Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Της Παιδείας το Μνημόνιο

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

 Της Παιδείας το Μνημόνιο

 Εκρηκτικό το κλίμα στην Παιδεία, που δέχεται επιπλέον συρρίκνωση
Ετοιμάζονται για απεργία οι καθηγητές, πιθανόν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις Δημόσια εκπαίδευση, 2013: χωρίς αναπληρωτές, χωρίς διορισμούς, με αύξηση ωραρίου, με σφαγιασμένο το μισθό τους, οι καθηγητές παίρνουν θέση μάχης με όπλο τους την απεργία. Οπλο που γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Παιδείας βγάζει από το συρτάρι του ακόμη ένα χαρτί: νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.
Ετοιμάζονται για απεργία οι καθηγητές, πιθανόν μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις Τις εισηγήσεις των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης με τις υπό συγχώνευση σχολικές μονάδες μελετά ήδη ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου.

Οι εισηγήσεις των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, που έγιναν έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, αφορούσαν περίπου 200 σχολεία στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τα περισσότερα από αυτά στην περιφέρεια.
Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων είναι το «έσχατο μέτρο», όπως διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, καθώς θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας θα περιμένει να δει το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή όλων των παραπάνω μέτρων (αύξηση ωραρίου και πάγωμα στις προσλήψεις των αναπληρωτών) πριν ανακοινώσει τις νέες συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή, η αύξηση του ωραρίου θα είναι τελικά δύο ώρες επιπλέον την εβδομάδα, για όλους τους καθηγητές, ανεξάρτητα από τα χρόνια υπηρεσίας. Η αρχική τροπολογία, που προέβλεπε από 2 έως 4 ώρες για όσους έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και γι' αυτό το λόγο τροποποιήθηκε προς το επιεικέστερο.
Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΟΙΕΛΕ), που δημοσίευσε χθες η «Κ.Ε.», εάν το ωράριο των εκπαιδευτικών αυξηθεί κατά 2 ώρες την εβδομάδα, χάνονται 11.795 θέσεις εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Πράγμα που σημαίνει ότι οι προσλήψεις σε αναπληρωτές δεν θα μειωθούν κατά 50%, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, αλλά θα είναι σχεδόν μηδενικές.
Υπάρχει πάντως κι ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, που λέει ότι θα γίνουν μέχρι 1.000 προσλήψεις αναπληρωτών φέτος σε περιοχές όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου. Πρόκειται για το 30% των σχολικών μονάδων της χώρας που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, όπου ένας εκπαιδευτικός πρέπει να διανύσει τεράστιες αποστάσεις καθημερινά για να πάει στο πλησιέστερο σχολείο να καλύψει το ωράριό του.
Ενα ακόμη αρνητικό δεδομένο, που θα πρέπει να συνυπολογίσει για την κάλυψη των κενών τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας, είναι ο αριθμός συνταξιοδοτήσεων, που πέρσι ήταν 4.000. Η αύξηση του ωραρίου μάλιστα, σε συνδυασμό με την περικοπή του εφάπαξ επιπλέον κατά 10%, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών στην έξοδο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί για 5.000.
Στον αέρα οι Πανελλαδικές
«Ως έσχατο μέτρο» αντιμετώπιζε πριν από μια εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας και την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, και για το λόγο αυτό όλα τα στελέχη δήλωναν παντού ότι τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί. Κι ας φαινόταν ότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα, από τον Φεβρουάριο, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, που προέβλεπε εξοικονόμηση 103 εκατομμυρίων ευρώ τις χρονιές 2013 και 2014 από τις μειωμένες προσλήψεις των αναπληρωτών.
Η αύξηση του ωραρίου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους εκπαιδευτικούς. Είχαν προηγηθεί οι υποχρεωτικές μεταθέσεις. Μετά την τεράστια μείωση των εισοδημάτων τους, με τη μέθοδο της δημιουργίας πλεονάζοντος προσωπικού, αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα θα δουν την πόρτα της εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευση.
Το υπουργείο Παιδείας αιφνιδίασε με την κίνησή του αυτή το σύνολο των καθηγητών, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά. Το δ.σ. της ΟΛΜΕ συνεδριάζει εκτάκτως αύριο και δέχεται εισηγήσεις από παντού να κατεβάσει πρόταση για απεργία του κλάδου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα. Εάν η πρόταση αυτή περάσει, παραμονές του συνεδρίου της ΟΛΜΕ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου θα συμπέσουν με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ολες οι παρατάξεις των καθηγητών αναμένεται να τοποθετηθούν θετικά στην πρόταση για απεργία. Ακόμη και η ΔΑΚΕ, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, υπερέβη τη συνήθως πιο μετριοπαθή στάση της. «Το υπουργείο Παιδείας, λίγο πριν από την ευαίσθητη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, έσπειρε ανέμους, θα θερίσει θύελλες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Αλλες δύο φορές στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά, με απεργία μέσα στις εξετάσεις. Το 1988, όταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου συνέπεσαν με τις εξετάσεις (προαγωγικές και εισαγωγικές), και το 1990, όταν υπήρξε σοβαρή απειλή για απεργία μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια διεξήχθησαν με καθυστέρηση τον Ιούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου