Παναγιώταρος: Δέκα αδικήματα σε ενάμισι λεπτό
Δέκα παραβιάσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Συντάγματος "κατορθώνει" να πραγματοποιήσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Παναγιώταρος, μέσα σε λιγότερο από ενάμισι λεπτό, όπως παρατηρούμε στο πολυσυζητημένο βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube, με πρωταγωνιστή τον ίδιο κι έναν οδηγό νταλίκας από την ΠΓΔΜ.
Ξεκινώντας αποδεχόμενοι τον ισχυρισμό του ιδίου, ότι προέβη στις βιντεοσκοπημένες ενέργειες τρία χρόνια πριν, όταν ακόμη δεν είχε την βουλευτική του ιδιότητα, η AvgiOnline απευθύνθηκε στην Κατερίνα Κνήτου, δικηγόρο και μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προκειμένου να μας δώσει μια νομική εικόνα:
Παραβιάσεις του Ποινικού Κώδικα
Στο επίμαχο βίντεο, ο Ηλ. Παναγιώταρος παραβιάζει:
- Άρθρο 79 παρ. 2 (όπως τροποποιήθηκε το 2008)
Αναφέρει ότι για κάθε ποινικό αδίκημα "η τέλεση της πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση".
- Άρθρο 155: Προσβολή συμβόλων ξένου κράτους
Η συγκεκριμένη παράβαση θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις των δύο χωρών: "Όποιος για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία ή έμβλημα της κυριαρχίας ξένου κράτους, που τελεί σε ειρήνη με την Ελλάδα (...) τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή(...)".
- Άρθρο 308: Απόπειρα σωματικής βλάβης, αφού τον έσπρωξαν βιαίως
- Άρθρο 333: Απειλή
"Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας τον με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή".
- Άρθρο 361Α: Απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση
"(1.) Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται η έμπρακτη εξύβριση (άρθρο 361 παρ.1), αν έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα.
(2.) Αν στην πράξη της προηγούμενης παραγράφου συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών".
- Άρθρο 381: Φθορά ξένης ιδιοκτησίας, επειδή του μουτζούρωσαν με σπρέι το όχημα
"(1.) Όποιος με πρόθεση καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
(2.) Αν η φθορά έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας ή η ζημία που προξενήθηκε από τη φθορά είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών".
Παραβιάσεις Άρθρων του Συντάγματος
Επιπροσθέτως, οι παραβιάσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής αφορούν και δύο άρθρα του Συντάγματος και συγκεκριμένα:
- Το Άρθρο 2, που προβλέπει το σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς επίσης και το
- Άρθρο 5, σύμφωνα με το οποίο "όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων".
Το αυτεπάγγελτο και ο ισχύων αντιρατσιστικός νόμος
Από τα παραπάνω αδικήματα, κανένα δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως. Ωστόσο, υπάρχει ο ισχύων αντιρατσιστικός νόμος 927/1979, αυτός ακριβώς που ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ισχυρίζεται ότι μας καλύπτει κι ωστόσο δεν μας καλύπτει σχεδόν ποτέ. Ωστόσο, ακόμη κι αυτό το νομικό πλαίσιο, έχει ειδικές μέριμνες για περιπτώσεις σαν αυτήν του Παναγιώταρου.
Πιο συγκεκριμένα, το Άρθρο 2 του Ν. 927/1979 ορίζει ότι:
"Όστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκφράζει ιδέας προσβλητικάς κατά προσώπου ή ομάδος προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις ενός έτους ή χρηματικήν ποινήν ή και δι' αμφοτέρων των ποινών τούτων".
Σύμφωνα με την παρ. 4 άρθρου 39 Ν. 2910/2001 (ΦΕΚ Α' 91), οι πράξεις που περιγράφονται στο παρόν άρθρο διώκονται αυτεπαγγέλτως.
"Η διαφορά αυτών των διατάξεων σε σχέση με τις γενικές διατάξεις για την ποινική και αστική προστασία της τιμής", επισημαίνει η Κατερίνα Κνήτου, "είναι ότι εγγράφουν στο ίδιο το κείμενο και τον προστατευόμενο σκοπό, δηλαδή δίνουν ένα συγκεκριμένο αντικειμενικό στοιχείο που εξυπηρετεί την στάθμιση των αγαθών "προσωπικότητα"-"ελευθερία έκφρασης".
"Σε αντίθεση με τις γενικές διατάξεις περί προσωπικότητας", συμπληρώνει, "οι διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου έρχονται να προσδιορίσουν δεσμευτικά ότι η φυλετική και η εθνική καταγωγή αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας του ατόμου, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και προστασίας από το δικαιϊκό σύστημα".
Ο Ν.927/1979, λοιπόν, "ποινικοποιεί τις πράξεις που απευθύνονται κατά των παραπάνω αγαθών των ευρισκόμενων στην Ελληνική Επικράτεια (προσοχή: όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών!)", καταλήγει η δικηγόρος.
Η κα Κνήτου επισημαίνει ότι αν ο Ηλ. Παναγιώταρος προέβαινε στις συγκεκριμένες πράξεις όσο είχε την βουλευτική του ιδιότητα και σε συνδυασμό με το πλαίσιο της σχέσης μας με την ΠΓΔΜ, τότε και πολιτικά και νομικά, το κατηγορητήριο θα επιβαρυνόταν.
Επίσης, αν είτε ο οδηγός της νταλίκας μπορούσε να κάνει έγκληση, είτε η ΠΓΔΜ προέβαινε σε ενέργειες, τότε σε συνδυασμό με τον ισχύοντα αντιρατσιστικό νόμο, η περίσταση θα γινόταν περαιτέρω επιβαρυντική και θα μεγάλωνε η ποινή.
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ένα τέτοιο βίντεο αναρτάται στο youtube, χθες, δηλαδή κατά την περίοδο που η συζήτηση για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου Ρουπακιώτη βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων της τρικομματικής και της αντιπολίτευσης.
Το επίμαχο βίντεο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου