Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Το παρασκήνιο, οι πιέσεις και η απόφαση Βενιζέλου

ΠΩΣ ΟΙ ΕΠΤΑ ΚΑΛΠΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ...

Το παρασκήνιο, οι πιέσεις και η απόφαση Βενιζέλου

Το παρασκήνιο, οι πιέσεις και η απόφαση Βενιζέλου  Ενα δραματικό παρασκήνιο που περιελάμβανε σχεδόν ολονύχτιες πιέσεις από βουλευτές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, επαφές μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αλλά και έκτακτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προηγήθηκε της απόφασης του κ. Ευ. Βενιζέλου που ανέτρεψε ουσιαστικά το κλίμα, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίς χθες το πρωί την πρότασή του να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες (όσα και τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στις προτάσεις των κομμάτων για παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή) και να διεξαχθεί μία ψηφοφορία, κατέληξε σε αυτήν την απόφασή του έπειτα από σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, που είχε μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης. Το προηγούμενο βράδυ, ωστόσο, είχε δεχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφώνημα από τον κ. Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ενημερωθεί για το αρνητικό κλίμα που υπήρχε και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για τη διαδικασία με τις επτά κάλπες και τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, που ήταν -μέχρι εκείνη τη στιγμή- η απόφαση της πλειοψηφίας, του ζήτησε να επανεξετάσει τη στάση του.
Επίσης, αφού κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ θα υποστηρίξει απόλυτα την πρόταση που η πλειοψηφία έχει καταθέσει για παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διαδικασίας. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το αρνητικό κλίμα που εισέπραξε από βουλευτές του κόμματός του αλλά και τα αρνητικά σχόλια που υπήρχαν σχεδόν στο σύνολο των μέσων ενημέρωσης.
Ο πρωθυπουργός, δε, επεσήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η διαδικασία να εξελιχθεί σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων και να χαθεί η ουσία της συνεδρίασης για τη λίστα Λαγκάρντ και τις ευθύνες που υπάρχουν.
Οι εντυπώσεις
Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είπε κάτι εκείνη την ώρα στον πρωθυπουργό και συμφώνησαν να συζητήσουν ξανά την επόμενη μέρα, πριν από τη συνεδρίαση.
Την ίδια ώρα βουλευτές της ΝΔ επικοινωνούσαν με τους κ. Μπούρα και Βορίδη και τόνιζαν ότι εάν παραμείνουν οι επτά κάλπες, υπάρχει ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει επικοινωνιακό πλεονέκτημα και παράλληλα να κερδίσει τις εντυπώσεις, αφού έτσι θα φαινόταν ότι η πλειοψηφία φοβάται κάτι.
Ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επέμεναν στις θέσεις τους για επτά κάλπες, αφού εκείνη την ώρα δεν είχαν από κανέναν το «πράσινο φως» ότι θα άλλαζε κάτι...
Συγκάλεσε σύσκεψη
Νωρίς χθες το πρωί, και συγκεκριμένα την ώρα που βουλευτές της πλειοψηφίας υπεραμύνονταν της πρότασης για επτά κάλπες και τρεις ψηφοφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού είδε τα αρνητικά δημοσιεύματα που ήταν στο σύνολο του ελληνικού Τύπου, συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του.
Εκεί το θέμα που ετέθη ήταν ότι δεν πρέπει να δοθεί η εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ, και ο πρόεδρός του συγκεκριμένα, έχει κάτι να φοβηθεί από μια πιο απλή διαδικασία ψηφοφορίας.
Ο κ. Βενιζέλος λίγο πριν από τις 9 κατέληξε στη νέα του πρόταση (για τέσσερις κάλπες και μία ψηφοφορία) και επικοινώνησε αρχικά με τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη.
Λίγα λεπτά μετά μίλησε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος και συμφώνησε απόλυτα με την απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τέλος με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος άλλωστε ευθύς εξαρχής είχε την άποψη ότι οι κάλπες που θα στήνονταν θα έπρεπε να είναι όσες και τα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή.
Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ Δεν είχε ενημερωθεί
Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, όμως, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, πληροφορήθηκε την αλλαγή στάσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την ώρα ακριβώς της ανακοίνωσής της από τον κ. Βενιζέλο στην αίθουσα της ολομέλειας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τις τελευταίες ημέρες το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών δεν είναι και το καλύτερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είχε αντιδράσει έντονα στην πρόταση που είχε καταθέσει ο κ. Δ. Χατζησωκράτης την περασμένη Τρίτη για μία κάλπη και μία ψηφοφορία. Τότε είχε θέσει με ένταση το θέμα στη σύσκεψη των αρχηγών. Το κλίμα στις σχέσεις των δύο ηγετών επιβαρύνθηκε, μετά και την απόφαση που έλαβε χθες το πρωί η κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσουν και στις επτά κάλπες που επρόκειτο να στηθούν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος ενοχλήθηκε και από αυτήν την απόφαση και γι' αυτό επέλεξε συνειδητά να μην ενημερώσει εκ των προτέρων τον κ. Κουβέλη.
Γιάννης Σαραντάκος
Ενταση και τελικά συμφωνία στη Βουλή Αιφνιδίασαν τον ΣΥΡΙΖΑ οι τέσσερις κάλπες...
Με την αιφνιδιαστική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου να στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες, μία για κάθε προτεινόμενο πρόσωπο προς παραπομπή σε μία ψηφοφορία, επήλθε η πλήρης ανατροπή στη διαδικασία της Βουλής για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.
Στην ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, που ξεκίνησε χθες το πρωί σε κλίμα έντασης, παρουσιάστηκε η πρόταση του προεδρείου -που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε τη στήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης- να γίνουν τρεις ψηφοφορίες με επτά κάλπες, όσοι και οι προτεινόμενοι προς παραπομπή ανά πρόταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την κατηγορηματική του διαφωνία με την εισήγηση του προεδρείου της Βουλής, κάνοντας λόγο διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Δ. Παπαδημούλη για «απόλυτη γελοιοποίηση και εξευτελισμό των θεσμών», ζητώντας παράλληλα να υιοθετηθεί η πρόταση για τοποθέτηση μίας κάλπης.
Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αιφνιδιαστικά κατέθεσε την πρόταση για τέσσερις κάλπες ανατρέποντας το μέχρι εκείνη τη στιγμή διαμορφωμένο σκηνικό.
«Η πρότασή μου», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «είναι -υπερβαίνοντας τους διαδικαστικούς φραγμούς και τον φορμαλισμό- ό,τι έχει γίνει πάντα στη Βουλή. Καθαρά πράγματα: τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο. Και ο καθένας να πάρει την ευθύνη του».
Ο Ευ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ανάγκη προστασίας «δεν έχει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε εγώ αλλά οι αυτουργοί της σκευωρίας» και έκανε λόγο για «πολιτική αθλιότητα που ψάχνει τον φερετζέ της κάλπης».
Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Δ. Παπαδημούλης μετά την αρχική πρόταση για τοποθέτηση μίας κάλπης χαρακτήρισε την κίνηση Βενιζέλου «θεαματική εγκατάλειψη της πρότασης για επτά κάλπες και τρεις ψηφοφορίες» και σημείωσε ότι υιοθέτησε την πρόταση που υποβάλε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάσκεψη των προέδρων. Ο κ. Παπαδημούλης έκανε αποδεκτή την πρόταση του κ. Βενιζέλου, ζητώντας όμως τη διασφάλιση ότι οι βουλευτές θα προσέρχονται υποχρεωτικά και στις τέσσερις κάλπες.
Ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς «δεν έχει βούληση και επιθυμία να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών».
Ο δε πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, απαντώντας στον Δ. Παπαδημούλη που έκανε λόγο για «αρχηγική εντολή προκειμένου οι βουλευτές να κάνουν σκασιαρχείο» από τις άλλες κάλπες, τόνισε ότι «αν κάποιος αποχωρήσει, επαφίεται στη συνείδηση του συναδέλφου ή του κόμματος και δεν αφορά το προεδρείο και τη Βουλή». Τελικά η Βουλή αποφάσισε ομοφώνα να πραγματοποιηθεί η διαδικασία με μία ψηφοφορία σε τέσσερις κάλπες, μία ανά προτεινόμενο πρόσωπο προς παραπομπή στην Προανακριτική Επιτροπή.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου