Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Δυσπιστία για την ελληνική διάσωση με ομοβροντία δημοσιευμάτων

Δυσπιστία για την ελληνική διάσωση με ομοβροντία δημοσιευμάτων 

 
Δυσπιστία για την ελληνική διάσωση με ομοβροντία δημοσιευμάτων Αμφιβολίες για τις πιθανότητες επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος επαναφέρουν με μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Τα δημοσιεύματα του Reuters, των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, των Νιού Γιορκ Τάιμς αλλά και της γερμανικής Die Welt εκτοξεύουν ευθείες βολές κατά της αποτελεσματικότητας του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας μας, ενώ αμφισβητούν το περίφημο Greekovery, λέγοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί για πολύ καιρό ακόμη τη στήριξη των δανειστών της.


Συγκεκριμένα, οι Financial Times, αναφέρουν ότι «μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή έτος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί από τους οι Γερμανούς φορολογούμενους» πρόσθετη βοήθεια για την Ελλάδα και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά και για την Πορτογαλία», μια κίνηση, όπως λέει «για πολύ τολμηρούς που συνιστά προεκλογικό εφιάλτη».

Το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι «μπορεί με την εξασφάλιση της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας η Ελλάδα να ξεγλίστρησε από την μεγαλύτερη πολιτικο-οικονομική της πρόκληση μέχρι τώρα, ωστόσο αυτή η 'ανάσα' ίσως αποδειχθεί προσωρινή».
«Ακόμη και αν βγει ζωντανή και από την επόμενη έκθεση, έχει να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο μπορεί να λυθεί με μία επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους από την ευρωζώνη, η οποία φαίνεται να έχει κουραστεί από τις κατά τα φαινόμενα ατελείωτες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και την αποτυχία στις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ οι New York Times τονίζουν ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα μοιάζει με έναν «φουσκωμένο βάτραχο» ο οποίος έχει αποδυναμωθεί εδώ και καιρό «από το πελατειακό κράτος και την κατάχρηση εξουσίας», είναι «ζαλισμένη από τα πέντε χρόνια ύφεσης και λιτότητας» και είναι πλέον έτοιμη να καταρρεύσει. Επιτίθεται μάλιστα στην κυβέρνηση Σαμαρά, για την οποία επισημαίνει πως είναι «αυταρχική και παρακάμπτει τους νόμους καθ' επιλογή και προσεγγίζει την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.
Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το δάνειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να την αφήσει στη μοίρα της, υποστηρίζεται σε σχετικό βίντεο που προβάλλει στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal.
Μεταξύ άλλων, οι σχολιαστές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της διάσωσής της και ότι χρειάζεται τα χρήματα που έλαβε. Όπως τονίζεται, κάθε φορά που η χώρα αξιολογείται, αποκαλύπτεται ότι για μια ακόμη φορά δεν έχει πετύχει τους στόχους της. Εντούτοις, σημειώνεται χαρακτηριστικά, η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα στη μοίρα της, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με παραδοχή της δικής της αποτυχίας. Το πιο πιθανό όμως, όπως υπογραμμίζεται, είναι και να μην πάρουν ποτέ τα χρήματα τους πίσω.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας είναι βέβαιο ότι θα αναγκάσει την ΕΕ να παραδεχτεί ότι δίνει αυτά τα χρήματα απλώς γιατί αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, αυτό θα είναι πολύ πιο καταστρεπτικό για το ίδιο το ευρώ. Η ΕΕ θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα ξοδεύει περισσότερα απ' αυτά που εισπράττει μέσω της φορολογίας και τότε ενδεχομένως να υπάρξει μια διαγραφή του χρέους, αποδεχόμενη εν μέρει την αποτυχία.

Τότε, σύμφωνα πάντα με το βίντεο της εφημερίδας, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τα ηνία μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αν και είναι γνωστό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν φημίζονται για ρηξικέλευθες αλλαγές. Απαιτείται, όπως και να έχει, ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές.
Τέλος η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε ένα δημοσίευμα - αναδρομή, αναφέρει πως «Εδώ και 178 χρόνια οι θέσεις στο Δημόσιο θεωρούνται ένα παχυλό 'επίδομα', το οποίο όμως οδήγησε τα 10,8 εκατομμύρια Ελλήνων του σήμερα να τρέφουν 700.000 ανθρώπους που τους διοικούν. Αν και η λέξη 'διοικώ' δεν είναι ακριβώς η σωστή λέξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου