Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Για τον χαιρετισμό του Κατίδη

Για τον χαιρετισμό του Κατίδη


Το ενοχλητικό με την εξοντωτική ποινή είναι, συν τοις άλλοις, ότι γεννάει αίσθημα συμπάθειας προς τον τιμωρημένο, άρα έμμεσα προς την πράξη. Και επίσης δίνει λαβή να γράφονται ανερμάτιστα άρθρα από υποτίθεται κορυφαίες πένες
Του Νίκου Σαραντάκου
Λόγω τεχνικών προβλημάτων σήμερα δεν ανέβασα άρθρο, μια και βρήκα όμως πέντε λεφτά καιρό  έκανα ένα σχόλιο στο Φέισμπουκ, που θα μπορούσα να το μεταφέρω κι εδώ και να ακούσω τις γνώμες σας για το φλέγον αυτό θέμα -όχι το κούρ(σ)εμα της Κύπρου, αυτό θα το δούμε και τις επόμενες μέρες, διότι δεν είναι κούρσεμα η εισφορά επί των καταθέσεων, τα επακόλουθα είναι- δηλαδή τον φασιστικό χαιρετισμό του ποδοσφαιριστή Κατίδη, μόλις πέτυχε το νικητήριο γκολ στον αγώνα ΑΕΚ-Βέροια 2-1.

Τη φάση την είδα σε βιντεάκι, η μπάλα χτυπάει στο πόδι του, αλλάζει ελαφρά πορεία, μπαίνει γκολ. Εκείνος βγάζει τη φανέλα (κι έτσι θαυμάσαμε τα πολλά τατουάζ του) και τρέχει προς την εξέδρα, και υψώνει το δεξί χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό. Άνθρωποι της ομάδας τρέχουν να τον αγκαλιάσουν, ίσως και για να τον προστατέψουν, ο παίχτης για μερικά δευτερόλεπτα εξακολουθεί να έχει το δεξί χέρι υψωμένο, ύστερα έρχονται κι άλλοι συμπαίχτες και ανεβαίνουν στους ώμους του, οπότε το χέρι κατεβαίνει.
Στη συνέχεια ο Κατίδης ζήτησε συγνώμη, όμως τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από όλες τις εθνικές ομάδες, ενώ ο ίδιος αρχικά είπε πως χαιρετούσε έναν συμπαίκτη του στην εξέδρα, στον οποίο αφιέρωσε το γκολ, ύστερα όμως με γραπτή δήλωση ανέλαβε απόλυτα την ευθύνη και έθεσε εαυτόν εκτός ομάδος, όπως λέει το κλισέ που χρησιμοποίησε. Επειδή είχα (και έχω) τεχνικά προβλήματα στη σύνδεση με το Διαδίκτυο και την ενημέρωση, ίσως να μου έχουν ξεφύγει κάποιες τοποθετήσεις πάνω στο θέμα, είδα πάντως ότι οι οργανωμένοι Αεκτζήδες δεν κάλυψαν τον παίκτη τους.
Στο φέισμπουκ, είδα τοποθέτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Λοβέρδου, ότι “Αρκετά πια με τον Κατίδη. Έκανε μια βλακεία. Ζήτησε συγγνώμη. Τιμωρηθηκε απο την ΕΠΟ. Δεν έκανε και κάποιο έγκλημα. Δεν παραβίασε και κάποιο νόμο. Διερωτώμαι αν είχε υψώσει τη γροθιά του θα είχε γίνει τόσος ντορος;” Πιθανώς να ενοχλήθηκε από την κατακραυγή που ξέσπασε στα κοινωνικά μέσα εναντίον του Κατίδη, την οποία δεν παρακολούθησα από πρώτο χέρι (χτες δεν είχα καθόλου σύνδεση) και τις πολλές φραστικές υπερβολές που ακούστηκαν, αλλά, με όλο το θάρρος, νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος κάνει λάθος: ο Κατίδης παραβίασε αν όχι νόμο, πάντως κανονιστική διάταξη που απαγορεύει τον φασιστικό χαιρετισμό, ενώ δεν απαγορεύει τη γροθιά.
Ωστόσο, ο ισόβιος αποκλεισμός είναι ηλίθια ποινή που αντιβαίνει στον σωφρονιστικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει μια τιμωρία. Πολύ προτιμότερη θα έβρισκα την τιμωρία με πέντε αγωνιστικές συν αποκλεισμό ένα χρόνο από τις εθνικές ομάδες με επανεξέταση στο τέλος. Το ενοχλητικό με την εξοντωτική ποινή είναι, συν τοις άλλοις, ότι γεννάει αίσθημα συμπάθειας προς τον τιμωρημένο, άρα έμμεσα προς την πράξη. Και επίσης δίνει λαβή να γράφονται ανερμάτιστα άρθρα από υποτίθεται κορυφαίες πένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου