Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

«Δεν πληρώνουμε» τον Απρίλιο

ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ»

«Δεν πληρώνουμε» τον Απρίλιο

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες συλλογικότητες και πρωτοβουλίες πολιτών απ' όλη την Αττική, με στόχο τον προγραμματισμό προειδοποιητικής λαϊκής στάσης πληρωμών τον ΑπρίλιοΜαζικοποιείται ραγδαία το κίνημα ανυπακοής ενάντια στα «χαράτσια». Θρυαλλίδα αποτέλεσε η διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος μέσω της ΔΕΗ, απόφαση που συσπείρωσε ακόμη περισσότερους πολίτες γύρω από επιτροπές και συλλογικότητες που ανθίστανται στη φορομπηχτική πολιτική μέσω της άρνησης πληρωμών.
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες συλλογικότητες και πρωτοβουλίες πολιτών απ' όλη την Αττική, με στόχο τον προγραμματισμό προειδοποιητικής λαϊκής στάσης πληρωμών τον Απρίλιο Μπορεί βέβαια το «χαράτσι» να χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα... ρεαλιστικό όμως, το κλίμα που μετέφεραν χθες οι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων που μάχονται για την κατάργησή του είναι τελείως διαφορετικό: 1.100 οικογένειες στο Πέραμα ζουν χωρίς ρεύμα. Το θλιβερό νούμερο δεν αποτελεί απλώς μία εκτίμηση. Αντλήθηκε από τον οικείο δήμο, όπως αναφέρει το ο Ανδρέας Βόλης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Περάματος. «Το νούμερο αφορά το 2011».

Ο πυρήνας
Η ΔΕΗ δεν απέδωσε τα δημοτικά τέλη 1.100 νοικοκυριών εξαιτίας των απλήρωτων λογαριασμών. Υπολογίζουμε ότι σήμερα σε αυτές τις οικογένειες έχουν προστεθεί περίπου άλλες 1.500. Νομίζω, πια, ότι ακόμη και κάποιοι από εμάς που μπορούμε να πληρώσουμε όλα αυτά τα "χαράτσια", έχουμε ηθική υποχρέωση να μην το κάνουμε. Αλλά, να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Να πολεμήσουμε μαζί τους».
Χθες, δεκάδες εκπρόσωποι συλλογικοτήτων, επιτροπών, συνελεύσεων και σωματείων από όλη την Αττική έδωσαν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να δημοσιοποιήσουν ευρύτερα την προειδοποιητική λαϊκή στάση πληρωμών τον Απρίλιο.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούν συνεχείς επαφές με συλλογικότητες απ' όλη την Ελλάδα που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, αλλά και με εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες, από τις οποίες ζητούν με αποφάσεις τους να στηρίξουν τη λαϊκή στάση πληρωμών.
Ο πυρήνας των ανθρώπων που συγκροτούν τις επιτροπές «Δεν πληρώνω» πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ενιαία αντιπαράθεση με τις πολιτικές που ακολουθούνται: «Μπορούμε και πρέπει να μετατρέψουμε την αδυναμία μας σε δύναμη. Εμείς δουλεύουμε, εμείς παράγουμε. Βασική προϋπόθεση όμως είναι όλοι οι φορείς που αντιτίθενται σε αυτή την πολιτική να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, προτού οδηγηθούμε σε ολοκληρωτική εξαθλίωση» λέει ο Γιώργος Μπακαγιάννης, μέλος των επιτροπών αγώνα «Δεν πληρώνω». Και προσθέτει:
«Και φυσικά δεν εννοώ τους δήμους. Το 2011, όταν επιβλήθηκε το "χαράτσι", θέλοντας να επιδείξουν προς τα ΜΜΕ αλλά και στους δημότες τους ένα φιλολαϊκό προφίλ, προχώρησαν σε μαζικά εξώδικα προς τη ΔΕΗ, χάριν εντυπώσεων, ενέργεια η οποία, βέβαια, δεν τους κόστισε τίποτα και ως τέτοια δεν απέφερε και κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα. Το είδαμε άλλωστε στη συνέχεια πως υπαναχώρησαν, και τώρα οι περισσότεροι στήνουν "δουλειές" με τον Φούχτελ. Αρα, η δύναμη για την ακύρωση των "χαρατσιών" βρίσκεται στα χέρια των πολιτών».
Θεωρούν επίσης ότι οι πολίτες πρέπει να ξεφύγουν από την παγίδα της παθητικής στάσης πληρωμών: «Η αδυναμία εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται πρέπει να μετατραπεί σε ένα ευρύτερο πολιτικό ρεύμα ανυπακοής και στη συνέχεια, με συνειδητό τρόπο, να προχωρήσουμε σε μια λαϊκή στάση πληρωμών, με διάρκεια και συνέχεια» εξήγησε ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μαρκοπούλου-Πόρτο Ράφτη.
«Κανείς δεν θα πάθει τίποτα, αν δεν πληρώσει» είπε ο Τάσος Μαυρόπουλος, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Βύρωνα. Και προσθέτει: «Αντίθετα, θα καταφέρει να ενδυναμώσει το κίνημα».
Την επόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας σε εφορίες. Στις 31 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση πρωτοβουλιών στα γραφεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Τέλος, οι δράσεις θα κορυφωθούν με πανελλαδικό συλλαλητήριο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, τότε που ξεκινά και η λαϊκή στάση πληρωμών.

«Φτάνει πια. Μας κλείσατε τα σπίτια»

Η μικρή στους ώμους του μπαμπά της διαμαρτύρεται χτυπώντας την κατσαρόλα Με ρυθμικά χτυπήματα στις άδειες κατσαρόλες, που δονούσαν την ατμόσφαιρα, και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς κολλημένους στα κάγκελα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, περίπου 1.000 άτομα εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους για τους φόρους και τις οικονομικές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη.
Η μικρή στους ώμους του μπαμπά της διαμαρτύρεται χτυπώντας την κατσαρόλα Με πρωτοβουλία ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού, αγανακτισμένοι πολίτες όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το υπουργείο, στις 6 το απόγευμα, καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα. «Δεν πάει άλλο. Οχι άλλους φόρους» ήταν το κεντρικό σύνθημα που φώναζαν οι διαμαρτυρόμενοι, χτυπώντας ρυθμικά κατσαρόλες, μπρίκια και άλλα μαγειρικά σκεύη. Και απαιτούσαν: «Φέρτε πίσω τα λεφτά».
Δίπλα στην κεντρική είσοδο, στα κάγκελα, ανάρτησαν πανό που έγραφαν: «Φτάνει πια. Μας κλείσατε τα σπίτια». Και φωτοτυπίες λογαριασμών, κυρίως της ΔΕΗ, με υπέρογκα ποσά για πληρωμή. «Είμαστε συγκεντρωμένοι για να δείξουμε την αγανάκτησή μας. Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες», ανακοίνωσαν, μέσω μεγαφώνων, οι διοργανωτές. «Να ακουστούν μέχρι την Αθήνα οι κατσαρόλες», είπαν και προανήγγειλαν και άλλες κινητοποιήσεις στο προσεχές μέλλον.
«Ο πόνος μας είναι μεγάλος. Καταστρέφουν την Ελλάδα και τα παιδιά μας, που είναι άνεργα. Τα χρήματα που παίρνουμε δεν μας φτάνουν ούτε για να φάμε, θέλουν να μας αφανίσουν. Λυπάμαι τους νέους», δήλωσε στην «Ε» η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Καλλιόπη Χριστοδούλου, ενώ ο 45χρονος Στέφανος Χατζόπουλος, που συμμετείχε στη διαμαρτυρία μαζί με τη γυναίκα και τα δύο ανήλικα παιδιά του, συμπλήρωσε: «Δουλειά έχουμε, λεφτά δεν έχουμε. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και μας έκαναν μείωση τέσσερις φορές. Δεν έχουμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας. Εχουμε λογαριασμούς απλήρωτους και χρωστάμε παντού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου