Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Στον πάγκο του χασάπη 8.200 υπάλληλοι των δήμων

ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στον πάγκο του χασάπη 8.200 υπάλληλοι των δήμων

Στη «διακεκαυμένη» ζώνη της διαθεσιμότητας οι 80.000 υπάλληλοι των δήμων, οι οποίοι, αν δεν απολυθούν, θα χρειαστεί να αλάξουν ειδικότητα και κλάδο απασχόλησης ή να μετατεθούν σε άλλη πόλη, προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους.
Ηδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει:
* Να θυσιάσει ως άλλες... Ιφιγένειες τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των συνολικά 25.000 «διαθεσίμων», αλλά και ειδικότερα οι 8.200 υπάλληλοι που υπολείπονται για τη διαθεσιμότητα θα προέρχονται από τη δεξαμενή των δημοτικών υπαλλήλων.

* Να βάλει μαχαίρι σε δομές και υπηρεσίες των δήμων, να καταργήσει Δημοτικές Επιχειρήσεις και εναπομείναντα, μετά την έλευση του «Καλλικράτη», Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στους δήμους, να συστεγάσει όλες τις υπηρεσίες των δήμων σε ένα κτήριο, να κόψει συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες των αιρετών.
Για τους υπαλλήλους των δήμων προβλέπεται αξιολόγηση φαστ τρακ -μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου- και όσοι κριθούν πλεονάζοντες έχουν τις εξής δυνατότητες:
* να απολυθούν (μετά την παρέλευση του οκταμήνου της διαθεσιμότητας),
* να μετακινηθούν σε θέση εντός του δήμου (ενδοδημοτικά),
* να μετατεθούν από το δήμο που είναι σε άλλο δήμο (π.χ. γειτονικό),
* να αλλάξουν κλάδο ή ειδικότητα αφού προηγουμένως επιμορφωθούν ταχύρρυθμα.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του γενικού γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης, αποφασίστηκαν διαδικασίες φαστ τρακ για την αξιολόγηση των ΟΤΑ, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένα μια πρώτη εικόνα στα χέρια του, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με την ευθύνη του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη ώς το τέλος Οκτωβρίου.
Πρόκειται για έργο που υπό κανονικές συνθήκες θα διαρκούσε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ενώ τώρα μέχρι την 30ή Οκτωβρίου -καταληκτική ημερομηνία, λόγω των πιέσεων της τρόικας- το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις δομών των 325 δήμων και των 13 περιφερειών και με την κατάργηση θέσεων αλλά και οργανικών μονάδων των ΟΤΑ να προκύψει άμεσα ο αριθμός των «διαθέσιμων» υπαλλήλων που θα ενταχθούν στη δεξαμενή των 12.500 του δεύτερου κύματος που, με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κώστας Ασκούνης, με επιστολή που έστειλε στις αρχές της εβδομάδας κάλεσε τους υπουργούς Μητσοτάκη και Μιχελάκη να δώσουν ένα θεσμικό πλαίσιο, μια εξειδικευμένη εγκύκλιο γύρω από την αξιολόγηση των δήμων, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Επίσης ο κ. Ασκούνης τόνιζε ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη ειδικού τεχνικού συμβούλου και αξιολογητών που θα βοηθούσαν τους δήμους στη διαδικασία αυτή, ακόμη δεν έχει υλοποιήσει αυτή τη δέσμευσή της.
Οπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Μάιο βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση 14 ΟΤΑ (Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Εδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και οι Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας) και η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης θα ισχύσουν και θα λειτουργήσουν ως πιλότος και για τους υπολοιπους δήμους με βάση τα πληθυσμιακά και τοπικά χαρακτηριστικά τους.
Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει έμφαση στα διεθνή στάνταρντ για τον αριθμό του προσωπικού στους ΟΤΑ ανά τομέα. Για παράδειγμα, αν σε αστικό δήμο 50.000 κατοίκων ο τομέας καθαριότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, έχει 50 άτομα προσωπικό κι ένας αντίστοιχος ελληνικός δήμος έχει 100, όσοι υπάλληλοι «περισσεύουν» θα μετακινηθούν είτε εσωτερικά σε άλλες υπηρεσίες του δήμου είτε, το πιθανότερο, σε γειτονικούς δήμους, όπου ο τομέας καθαριότητας έχει ελλείψεις σε προσωπικό.

Ράβε-ξήλωνε με 16 προτάσεις

Οι Ομάδες Αξιολόγησης και Αναδιοργάνωσης των δομών των δήμων που εργάστηκαν, υπό την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), σε πλαίσιο που έχει αποδεχτεί το υπουργείο Εσωτερικών, κατέληξαν ορίζοντας τις προδιαγραφές και φέτος τον Απρίλιο έδωσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιοργάνωση των δήμων που είναι οι εξής:
1. Συγχώνευση δύο ή περισσότερων μονάδων που ασκούν συναφείς αρμοδιότητες.
2. Κατάργηση μιας μονάδας που λειτουργεί εκτός δήμου υπό τη μορφή ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή Δημοτικής Επιχείρησης και μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε μονάδα εντός δήμου καθώς και το αντίθετο, δηλαδή κατάργηση οργανικής μονάδας δήμου και μεταφορά αρμοδιοτήτων της σε οργανωτική δομή εκτός δήμου.
3. Επιλογή υπηρεσιών που υλοποιούν βασικές πολιτικές του δήμου, στελέχωση και ενίσχυσή τους με προσωπικό και αντίστοιχα κατάργηση ή μείωση μονάδων που δεν ασκούν βασικές πολιτικές και μεταφορά του προσωπικού στις πρώτες.
4. Εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού.
5. Εκπαίδευση και ανάπτυξη προσωπικού, ώστε να αντεπεξέλθει σε αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.
6. Αρση όλων των αποσπάσεων και επιστροφή των αποσπασμένων στους δήμους.
7. Συγχώνευση οργανικών μονάδων προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
8. Περιορισμός των θέσεων συμβούλων και ειδικών συνεργατών.
9. Απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας.
10. Αξιοποίηση εργαλείων διοίκησης ολικής ποιότητας (τακτική αξιολόγηση, βελτίωση του τρόπου λειτουργίας και οργάνωσης).
11. Εφαρμογή συστημάτων διοίκησης μέσω στόχων και διοίκησης απόδοσης.
12. Συστέγαση των υπηρεσιών του δήμου σε ένα κτήριο.
13. Συνέργειες μεταξύ των δομών του δήμου για συμπληρωματική παροχή υπηρεσιών.
14. Δημιουργία πιο ευέλικτων δομών με αξιοποίηση ομάδων εργασίας από διαφορετικές διευθύνσεις.
15. Συνεργασία με άλλους ΟΤΑ πρώτου ή δεύτερου βαθμού.
16. Δημιουργία δίκτυων πολιτικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου