Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το βλέμμα της Αλεξάνδρας

Το βλέμμα της Αλεξάνδρας


“Τρεις ή τέσσερις” μου απαντάει. Υποθέτω ότι έχασε το λογαριασμό από τις τόσες φορές επιτυχούσα στον ΑΣΕΠ. Πάντα ένα βήμα προτού να διαβεί τον Ρουβικώνα. Ήλπιζε ότι  πλησίαζε σιγά σιγά η ώρα. Το δικαιούνταν, άλλωστε. Μέχρι που μηδένισαν τους διορισμούς.

Είναι μια ακόμη από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Αναπληρώτρια. Παντρεμένη. Με παιδιά. Δέκα χρόνια περιφέρεται ανά την Βόρεια Ελλάδα.

Κάθε χρόνο καινούριο σχολείο, άλλος διευθυντής, νέος σύλλογος. Φτου κι απ' την αρχή, το άγχος της προσαρμογής. Πού είναι οι αίθουσες, τι καπνό φουμάρει ο κάθε συνάδελφος, τα ονόματα των μαθητών, τα κουσούρια του διευθυντή, να βρει γκρουπ μετακίνησης. Συνέχεια ριγμένη στις κατανομές ως προς τα τμήματα και τα μαθήματα. Ειδικότης τα ονομαζόμενα “ρετάλια”, ό,τι δηλαδή δεν θέλουνε οι άλλοι κατά την ηλίθια αρχή της παλαιότητας.

Έχω ακόμη το βλέμμα της σε μια ανύποπτη στιγμή. Ότι θα ελαχιστοποιηθούν οι αναπληρωτές, ξεφούρνισε κάποιος πριν από ένα δίμηνο. Τέτοια συμπύκνωση πίκρας σε ένα μόνο κοίταγμα δεν ξανάδα. Την είδα να κοιτάει στους τοίχους. Λες κι έψαχνε κάπου για να γραπωθεί.

Τώρα επιτέλους δηλώνω ήσυχος. Οι εξηγήσεις του Υπουργείου μπορούν να της παράσχουν την ανακούφιση που έψαχνε. Ότι δεν είναι ακριβείς οι αιτιάσεις της ΟΛΜΕ για απολύσεις αναπληρωτών, αφού έτσι κι αλλιώς προσλαμβάνονται για ορισμένο χρόνο. Η σωστή, επομένως, διατύπωση είναι ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Έτσι, απλά. Αλλάζουμε τη φράση, για να αποκαταστήσουμε με επικοινωνιακούς όρους την αλήθεια. Μια αλήθεια όμως που όσες γλωσσικές κακοποιήσεις κι αν υποστεί από την εξουσία δεν θα πάψει να πονάει την Αλεξάνδρα. Με την ίδια πάντα θλιμμένη αξιοπρέπεια που διέκρινα τότε στο βλέμμα της.

Κλείνω. Δέκα περίπου χιλιάδες συνάδελφοι θα προστεθούν στην ατελείωτη λίστα των ανέργων. Τροφή για επικοινωνιακή χρήση των μέσων ενημέρωσης ενόψει των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από τις χρηματοδοτήσεις των ΕΣΠΑ. Αλλά πόσα όνειρα, πόσες προσδοκίες, πόση θλιμμένη αξιοπρέπεια θα αντέξουν στα τριακόσια ευρώ της αμοιβής τους; Και αν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου