2003/88/ΕΚ), η οποία «προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και ορίζει ελάχιστες περιόδους ανάπαυσης και μέγιστα όρια χρόνου εργασίας».

Η οδηγία προβλέπει «ότι κάθε εργαζόμενος δικαιούται ελάχιστη περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης έντεκα διαδοχικών ωρών ανά εικοσιτετράωρο και ελάχιστη εβδομαδιαία περίοδο αδιάλειπτης ανάπαυσης τουλάχιστον 24ωρών». Ωστόσο σημειώνει η Επιτροπή «αυτές είναι οριακές καταστάσεις και δεν πρέπει να εφαρμόζεται ως το σύνηθες πρότυπο υπερβαίνοντας μια παρατεταμένη χρονική περίοδο» και τονίζει:

«Το άρθρο 6  προβλέπει επίσης ότι ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) εκτός από περιορισμένες παρεκκλίσεις που δεν είναι συναφείς εν προκειμένω. Η οδηγία δεν επιτρέπει εργασία έξι εργάσιμων ημερών εβδομαδιαίως και μόνο έντεκα ωρών ανάπαυσης ημερησίως για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα μια μέση αύξηση των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε 79, που είναι ασυμβίβαστο με το άρθρο 6».

Καταλήγοντας, η κομισιόν παραπέμπει στην απάντησή της σε ανασκόπηση ερευνών που η ίδια έχει δημοσιεύσει για την υγεία και την ασφάλεια σε σχέση με τις ώρες εργασίας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των πολλών εργάσιμων ωρών στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης, και με βάση τα στοιχεία σχετικά με τη σώρευση κούρασης και την ανάκαμψη από την συσσωρευμένη κόπωση λόγω των συνεχών εργάσιμων ημερών ή βαρδιών και των εβδομαδιαίων περιόδων ανάκαμψης, συνίσταται η μείωση των ανώτατων ορίων εβδομαδιαίας εργασίας. Η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης αρχίζει να πλήττεται σοβαρά όταν η εργασία εκτείνεται άνω των 40 εργάσιμων ωρών εβδομαδιαίως. Οι εβδομαδιαίες περίοδοι ανάκαμψης της μίας ημέρας συχνά δεν είναι αρκετές για την αποφυγή σώρευσης των δυσμενών επιπτώσεων και την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης από την εργασία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλού φόρτου εργασίας. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι χρειάζεται αύξηση της εβδομαδιαίας περιόδου ανάπαυσης και ακολούθως μείωσης των εργάσιμων ημερών ανά εβδομάδα στις 5. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα για τη σχέση ημερήσιου χρόνου εργασίας και ασφαλείας οδηγούν σε σύσταση πέντε ημερών οκτάωρης εργασίας ανά εβδομάδα (5x8=40 ώρες ανά εβδομάδα)». 
* Φωτογραφία του Γιάννη Κολεσίδη από το Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου