Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Πλεόνασμα... κοροϊδίας!

Πλεόνασμα... κοροϊδίας!

Πίσω από τη "δημιουργική" λογιστική του Στουρνάρα για το πρωτογενές πλεόνασμα κρύβονται οι ανάλγητες πολιτικές του Μνημονίου και η ακραία λιτότητα που έχει καταδικάσει τη χώρα σε βαθιά και πολυετή ύφεση.
Για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο, η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε ασφυξία τις υπηρεσίες υγείας και την κοινωνική πρόνοια, εξαθλιώνει το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς και έχει πετσοκόψει τις συντάξεις. Το φθινόπωρο, όταν θα υπολογιστεί το δυσθεώρητο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, τότε δεν θα είναι εύκολο να μακιγιαριστεί η πραγματικότητα του πρωτογενούς ελλείμματος.


Για να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει εκμηδενίσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή έχει αφοπλίσει τον μοναδικό μοχλό στοιχειώδους αναπτυξιακής επανεκκίνησης.
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αναγκαίο όχι μόνο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και για τη χάραξη μιας πολιτικής ενεργητικής διεκδίκησης - ρύθμισης του δημόσιου χρέους, εκτός των μνημονιακών καταναγκασμών. Μια τέτοια πολιτική προϋποθέτει άλλο ρυθμό και κυρίως στηρίζεται σε ριζικά διαφορετικές πολιτικές απ' αυτές που επιβάλλει η τρόικα και υλοποιεί η κυβέρνηση. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρέπει να απομυζά την όποια ικμάδα της κοινωνίας. Πρέπει να στηρίζεται σε δίκαιο φορολογικό σύστημα. Και να μη συμπεριλαμβάνει στις δαπάνες το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα "ελλείμματα", που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη. Αυτή τη ρύθμιση - εξαίρεση δεν τόλμησε να ζητήσει ο Σαμαράς από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο, παρότι το συζητούν άλλες χώρες.
Όταν το πρωτογενές πλεόνασμα στηρίζεται στην ακραία πολιτική λιτότητας, δηλαδή στην εκπτώχευση της κοινωνίας και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, οδηγεί σε αποτελέσματα σαν αυτά που περιγράφει η γνωστή ρήση: "Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι πένονται!"
Το μήνυμα της απόγνωσης έρχεται από παντού, αλλά δεν το ακούει μόνον η κυβέρνηση. Το 1,5 εκατ. άνεργοι, τα λουκέτα στα μαγαζιά, οι απολύσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η αδυναμία εξυπηρέτησης των τραπεζικών δανείων, η απειλή ανθρωπιστικής κρίσης στα νοσοκομεία είναι καταστάσεις που απογυμνώνουν το success story που η κυβέρνηση επιχειρεί να ανασύρει με αποκρύψεις σαν αυτές περί του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου