Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πύρρειος νίκη Κουβέλη


Εγκρίθηκε από την Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ η αποχώρηση από την κυβέρνηση, αλλά με πολλές αντιρρήσεις, ακόμη και από συνεργάτες του προέδρου
 Πύρρειος νίκη Κουβέλη

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Εν μέσω διαφωνιών και έντονης κριτικής ακόμη και από ηγετικά στελέχη και στενούς συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Σπύρου Λυκούδη, εγκρίθηκε χθες από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ η απόφαση για αποχώρηση από την τρικομματική κυβέρνηση.

 Η εισήγηση του προέδρου του κόμματος, ο οποίος πέτυχε μια «πύρρειο νίκη», καθώς οι απώλειες και οι διαφοροποιήσεις αγγίζουν τον κύκλο των πλέον έμπιστων συνομιλητών του, έλαβε 77 θετικές ψήφους σε σύνολο 111 παρόντων μελών, ενώ 22 μέλη επέλεξαν την αποχή και 8 το «παρών».




Ο προβληματισμός ήταν διάχυτος κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών, ενώ με ανάγλυφο τρόπο, μέσω κειμένου που συνυπέγραψαν 182 στελέχη της εκσυγχρονιστικής-μεταρρυθμιστικής πτέρυγας της ΔΗΜΑΡ (το οποίο όμως δεν τέθηκε σε ψηφοφορία), καταγράφηκε η αντίθεση στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα. Πρόκειται για μια ενέργεια που ερμηνεύεται ως η πρώτη έκφραση οργανωμένης άσκησης αντιπολίτευσης και αμφισβήτησης των προεδρικών επιλογών.



«Η ΔΗΜΑΡ με την απόφασή της να «εγκαταλείψει το καράβι» εμφανίστηκε να κάνει ένα άλμα στο κενό. Αντί για «επισπεύδουσα δύναμη», εμφανίζεται να εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, με αποτέλεσμα να αποδομεί την ιδέα της Αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού», αναφέρεται –μεταξύ άλλων– στο κείμενο.



Οι διαφωνούντες χαρακτηρίζουν επίσης «αυτοκτονική» την απομάκρυνση από την κυβέρνηση και κατηγορούν την ηγεσία για λανθασμένες εκτιμήσεις, έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και πλήρη ανατροπή της στρατηγικής της Αγίου Κωνσταντίνου. Αποκλείουν πάντως την πιθανότητα να αποχωρήσουν από τη ΔΗΜΑΡ.



Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης συγκαταλέγεται η παρέμβαση του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος έκανε λόγο για απόφαση που ελήφθη «σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο και με λάθος αφορμή». Κάλεσε ωστόσο τους συντρόφους του να είναι μετριοπαθείς και να μην πέσουν στην παγίδα της «μίζερης εσωστρέφειας».



Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, στη δευτερολογία του, υπεραμύνθηκε της απόφασής του, καταλογίζοντας στη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά ότι τους τελευταίους μήνες με τη στάση τους «εξωθούσαν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση». Παράλληλα, ως προς τη στρατηγική της ΔΗΜΑΡ από εδώ και στο εξής, με διάθεση να απαντήσει στους διαφωνούντες και να καταπραΰνει τις αγωνίες τους, σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν θα είναι ούτε «ήπια εκδοχή» του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα πορευτεί με στόχο τη συγκρότηση του τρίτου πόλου στην πολιτική σκηνή της χώρας και δεν θα αποστεί από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».



Επιστολή με την οποία επαναλαμβάνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην τακτική του Φώτη Κουβέλη έδωσε στη δημοσιότητα ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος διέψευσε δημοσιεύματα που τον εμφάνιζαν να αποχωρεί από το κόμμα, παραδέχτηκε πάντως ότι οι σχέσεις του με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ «βρίσκονται σε οριακό σημείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου