Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΠΑΙΔΕΙΑ Αντιδράσεις για τις αλλαγές σε γυμνάσιο-λύκειο

ΠΑΙΔΕΙΑ Αντιδράσεις για τις αλλαγές σε γυμνάσιο-λύκειο 

Αναστάτωση και αντιδράσεις προκαλούν στους κύκλους των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η καθυστέρηση της δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου για το νέο γενικό και τεχνολογικό λύκειο, καθώς και οι επικείμενες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του γυμνασίου.
Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις αλλά με non paper και δημοσιεύματα πληροφορούνται οι κατ’ εξοχήν ενδιαφερόμενοι για τις αλλαγές που θα ισχύσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κι ενώ ορισμένες από αυτές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τη σχολική χρονιά που ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κατά πάσα πιθανότητα το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, όσον αφορά το νέο γενικό λύκειο, τα εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών μειώνονται από έξι σε τέσσερα ενώ τα επιστημονικά πεδία από τέσσερα σε τρία ως εξής: ανθρωπιστικών σπουδών, θετικών σπουδών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών. Ως εξεταζόμενα μαθήματα, στις ανθρωπιστικές σπουδές αντιστοιχούν αρχαία ελληνικά, ιστορία και λατινικά, στις επιστήμες υγείας φυσική, χημεία και βιολογία και στις πολυτεχνικές σχολές μαθηματικά, φυσική και χημεία. Οι υποψήφιοι για παιδαγωγικά τμήματα θα εξετάζονται σε μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, φυσική και ιστορία, ενώ οι υποψήφιοι για τμήματα πολιτικών επιστημών και κοινωνιολογίας σε μαθηματικά και στοιχεία στατιστικής, οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας και ιστορία ή οικονομία. Η νεοελληνική γλώσσα παραμένει κοινό εξεταζόμενο μάθημα για το σύνολο των υποψηφίων.
Οι μαθητές θα επιλέγουν κύκλο σπουδών κατά την Β’ τάξη του λυκείου παρακολουθώντας ορισμένα μαθήματα εξειδίκευσης, ενώ στην Γ’ τάξη η εξειδίκευση των μαθημάτων, ανάλογα με την επιλογή σπουδών του υποψηφίου, ενισχύεται σημαντικά.
Τέλος, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) αναμένεται να καταργηθεί και ταυτόχρονα να ιδρυθεί ο εθνικός οργανισμός εξετάσεων, ένας εποπτικός οργανισμός με διευρυμένες αρμοδιότητες, καθώς και να τεθεί σε λειτουργία «τράπεζα θεμάτων».

ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Όσον αφορά το νέο τεχνικό λύκειο, οι 12 νέοι βασικοί τομείς είναι οι εξής: μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής, δομικών έργων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τροφίμων και διατροφής, περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, εφαρμοσμένων τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών, τουριστικών και πολιτιστικών μονάδων, διοίκησης και οικονομίας, ναυτικών-πλοιάρχων και ναυτικών-μηχανικών. Βασική αλλαγή αποτελεί ο θεσμός μαθητείας (πρακτική άσκηση), η κατάργηση του τομέα πληροφορικής, ενώ προφανής είναι η προσαρμογή στην πρόσφατη κατάργηση 50 ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, οι οποίες οδήγησαν σε διαθεσιμότητα 2.122 καθηγητές.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ;

Τέλος, όσον αφορά το γυμνάσιο, αίσθηση προκαλούν οι πληροφορίες για κατάργηση του μαθήματος τεχνολογίας -που σημαίνει αβεβαιότητα για περισσότερους από 1.300 καθηγητές- και η αντικατάστασή του με το μάθημα «Βιωματικές δράσεις - Συνθετικές - Δημιουργικές - Project» καθώς και η μείωση ωρών διδασκαλίας καλλιτεχνικών, μουσικής, οικιακής οικονομίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ Απαντούν με κινητοποιήσεις
Σε συνάντηση που είχαν χθες εκπρόσωποι συλλόγων καθηγητών και μέλη του δ.σ. της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, στο πλαίσιο κινητοποίησης διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων που «συρρικνώνονται», οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών διαμαρτυρήθηκαν και απαίτησαν την άμεση ανάκληση των νέων προγραμμάτων γυμνασίου, γενικού και τεχνικού λυκείου.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, «ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε πως δεν γνώριζε από πού στάλθηκαν αυτά τα προγράμματα. Δεν δεσμεύτηκε για την άμεση ανάκλησή τους και δεν αποδέχτηκε το αίτημα για νέα συνάντηση άμεσα, για να υπάρξει μια ξεκάθαρη και συνολική τοποθέτηση από τη μεριά του. Θεωρούμε ότι πρέπει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, να είναι ενήμεροι για αυτά τα σχέδια και να είναι σε εγρήγορση μπροστά στις εξελίξεις. Καλούμε τις ΕΛΜΕ να οργανώσουν τις επόμενες ημέρες παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις εκπαίδευσης ώστε να μην υπολογιστούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες με βάση αυτά τα προγράμματα που, εκτός των άλλων, δεν έχουν καμία νομική υπόσταση».
Χθες στη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτικοί των πέντε ΕΛΜΕ προχώρησαν σε διαμαρτυρία, κατά την οποία έκαψαν συμβολικά τις διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας.

ΣΥΡΙΖΑ «Αλαλούμ τον Σεπτέμβρη»
Για απαράδεκτη καθυστέρηση, ασύγγνωστη επιπολαιότητα και ανήκουστη προχειρότητα όσον αφορά ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, «τα ‘ανεπίσημα’ και ανυπόγραφα σχέδια που διέρρευσαν το τελευταίο διάστημα επιτείνουν τη σύγχυση και παρατείνουν την αβεβαιότητα. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί βλέπουν με απόγνωση το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων να μετατρέπεται σε ‘φονικό’ εργαλείο που δημιουργεί τεχνητά πλεονάσματα και οδηγεί σε απολύσεις εκπαιδευτικών. Για μία ακόμη φορά η παιδαγωγική δεοντολογία πολτοποιείται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γενικότερες αντιλαϊκές επιδιώξεις της πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας. Το αλαλούμ που θα κυριαρχήσει από το Σεπτέμβρη στα σχολεία θα είναι το αναπόφευκτο επιστέγασμα αυτής της πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου